Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν βλέπει πρόοδο από τη Σουηδία που την υπονομεύουν οι φιλοκουρδικές διαδηλώσεις

ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν βλέπει πρόοδο από τη Σουηδία που την υπονομεύουν οι φιλοκουρδικές διαδηλώσεις

Παραμένουν οι αμφιβολίες για άρση του βέτο από την Τουρκία όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το AP/Markus Schreiber) κρίνει πως η Σουηδία έχει κάνει «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, αλλά θεωρεί ταυτόχρονα πως οι διαδηλώσεις υπέρ των κούρδων αυτονομιστών στη βορειοευρωπαϊκή χώρα τα «υπονομεύουν», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Αμφιβολίες για την άρση του βέτο

Κατά το δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, ο κ. Ερντογάν έκανε την τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε χθες Τετάρτη, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες πως η Αγκυρα θα άρει το βέτο της έγκαιρα ώστε το σκανδιναβικό κράτος να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία πριν τη σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, την επόμενη εβδομάδα (Τρίτη 11η-Τετάρτη 12η Ιουλίου).

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αιτήσεις για να ενταχθούν στον στρατιωτικό συνασπισμό την περασμένη χρονιά, αντιστρέφοντας την πολιτική τους επί δεκαετίες, που ήταν να παραμένουν τυπικά αδέσμευτες, εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία είναι πλέον εντός. Η Σουηδία, για την εισδοχή της οποίας απαιτείται πράσινο φως από όλα τα μέλη, περιμένει ακόμη την έγκριση δυο κρατών, της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Η τουρκική κυβέρνηση, που έχουν σχηματίσει το ισλαμοδημοκρατικό κόμμα του κ. Ερντογάν και ακροδεξιά εθνικιστική παράταξη, επιμένει πως η Στοκχόλμη πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον των υποστηρικτών του ένοπλου κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που η Αγκυρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ το χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Επίσης, ζητά να ληφθούν μέτρα και κατά του «δικτύου» του εξόριστου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Αγκυρα θεωρεί επίσης «τρομοκρατικό», καθώς τού προσάπτει πως βρισκόταν πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.

Βήματα αλλά και διαδηλώσεις…

«Ο πρόεδρος Ερντογάν κατέγραψε ότι η Σουηδία έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, τροποποιώντας την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της», σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

«Ομως υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης (του PKK) συνεχίζουν να οργανώνουν ελεύθερα διαδηλώσεις στις οποίες εξυμνούν την τρομοκρατία, κάτι που εκμηδενίζει τα μέτρα που λήφθηκαν» από τη Στοκχόλμη, πρόσθεσε, πάντα κατά το κείμενο της τουρκικής προεδρίας.

Τους τελευταίους μήνες έγιναν διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη στις οποίες συμμετέχοντες ανέμιζαν σημαίες του PKK.

Η Στοκχόλμη υπογραμμίζει πως εφάρμοσε όλα όσα της αναλογούσαν δυνάμει συμφωνίας με την Αγκυρα που κλείστηκε στη Μαδρίτη πέρυσι και είχε σκοπό να καθησυχαστούν οι τουρκικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024