Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζήμερος είσαι και φαίνεσαι...

Τζήμερος είσαι και φαίνεσαι…

Ο Τζήμερος είναι απλά ο «σημαιοφόρος» μιας συντηρητικής, πατριαρχικής ελληνικής κοινωνίας. Ή μιας κοινωνίας που μετράει αλλιώς τους ανθρώπους

H σεξιστική επίθεση του Θάνου Τζήμερου στη Σοφία Ζαχαράκη περί άγαμης και άτεκνης που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικογένειας, μονοπωλεί το ενδιαφέρον στη ζούγκλα των social media.

Ασφαλώς οι περισσότεροι αντέδρασαν σε αυτή τη συμπεριφορά του κ. Τζήμερου, που όμως είναι επαναλαμβανόμενη. Τα έχει ξαναπεί ο αποτυχών πολιτικός, δεν πέσαμε από τα σύννεφα με τις απόψεις του.

Και δεν τον έκανε αυτό ο κ. Τζήμερος χωρίς σχέδιο. Το γεγονός και μόνο ότι με συνεχείς αναρτήσεις του επιμένει να ασκεί κριτική στις επιλογές της Σοφίας Ζαχαράκη, ή να βρίζει όλους τους υπόλοιπους, δείχνει ότι έχει αλλότριους σκοπούς.

Κι αυτός στα θολά νερά μια υπερσυντηρητικής κοινωνίας ψαρεύει. Μιας κοινωνίας γεμάτης Τζήμερους που θεωρούν ότι η γυναίκα «προορίζεται» μόνο για να κάνει παιδιά…

Κι αν είναι και Ελληνόπουλα που θα διαιωνίσουν το αθάνατο και αδούλωτο (κατά Σπαρτιάτη Στίγκα και λοιπών ακροδεξιών με ή χωρίς γραβάτα), ακόμη καλύτερα.

Εν έτει 2023 κανονικά θα έπρεπε να φωνάζουμε σε τέτοιες σεξιστικές συμπεριφορές «Τζήμερος είσαι και φαίνεσαι».

Δεν το κάνουμε όμως γιατί αυτές οι θεωρίες δεν είναι μεμονωμένες. Έχουν διαχυθεί στον κόσμο, είναι διαχρονικά στηρίγματα μιας πατριαρχικής αντίληψης που λέει ότι οι άνδρες φέρνουν τα λεφτά, οι γυναίκες κάθονται σπίτι, πλένουν, μαγειρεύουν, σιδερώνουν και… ανοίγουν πάντα ευδιάθετες τα πόδια για να έρθει το κυρίαρχο αρσενικό να «φυτέψει» το σπόρο για να βγουν πολλά παιδιά.

Βέβαια, θέλοντας να το «μαζέψει» κάπως ο Τζήμερος το εξήγησε καλύτερα, βρίζοντας ως «γελοίους μεροκαματιάρηδες της λάσπης που αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι», όσους του άσκησαν κριτική.

Είπε ότι και ο άνδρας άγαμος και άτεκνος πάλι δεν θα ήταν καλή επιλογή για να προωθήσει την οικογένεια και την τεκνοποιία. Αρα… δεν είναι σεξισμός η θέση του για τη Ζαχαράκη.

Πέραν του γεγονότος ότι αν ήταν κάποιος άνδρας κι όχι η Σοφία Ζαχαράκη δεν θα τα έλεγε αυτά από την αρχή, ακόμη και τώρα ο Τζήμερος κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο.

Σκόπιμα; Για να διατηρηθεί στην επιφάνεια η αδιάφορη περσόνα του;

Γιατί ζει με το να τον βρίζουν και να δημιουργείται όλος αυτός ο χαμός στο διαδίκτυο;

Ή μήπως γιατί μπορεί να τον δούμε στο μέλλον σε κάποιον κομματικό σχηματισμό μιας και ο ίδιος απέτυχε πολλάκις να γίνει κάτι πέρα από περιφερειακός σύμβουλος;

Δεν έχει καμιά σημασία, γιατί όπως προείπα, η ελληνική κοινωνία βρίθει από Τζήμερους που κάνουν τζάμπα κριτική.

