Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ σκοτώνουν - Τέσσερα νέα περιστατικά, τρεις θάνατοι - Αντιδράσεις στα κυβερνητικά «μπαλώματα»

Οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ σκοτώνουν – Τέσσερα νέα περιστατικά, τρεις θάνατοι – Αντιδράσεις στα κυβερνητικά «μπαλώματα»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στην απόσπαση 199 ατόμων από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις στο ΕΚΑΒ, την ώρα που οι νοσοκομειακοί κάνουν λόγο για 1.000 κενά.

Τα τελευταία τραγικά περιστατικά στα οποία ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των ελλείψεων στις δομές Υγείας και σε βασικές υποδομές όπως το ΕΚΑΒ, κάνουν επιτακτική τη λήψη μέτρων προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα και να μην χάνει κανείς τη ζωή του περιμένοντας ασθενοφόρο.

Τα συμβάντα δεν είναι λίγα και δυστυχώς επαναλαμβανόμενα, με τους αρμόδιους να τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αναμένεται να αυξηθούν, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί.

Ένας 74χρονος στο Μαντούδι Εύβοιας δεν κατάφερε να φτάσει εγκαίρως σε νοσοκομείο, ούτε να έχει πρόσβαση σε άμεση φροντίδα καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο και κατέληξε σε ιδιωτικό ΙΧ συγγενών τον μετέφεραν στο ΚΥ την Τετάρτη, ενώ μια γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της στην παραλία του Γαβαθά Λέσβου και κατέληξε περιμένοντας ασθενοφόρο από την Καλλονή.

Αν πει κάποιος ότι αυτό συμβαίνει στην περιφέρεια και ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα η αντιμετώπιση είναι πιο άμεση, η περίπτωση του 52χρονου άνδρα από το Περιστέρι, έρχεται να δείξει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ.

ΠΝΠ για άμεση απόσπαση

Με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΠΝΠ, 199 άτομα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αναλάβουν υπηρεσία ως μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, έπειτα από μικρής διάρκειας εκπαίδευση.

Ειδικότερα, στις δομές του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης και ορεινών δήμων που δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό κλάδων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ή ΔΕ Οδηγών για τη λειτουργία των ασθενοφόρων οχημάτων τους, δύναται να διατίθεται, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023, προσωπικό τού Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των ως άνω δομών.

Επίσης, σε περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απόσπαση διενεργείται κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των δομών και απόφασης των αρμόδιων για τον διορισμό οργάνων των ΟΤΑ, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, και για διάστημα που δεν υπερβαίνει την 31η.12.2023.

Προϋπόθεση για το προσωπικό που θα διατεθεί ή θα αποσπαστεί είναι να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

«Προσωπικό στοίχημα»

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κενά που υπάρχουν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, σημειώνοντας ότι «η δέσμευσή μας για 10.000 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού ισχύει στο ακέραιο».

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη γρηγορότερης ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ. «Σκοπός μας είναι το ΕΚΑΒ να μπορεί να ανταποκρίνεται σε 7 με 10 λεπτά» συμπλήρωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περισσότερες οι ελλείψεις

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του ΕΚΑΒ οι ελλείψεις που έχουν καταγραφεί είναι πολλαπλάσιες, με κάποιους να τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες από 1.000 προσλήψεις.

Επίσης, έμπειρα στελέχη σημειώνουν ότι η διαδικασία συντονισμού σε καθημερινή βάση, για την αλληλοκάλυψη των ελλείψεων, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.

Έντονες αντιδράσεις

Η επιλογή στελεχών από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πυροσβεστική σχολιάστηκε αρνητικά από νοσοκομειακούς, οι οποίοι τονίζουν ότι τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν άμεσα με ανειδίκευτο προσωπικό.

Όπως σημείωσε ο γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Παναγιώτης Παπανικολάου «η εκπαίδευση των υποψηφίων διασωστών στο ειδικό ΙΕΚ ΕΚΑΒ διαρκεί 2,5 έτη (5 εξάμηνα) μαζί με την 6μηνη πρακτική άσκηση, ενώ ακολουθούν απαιτητικές εξετάσεις, γραπτές και προφορικές».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπανικολάου σημειώνει ότι υπάρχουν πιστοποιημένοι διασώστες που αναζητούν εργασία. «Οι άνεργοι πιστοποιημένοι διασώστες είναι πάνω από 3000. Συνέχισε Κυριάκο, σε διαβάζουμε προσεκτικά» πρόσθεσε σε ανάρτησή του.

Με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το ΕΚΑΒ διαφωνεί και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, υποστηρίζοντας ότι: «Με προχειρότητα και ανευθυνότητα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, την αδιαμφισβήτητη ανάγκη μόνιμης στελέχωσης των ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β., ώστε να μη θρηνούμε ανθρώπους είτε γιατί δεν ήρθε εγκαίρως η πολυπόθητη βοήθεια, είτε γιατί “κατέληξαν” με τρόπο απαξιωτικό για την ανθρώπινη ζωή, σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων».

«Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) που εκδόθηκε χθες προβλέπεται η συγκρότηση μεικτών κλιμακίων στα ασθενοφόρα σε Νησιωτικούς και Ορεινούς Δήμους και στην Κρήτη με… Στρατιωτικούς, Πυροσβέστες και Δημοτικούς Υπαλλήλους, αντί να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού» συμπληρώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024