Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Helleniq Energy: Στα σκαριά η εισαγωγή στο ΧΑ μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ και του ομίλου Λάτση

Helleniq Energy: Στα σκαριά η εισαγωγή στο ΧΑ μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ και του ομίλου Λάτση

Τι εξετάζουν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και Paneuropean Oil

Μεγαλύτερη εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων στον όμιλο της Helleniq Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ) καθώς και την μετάβαση του ελληνικού ενεργειακού ομίλου σε άλλη επιχειρηματική πίστα επιδιώκουν οι μέτοχοι Paneuropean Oil & Industrial (όμιλος Λάτση) με το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ, οι δύο μέτοχοι επεξεργάζονται σενάριο για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών πακέτου μετοχών προκειμένου η εισηγμένη να αποκτήσει μεγαλύτερη διασπορά στην κεφαλαιαγορά και να προσελκύσει νέους επενδυτές. Πηγές του ΟΤ, αποσαφηνίζουν πως το σενάριο δεν προβλέπει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Οι μετοχές

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,48% της Helleniq Energy και η Paneuropean Oil το 47,12% της HelleniqEnergy.

Οι πληροφορίες του ΟΤ αναφέρουν πως οι δύο θα διαθέσουν μέρος των μετοχών που κατέχουν προς ιδιωτική τοποθέτηση μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι ασκήσεις που γίνονται μιλούν για συνολικό ποσοστό της τάξης του 20%. Οι μετοχές δεν θα διατεθούν με σκοπό την είσοδο νέου επενδυτή, αλλά με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να δοθεί η δυνατότητα εισόδου περισσότερων κεφαλαίων στον όμιλο αλλά και δυναμική στην εισηγμένη αποκτώντας μεγαλύτερη διασπορά μετοχών.

Για το σχέδιο, λένε πηγές του ΟΤ, δεν έχει ανάψει προσώρας το πράσινο φως η κυβέρνηση.

Το δημόσιο

Με τη διάθεση των μετοχών περιορίζεται η θέση του ΤΑΙΠΕΔ στην εισηγμένη, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα διατηρήσει ισχυρό ρόλο σε κρίσιμες αποφάσεις.

Πηγές της αγοράς από τις οποίες ο ΟΤ άντλησε τις πληροφορίες σημειώνουν πως «οι υπεραξίες που θα αποκομίσει ο ενεργειακός όμιλος από την κίνηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ενώ ταυτόχρονα θα καταγραφούν στο ταμπλό οι πραγματικές αποτιμήσεις της Helleniq Energy».

Η απόπειρα του 2019

Να σημειωθεί ότι το 2019 είχε γίνει απόπειρα για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην HelleniqEnergy με τους δύο μετόχους να διαθέτουν συνολικό πακέτο μετοχών 50,1% μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο διαγωνισμός κατέληξε άγονος καθώς οι φιναλιστ επενδυτές δεν εμφανίστηκαν για την υποβολή προσφορών.

Από τότε ανατέθηκε στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων για την αξιοποίηση του ποσοστού που κατέχει.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός

Πρίν από περίπου δύο χρόνια οι μέτοχοι της Helleniq Energy` προχώρησαν στον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου με τη δημιουργία εταιρείας holding.

Κάτω από αυτήν κρεμάστηκαν θυγατρικές της, οι οποίες περιλαμβάνουν τις δραστηριότητες του ομίλου.

Ταυτόχρονα εκπονήθηκε το επενδυτικό σχέδιο VISION 2025 ύψους 4 δις. ευρώ το οποίο προβλέπει τον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου με άνοιγμα σε πράσινες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πηγή: OT

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024