Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια υφυπουργός σε ειδική αποστολή

Μια υφυπουργός σε ειδική αποστολή

Τι έφερε την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου από την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον στο υπουργείο Εξωτερικών

Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η μέχρι πρότινος πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον επιστρέφει στην Αθήνα σε νέο ρόλο, στο υπουργείο Εξωτερικών. Μία επιτελική υφυπουργός Εξωτερικών, «από τα σπλάχνα του υπουργείου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στόχος, όπως αρχικά περιγράφηκε από τον Γεραπετρίτη στην τελετή παράδοσης – παραλαβής και μένει να φανεί πώς θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, είναι να υπάρχει ένας υφυπουργός εκ της υπηρεσίας, «έτσι ώστε να εκφράζεται η συνέχεια του κράτους και η συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής». Ενας «υπηρεσιακός» υφυπουργός που δεν θα είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά διπλωμάτης, κατά το βρετανικό πρότυπο, που θα μπορεί να ασκεί και έναν ρόλο διασύνδεσης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών.

Στις αρμοδιότητες της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αυτές που μέχρι σήμερα ανήκαν στον γενικό γραμματέα, με πολιτικό χαρακτήρα ασφαλώς, και θα αφορούν το σύνολο των δράσεων του ΥΠΕΞ. Με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου να μην καταργείται, αλλά να αναλαμβάνει έναν ρόλο πιο διοικητικό. Η τοποθέτηση της Παπαδοπούλου θα είναι ένα στοίχημα και για την ίδια, αφού ξεκινάει ως σαφώς πολιτική επιλογή, με στόχο ωστόσο την αξιοποίηση και των θεσμικών χαρακτηριστικών της ιδιότητάς της ως διπλωμάτου.

Ο άνθρωπος – κλειδί

Στην πραγματικότητα και πέρα από τους τίτλους, στην εποχή που η Ελλάδα φιλοδοξεί να ανοίξει ξανά τον διάλογο με την Τουρκία, συνεχίζοντας παράλληλα να διεκδικεί διεύρυνση των οριζόντων της εξωτερικής της πολιτικής, έχοντας και ως στόχο την ανάδειξή της σε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα είναι ο άνθρωπος – κλειδί του ΥΠΕΞ, στο πλευρό του Γεραπετρίτη.

Ανθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεισέφερε αποφασιστικά ως πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ για την οικοδόμηση της διαρκώς ενισχυόμενης σχέσης Αθήνας – Ουάσιγκτον, στη σκιά και των προκλήσεων που δημιουργήθηκαν για τη Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και την περίοδο του 2020 όταν η ένταση στα ελληνοτουρκικά έφτανε στα άκρα.

Οι επαφές της στις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται «ισχυρές» και «πολύτιμες» και αναμένεται να αξιοποιηθούν και από τη θέση της ως υφυπουργού Εξωτερικών. Η συμβολή της άλλωστε ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο το 2022 θεωρείται ότι ήταν καθοριστική.

Πραγματίστρια, όταν αναφέρεται στις σχέσεις και τις συμμαχίες της Ελλάδας με ξένα κράτη υπενθυμίζει πάντα στον συνομιλητή της πως η κάθε χώρα κινείται πρωτίστως με βάση τα δικά της συμφέροντα. Αναγνωρίζει τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ξέρει να μην την υποτιμά και ποτέ της δεν έχει βάλει τις συμμαχίες της Ελλάδας σε ζυγαριά με τις σχέσεις που έχουν με την Αγκυρα.

Στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναμένεται να σχεδιαστούν και οι επόμενες κινήσεις για την εμπέδωση του καλού κλίματος, με την Αθήνα να θέλει να στρωθούν και τα καθιερωμένα τραπέζια διαλόγου, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στη διατήρηση της επαφής και την αποφυγή – όσο το δυνατόν – εντάσεων.

Η διατήρηση των ισορροπιών στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα είναι ένα στοίχημα στο οποίο θα κληθεί να συμβάλει η Παπαδοπούλου το επόμενο διάστημα, ενώ μένει να φανεί αν θα είναι αυτή που θα αναλάβει και την αρμοδιότητα της διεξαγωγής του πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία, την ευθύνη για τον οποίο είχε μέχρι πρόσφατα ο γ.γ. του ΥΠΕΞ.

Μία διπλωμάτης που γνωρίζει εκ των έσω το ΥΠΕΞ καλείται πλέον να λειτουργήσει ως ο επιτελικός υφυπουργός και να διατηρήσει ισορροπίες πέρα από τις διεθνείς σχέσεις και στο εσωτερικό του υπουργείου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024