Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αεροδρόμια στην Ευρώπη: Καμπανάκι για «καλοκαιρινό χάος» - Αυξημένη η επιβατική κίνηση, απεργίες ενάντια στον «εργασιακό μεσαίωνα»

Αεροδρόμια στην Ευρώπη: Καμπανάκι για «καλοκαιρινό χάος» – Αυξημένη η επιβατική κίνηση, απεργίες ενάντια στον «εργασιακό μεσαίωνα»

Το Eurocontrol προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να υπάρξει «καλοκαιρινό χάος» στην Ευρώπη λόγω δύο βασικών παραγόντων.

Από τη μία η αυξημένη κίνηση και από την άλλη οι απεργιακές κινητοποιήσεις απέναντι στις τραγικές συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων στα αεροδρόμια, μπορεί να οδηγήσουν σε «καλοκαιρινό χάος» αναφορικά με τις πτήσεις.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Eurocontrol που επιβλέπει τον εναέριο χώρο στην Ευρώπη, όσοι ταξιδέψουν το καλοκαίρι θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς μπορεί να βιώσουν μεγάλες καθυστερήσεις σε προορισμούς όπως η Αθήνα, η Μασσαλία και η Βουδαπέστη.

Για την επιβατική κίνηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εναέρια κυκλοφορία έφτασε σε προ Covid επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το σύστημα καθώς οι αεροπορικές εταιρείες και οι επίγειες υπηρεσίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και απεργίες.

Εκπρόσωπος του Eurocontrol είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε τονίσει ότι το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι πολύ δύσκολο για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο, ειδικά αν τα υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορίας συνοδευτούν από απρόβλεπτα γεγονότα όπως κακοκαιρία ή απεργιακές κινητοποιήσεις που εμποδίζουν την ομαλή αεροπορική κίνηση».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 34.000 πτήσεις και περίπου 33.000 πτήσεις είναι στο πρόγραμμα ημερησίως μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου.

Το Eurocontrol, εκτός από τις προαναφερόμενες πόλεις, προβλέπει αυξημένη κίνηση συνολικά στη Γαλλία, η οποία αυτές τις ημέρες συγκλονίζεται από τις οργισμένες κινητοποιήσεις μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ.

Επίσης, από τον ίδιο οργανισμό προβλέπεται ότι τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, καθώς και κατά τις εβδομάδες κορύφωσης των διακοπών, η τουριστική κίνηση θα είναι αυξημένη στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη, τις Βρυξέλλες, τη Λευκωσία, τη Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wizz Air, Τζόζεφ Βαράντι δήλωσε ότι οι συνθήκες δεν θα είναι ιδανικές αυτό το καλοκαίρι, αλλά περιμένει ότι ο κλάδος θα είναι πιο ανθεκτικός στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Από τη μεριά του, ο Μάικλ Ο’Λίρι, διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, ήταν δυσαρεστημένος από τις ακυρώσεις πτήσεων λόγω απεργιών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία. Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ακύρωσε 130 πτήσεις την περασμένη εβδομάδα και 400 πτήσεις στις αρχές Ιουνίου, λόγω απεργιών.

Πού αλλού έχουν προγραμματιστεί να γίνουν απεργίες

Οι εργαζόμενοι σε αεροδρόμια, αλλά και αεροπορικές επιχειρήσεις κινητοποιούνται επειδή από τη μία έχουν να αντιμετωπίσουν εντατικοποίηση της εργασίας τους και από την άλλη βλέπουν τις απολαβές τους να είναι «παγωμένες», ενώ αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών λόγω και της αυξημένης επιβατικής κίνησης.

Το Euronews, σε ρεπορτάζ του, έχει συγκεντρώσει τα σημεία όπου είναι ήδη γνωστό ότι θα γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, απεργίες θα γίνουν σε:

  • Γαλλία (δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία)
  • Σκωτία (στις 6 και 11 Ιουλίου στη Γλασκώβη από τους εργαζόμενους του αεροδρομίου)
  • Σουηδία (απεργιακές κινητοποιήσεις στις 3 Ιουλίου (σ.σ. σήμερα) σε Στοκχόλμη και Γκέτενμποργκ). Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την εργοδοσία, νέες απεργίες θα γίνουν στις 5, 7, 10 και 14 Ιουλίου.
  • Ιταλία (μαζί με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, στις 7 Ιουλίου, ενώ στις 15 Ιουλίου σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας)
  •  Ισπανία (απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 6 Ιουνίου και μετά έχουν επιφέρει ακυρώσεις στο 20% των πτήσεων ή καθυστερήσεις άλλων)
  • Γερμανία (θα γίνουν απεργίες αν οι πιλότοι της Lufthansa δεν δεχτούν την προσφορά που τους έχει γίνει για αύξηση μισθών).

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024