Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο πρόσωπο - κλειδί στην Ουάσιγκτον

Νέο πρόσωπο – κλειδί στην Ουάσιγκτον

Η μέχρι σήμερα πρεσβευτής στη Μόσχα, Αικατερίνη Νασίκα, φέρεται ως επικρατέστερη να διαδεχθεί την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στην ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ.

«Ουδείς αναντικατάστατος» σημείωνε χαμογελώντας τη μέρα παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών η τέως πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ και νυν υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Και ακόμα και αν η ίδια απέφυγε να αποκαλύψει το παραμικρό, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι άμεσες αφού η θέση στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον πρέπει να καλυφθεί. Με την υφυπουργό Εξωτερικών να θεωρείται βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει να έχει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας και από τα νέα της καθήκοντα.

Τις τελευταίες μέρες συζητιέται έντονα πως η πρεσβεία στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να έχει επικεφαλής γυναίκα διπλωμάτη. Ανώτατες διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν στα «ΝΕΑ» ότι αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο, ενώ στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ το όνομα που κυκλοφορεί είναι αυτό της πρέσβη Αικατερίνης Νασίκα. Η Νασίκα χαρακτηρίζεται από πηγές ως μία επιλογή με ισχυρές πιθανότητες, αλλά όχι η μόνη, και σημειώνουν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ειλημμένη απόφαση.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ανώτατο Υπηρεσιακό που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουλίου για να λύσει και άλλες εκκρεμότητες, όπως οι τοποθετήσεις σε Αγκυρα, Τελ Αβίβ και Μόσχα. Να σημειωθεί ότι η αναχώρηση της Νασίκα από τη Μόσχα είχε προαναγγελθεί, όπως και αυτές των πρεσβευτών σε Αγκυρα και Τελ Αβίβ, Χριστόδουλου Λάζαρη και Κυριάκου Λουκάκη, ήδη από τον Ιανουάριο, αφού είχαν ανακοινωθεί τα πόστα τους μεταξύ αυτών που «ανοίγουν».

Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ότι ανοίγει και η θέση του αναπληρωτή πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, αλλά όχι του επικεφαλής της πρεσβείας. Αφού τον Ιανουάριο δεν υπήρχε ούτε ημερομηνία εκλογών, ούτε σενάριο υπουργοποίησης της Παπαδοπούλου. «Θα ακουστούν πολλά μέχρι τις οριστικές αποφάσεις, είναι ένα πόστο που πολλοί θέλουν» σημείωνε διπλωματική πηγή στα «ΝΕΑ».

Για τη θέση φέρεται να βολιδοσκοπήθηκε και η πρεσβευτής της Ελλάδας στη Ρώμη, Ελένη Σουρανή, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μετακόμισης στην Ουάσιγκτον.

Ελληνορωσικές σχέσεις

Η Νασίκα πήγε στη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2019 και επισήμως επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 5 Φεβρουαρίου 2020.

Σε μία εποχή πολύ διαφορετική για τις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας από ό,τι είναι σήμερα. Οργάνωσε την επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι το 2021, όπου πραγματοποιήθηκε και η συνάντησή του με τον Πούτιν, ενώ διαχειρίστηκε και την κρίση που ακολούθησε στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά την απόφαση της Αθήνας δε να απελάσει αριθμό ρώσων διπλωματών, το 2022, ακολούθησαν τα αντίποινα και η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα έμεινε με μόνον την πρέσβη, αφού οι διπλωμάτες απελάθηκαν.

Η Νασίκα κατά την παραμονή της στη Μόσχα έδωσε εξετάσεις και πέτυχε. Και μάλιστα σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες για τις σχέσεις των δύο χωρών. Στο παρελθόν έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων στην ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, στην πρεσβεία στα Τίρανα, ενώ είχε βρεθεί στην Ουάσιγκτον στην αρχή της καριέρας της.

Εφόσον η Νασίκα αποχωρήσει, ερωτηματικό παραμένει, όταν η Αθήνα αποφασίσει να διορίσει νέο πρεσβευτή στη Μόσχα, αν η Ρωσία θα δεχθεί τον διορισμό.

Εάν η υποψηφιότητα της Νασίκα για την ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ επικρατήσει, η πρέσβης θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον σε μία περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις υποστηρίζεται ότι βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, με τις δύο πλευρές να θέλουν περαιτέρω εμβάθυνση και να υπογραμμίζουν τη συνεργασία τους σε σειρά τομέων όπως η Ενέργεια και η Αμυνα.

Ο ρόλος της Αθήνας ενισχύεται με φόντο και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ η Ουάσιγκτον δηλώνει σαφώς ότι θέλει σταθερότητα και ηρεμία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Με Παπανικολάου στο Game 3 ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Παπανικολάου θα βρίσκεται στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα ενόψει του Game 3 με τη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024