Κυριακή 14 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eurostat: Μειώθηκε η κατανάλωση λιπασμάτων στην ΕΕ

Eurostat: Μειώθηκε η κατανάλωση λιπασμάτων στην ΕΕ

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το 2021

Στους 10,9 εκατ. τόνους ανέρχονται τα ορυκτά λιπάσματα (άζωτο και φώσφορο) τα οποία καταναλώθηκαν το 2021 στην αγροτική παραγωγή της ΕΕ, ποσότητα που ισοδυναμεί με ετήσια μείωση 2,2% σε σύγκριση με το 2020 και σωρευτική μείωση 6,4% από τη σχετική κορύφωση στο 2017.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η κατανάλωση αζωτούχων λιπασμάτων στη γεωργία υπολογίστηκε σε 9,8 εκατομμύρια τόνους στην ΕΕ το 2021, σημειώνοντας μείωση 2% από έτος σε έτος, ποσοστό παρόμοιο με τη βραχυπρόθεσμη τάση, που σημειώθηκε από το 2017. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, η συνολική κατανάλωση αζωτούχων λιπασμάτων επέστρεψε σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό της προηγούμενης δεκαετίας.

Η κατανάλωση λιπασμάτων με βάση το άζωτο στη γεωργία το 2021 ήταν η υψηλότερη σε χώρες που συγκαταλέγονται επίσης στους κύριους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων της ΕΕ. Η Γαλλία (2 εκατ. τόνοι), η Γερμανία (1,3 εκατ. τόνοι), η Πολωνία (1 εκατ. τόνοι, στοιχεία 2020) και η Ισπανία (1 εκατ. τόνοι) αντιπροσωπεύουν μαζί το μισό της συνολικής κατανάλωσης της ΕΕ.

Το 2021, η κατανάλωση φωσφορικών λιπασμάτων στη γεωργία ήταν 1,1 εκατομμύρια τόνοι. Αυτό αντιπροσώπευε πτώση 3,8% σε σχέση με το επίπεδο το 2020, αν και σε επίπεδο παρόμοιο με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Υψηλότερες καταναλώσεις λιπασμάτων

Οι χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση λιπασμάτων με βάση το φώσφορο στη γεωργία το 2021 ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ιταλία και η Γερμανία. Η κατανάλωσή τους ήταν σχεδόν τα τρία τέταρτα της συνολικής χρήσης της ΕΕ.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για το 2022, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία και η εφαρμογή κυρώσεων στη Ρωσία οδήγησαν σε απότομες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, που πιθανότατα θα επηρεάσει τη χρήση λιπασμάτων στη γεωργία στην ΕΕ ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2022 ).

Η βιομηχανία λιπασμάτων της ΕΕ με βάση το άζωτο εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το αέριο ρωσικής προέλευσης. Επιπλέον, η Ρωσία και η Λευκορωσία ήταν βασικοί παράγοντες στην παγκόσμια παραγωγή λιπασμάτων με βάση τα πετρώματα (φωσφορικά άλατα και ιδιαίτερα κάλιο).

Sports in

Αποθέωσε Σπανούλη ο Χάινς: «Μπασκετική ιδιοφυία»

Μιλώντας στο «Basketball Sphere» για την καριέρα του στην Euroleague, ο Κάιλ Χάινς, αναφέρθηκε στον κόουτς Σπανούλη αποθεώνοντάς τον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 14 Απριλίου 2024