Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος Κορυφής: Πολωνία και Ουγγαρία ζητούν αναθεώρηση των νέων κανόνων για το άσυλο

Σύνοδος Κορυφής: Πολωνία και Ουγγαρία ζητούν αναθεώρηση των νέων κανόνων για το άσυλο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαπραγματεύονται για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής, με την Ουγγαρία και την Πολωνία να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Πολωνία, με την υποστήριξη της Ουγγαρίας, απαιτεί να αναθεωρηθεί η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των κανόνων για το άσυλο στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες (στη φωτογραφία αρχείου από EPA, επάνω, οι πρωθυπουργοί Πολωνίας και Ουγγαρίας, Μοραβιέτσκι, αριστερά, και Ορμπαν).

Σε εθελοντική βάση

Δυνάμει της μεταρρύθμισης που προτάθηκε, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποδέχονται αιτούντες άσυλο που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι χώρες που δεν επιθυμούν να υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να καταβάλλουν χρηματικές αποζημιώσεις.

Η Πολωνία, η οποία όπως και η Ουγγαρία δεν υποστήριξε την πρόταση πριν τρεις εβδομάδες, αλλά μειοψήφησε, απαιτεί τώρα η υποδοχή αιτούντων άσυλο να γίνεται σε εθελοντική βάση, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Η Ουγγαρία επίσης εξέφρασε την εναντίωσή της στη μεταρρύθμιση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμβουλος του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν ανέφερε αργά το βράδυ χθες Πέμπτη μέσω Twitter ότι «το πολωνο-ουγγρικό δίδυμο μάχεται και αντιστέκεται μαζί».

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα

Λίγο πριν τη 01:30 [σ.σ. ώρα Βρυξελλών· 02:30 ώρα Ελλάδας] ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Οι ηγέτες διαπραγματεύονταν για το μεταναστευτικό από τις 17:30, με την Ουγγαρία και την Πολωνία να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το συγκεκριμένο θέμα ως την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες θα συνεδριάσουν και πάλι στις 09:30 σήμερα Πέμπτη [τοπική ώρα· 10:30 ώρα Ελλάδας], με το μεταναστευτικό να βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι. Θα συζητηθούν επίσης η Κίνα και η οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024