Είτε είναι γυναίκα είτε άνδρας και δεν έχουν κάνει παιδιά ή δεν έχουν παντρευτεί, αυτό τους ακολουθεί ως «στίγμα» στη ζωή τους.

Αν είναι γυναίκα προφανώς και είναι αποτυχημένη, αν είναι άνδρας πιθανότατα να έχει «πρόβλημα» και δεν μπορεί να κάνει παιδιά.

Ετσι δεν λέμε; Ετσι δεν έχετε ακούσει κι εσείς;

Ή μήπως δεν έχετε ακούσει να λένε σε γυναίκες; «Πόσο χρονών είσαι; Πότε θα γίνεις μάνα; Πότε θα βρεις ένα καλό παιδί να κουκουλωθείς, να δέσεις τον γάιδαρό σου;»

Μη μου πείτε πως δεν έχετε ακούσει να λένε για τις γυναίκες καριέρας ότι δεν είναι ικανές να κάνουν και οικογένεια.

Ή μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν στη χώρα που ζούμε απόψεις ακραία πατριαρχικές που λένε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να βγαίνουν καν από το σπίτι χωρίς συνοδεία αρσενικού.

Κι αυτό κατόπιν επιθυμίας του άνδρα, όχι όποτε θέλει η γυναίκα.

Το γεγονός και μόνο ότι οι γυναικοκτονίες αυξάνονται στην Ελλάδα ή οι κακοποιήσεις γυναικών επειδή «τα ήθελε» ή «πώς ντύθηκε έτσι», δεν πρέπει να μας απασχολεί για το πόσο συντηρητική είναι η κοινωνία μας;

«Δεν είμαι του πατρός μου, δεν είμαι του ανδρός μου, θέλω να είμαι ο εαυτός μου», δεν λέει το γνωστό φεμινιστικό σύνθημα; Και πώς αλλιώς να γίνει δηλαδή;

Να βάλουμε τους Τζήμερους της κοινωνίας μας να «μετράνε» αν μια γυναίκα ή ένας άνδρας είναι καλοί και επιτυχημένοι μόνο με βάση την οικογενειακή κατάσταση;

Κι ακόμη χειρότερα; Για σκεφτείτε πόσοι «οικογενειάρχες» είναι τα χειρότερα «τέρατα»; Για σκεφτείτε τους οικογενειάρχες που βίαζαν το 12χρονο κοριτσάκι στον Κολωνό;

Για σκεφτείτε τη μάνα που κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών της παιδιών;

Ας τελειώνουμε με αυτές τις ανόητες απόψεις. Η ενσυναίσθηση, η αξιοπρέπεια, η καλοσύνη, η ικανότητα να κάνει κάποιος καλό για τη χώρα ή για τον ίδιο, δεν έχουν ηλικία, φύλο, χρώμα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να διαχωρίζει τους ανθρώπους.

Ελπίζω μόνο ότι ο Τζήμερος να κάνει και σε κάτι καλό.

Με τη συζήτηση που άνοιξε να κινητοποιήσει τα προοδευτικά αντανακλαστικά της κοινωνίας προκειμένου να αντιμετωπίζουν με καλύτερο τρόπο (κι όχι μόνο μέσω σκοτωμού στα social media), τέτοιες άθλιες συμπεριφορές.

Κι επιτέλους να ανοίξει ένας κανονικός διάλογος για το μέγα ζήτημα της υπογεννητικότητας που βλέπουμε ότι δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα.

Όχι όμως με εξυπνακισμούς και τσιτάτα στο twitter. Αλλά με διάλογο που θα οδηγήσεις σε ουσιαστικά μέτρα για τη δημιουργία νέων οικογενειών ή την ενίσχυση όσων υπάρχουν.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024