Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Υπό εξέταση η μερική άρση των κυρώσεων για να σωθεί η συμφωνία για τα σιτηρά

ΕΕ: Υπό εξέταση η μερική άρση των κυρώσεων για να σωθεί η συμφωνία για τα σιτηρά

Θα επιτρέψει σε ρωσική τράπεζα να διεκπεραιώνει αποκλειστικά και μόνο πληρωμές οι οποίες θα συνδέονται με τις εξαγωγές σιτηρών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά πρόταση, η οποία προβλέπει να επιτραπεί σε ρωσική τράπεζα που περιλαμβάνεται στο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων, να ιδρύσει θυγατρική, η οποία θα μπορέσει να συνδεθεί στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο ώστε να μπορέσει να περισωθεί η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, που κλείστηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το σχέδιο, το οποίο προτάθηκε στη Μόσχα στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, θα επιτρέψει σε ρωσική τράπεζα να ιδρύσει θυγατρική η οποία θα διεκπεραιώνει αποκλειστικά και μόνο πληρωμές οι οποίες θα συνδέονται με τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, εξήγησε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της ενημερωμένες σχετικά. Η θυγατρική θα συνδεθεί στο σύστημα SWIFT, από το οποίο αποκλείστηκαν σχεδόν όλες οι ρωσικές τράπεζες στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το «status quo»

Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν λόγοι να διατηρηθεί το «status quo» της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία πρόκειται να λήξει στις 18 Ιουλίου, ανέφερε τη Δευτέρα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Izvestia, επικαλούμενο τις δηλώσεις του απεσταλμένου της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

Σε μια ευρεία συνέντευξη, ο απεσταλμένος Γκενάντι Γκατίλοφ είπε στην εφημερίδα ότι δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή των όρων που φορούν στη Ρωσία, προκειμένου να παραταθεί  η συμφωνία. Οι όροι αυτοί περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων , την επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (Rosselkhozbank) με το τραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT.

«Η Ρωσία έχει επανειλημμένως επεκτείνει τη συμφωνία με την ελπίδα θετικών αλλαγών», είπε ο Γκατίλοφ στην Izvestia. «Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μας δίνει λόγους να συμφωνήσουμε να διατηρήσουμε το status quo».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024