Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
PFAS: Οι μισοί Αμερικανοί πίνουν νερό με «παντοτινά χημικά»

PFAS: Οι μισοί Αμερικανοί πίνουν νερό με «παντοτινά χημικά»

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων στις ΗΠΑ έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα που εντόπιζε εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος με PFAS και στην Ευρώπη.

Το νερό που τρέχει από σχεδόν τις μισές βρύσες στις ΗΠΑ περιέχει PFAS, ουσίες που χρησιμοποιούνται σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και έχουν συνδεθεί με καρκινογένεση και άλλα προβλήματα υγείας, αποκαλύπτει έκθεση για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι PFAS, ή υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ενώσεις, είναι μια ομάδα χιλιάδων βιομηχανικών χημικών που δεν διασπώνται στον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον και αποκαλούνται «παντοτινά χημικά».

Εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε αντικολλητικά σκεύη, αδιάβροχα ρούχα, αντιπυρικές μονώσεις, κόλλες, ακόμα και συσκευασίες προϊόντων.

Καρκίνος, διατάραξη των ορμονικών επιπέδων, υπέρταση αναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά και προβλήματα γονιμότητας είναι μερικές από πιθανές παρενέργειες αυτών των ουσιών, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί αιτιακή σχέση.

Παντοτινά και πανταχού παρόντα

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων στις ΗΠΑ έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα που εντόπιζε εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος με PFAS και στην Ευρώπη.

Άλλες μελέτες έχουν ανιχνεύσει «παντοτινά χημικά» στο αίμα των περισσότερων ανθρώπων, ακόμα και στο νερό της βροχής.

Αυτό το μήνα, μεγάλες χημικές εταιρείες που είχαν δεχθεί βροχή αγωγών στις ΗΠΑ για ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με «παντοτινά χημικά» συμφώνησαν σε αποζημιώσεις άνω των 10 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο εξωδικαστικών διευθετήσεων.

Η μελέτη της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS είναι η πρώτη που εξετάζει την παρουσία PFAS και σε ιδιωτικές γεωτρήσεις, πέρα από τις δημόσιες πηγές νερού.

Το 45% των 716 πηγών νερού που εξετάστηκαν βρέθηκαν να περιέχουν τουλάχιστον μία PFAS, κατά μέσο όρο σε επίπεδα μερών ανά τρισεκατομμύριο.

Για δύο υποκατηγορίες των PFAS (PFOΑ και PFOS) η μέση συγκέντρωση υπερέβαινε το όριο των 4 μερών ανά δισεκατομμύριο που έχει προτείνει η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας, με την τελική απόφαση να αναμένεται φέτος ή το 2024.

Οι αναλύσεις κάλυψαν ωστόσο μόνο 32 PFAS που είναι δυνατό να ανιχνευτούν με τις σημερινές μεθόδους, κάτι που σημαίνει ότι η παρουσία των παντοτινών χημικών στο νερό μπορεί να είναι ακόμα συχνότερο φαινόμενο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μόλυνση του νερού είναι συχνότερη κοντά σε βιομηχανικές μονάδες που παράγουν αυτά τα χημικά.

Οι PFAS μπορούν να απομακρυνθούν από το νερό με φίλτρα ενεργού άνθρακα ή μεμβράνες αντίστροφης ώσμωση, όμως οι λύσεις αυτές είναι γενικά δαπανηρές.

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024