Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Wagner: Έκαναν φτερά... τα μετρητά στη Ρωσία εξαιτίας της ανταρσίας του Πριγκόζιν  

Wagner: Έκαναν φτερά… τα μετρητά στη Ρωσία εξαιτίας της ανταρσίας του Πριγκόζιν  

Ο Πούτιν απαγορεύει την ενσωμάτωση εγκληματιών στους ιδιωτικούς στρατούς της Ρωσίας.

Το μήνυμα του Γεβγκένι Πριγκόζιν το βράδυ της Παρασκευής ότι ο τακτικός στρατος της Ρωσίας επιτέθηκε εναντίον των δυνάμεων της Wagner καταφέρνοντας σημαντικές απώλειες, τράβηξε αμέσως τη διεθνή προσοχή.

Την επόμενη μέρα η δήλωση του ότι πραγματοποιεί “πορεία για τη δικαιοσύνη” στη Μόσχα, που μεταφράστηκε από τους αναλυτές σε coup d’etat ή εμφύλιο πόλεμο, έκοψε την ανάσα των πάντων. Ήρθε το τέλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν η ερώτηση στο στόμα όλων σε κάθε γωνιά της γης.

Λίγες ώρες αργότερα μια περίεργη συμφωνία επιτεύχθηκε, της οποίας οι όροι μέχρι σήμερα δεν έχουν εκπληρωθεί, αφού ούτε το αφεντικό της Wagner πήγε στη Λευκορωσία, ούτε ο Σεργκέι Σοϊγκού, που δεν έκρυψε ποτέ ο προαναφερθέντας ότι μέμφεται, έφυγε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Η ιστορία έληξε τόσο ξαφνικά, όσο αναπάντεχα είχε ξεκινήσει. Φυσικά, επειδή το τέλος είναι μια αμφίσημη λέξη, γιατί ταυτόχρονα σηματοδοτεί και μια καινούργια αρχή, στη Ρωσία δεν έχει τελειώσει τίποτα και ούτε έχει ξεκινήσει κάτι καινούργιο.

Θολό τοπίο 

Ουδείς μέχρι σήμερα έχει καταλάβει τι ακριβώς συνέβη, αν δηλαδή ήταν απλά η άστοχη επίθεση ενός φανατικού, που καβάλησε το καλάμι μόλις είδε τη δημοτικότητα του να αυξάνεται μετά τις μάχες στο Μαχμούτ.

Ή μήπως μια καλοστημένη μυστική συμφωνία με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο, για να γλιτώσει ο Πριγκόζιν τη σύλληψη για εγκλήματα πολέμου, που πιθανότατα θα διατάξουν οσονούπω οι δυτικοί.

Τίποτα δεν αποκλείει φυσικά η ίδια πλοκή να δρομολογήθηκε για να μετατεθεί στον Σοϊγκού η ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο Πούτιν να αποτινάξει από πάνω την ευθύνη για την πορεία των πραγμάτων, ενώ κάποιοι αφήνουν αιχμές και για δάκτυλο της Δύσης.

Σε κάθε περίπτωση, δύο τελευταίες πληροφορίες για το “πραξικόπημα”, που θύμισε σε πολλούς το αντίστοιχο του 2016 στην Τουρκία, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσα εκτυλίχθηκαν στη Μόσχα τα τελευταία 24ωρα.

Έφυγαν… τα λεφτά

Σύμφωνα με τους Financial Times οι τράπεζες της Ρωσίας άδειασαν από χρήματα το χρονικό διάστημα που η ρωσική πρωτεύουσα ένιωσε για πρώτη φορά τι σημαίνει ανασφάλεια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού η κίνηση στις τράπεζες σε όλη τη χώρα αυξήθηκε κατά 30%, ενώ στο Ροστόφ και τις γύρω περιοχές το 80% των κατοίκων τους πήγαν να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους φοβούμενοι τι τους ξημερώνει.

Επίσης, οι Ρώσοι, που γνωρίζουν από τους προγόνους τους τι εστί πολιορκία, άδειασαν τα σουπερμάρκετ και τα βενζινάδικα σε μηδενικό χρόνο γεμίζοντας τα ντουλάπια στις κουζίνες τους για ένα μακρύ και δύσκολο καλοκαίρι.

Κι ενώ αυτός ο κίνδυνος αποφεύχθηκε, προφανώς για να μην ενσκήψει ξανά, οι ιδιωτικοί στρατοί της Ρωσίας απαγορεύεται να ενσωματώνουν στις τάξεις τους εγκληματίες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Οι εγκληματίες, δηλαδή άνθρωποι που έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις και έχουν φυλακιστεί γι’ αυτές, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη, αφού αποτελούν σημαντικό ποσοστό στην ομάδα της Wagner.

Το μπαλάκι στον Πούτιν

Μάλιστα, ο Πούτιν ήταν αυτός που υπέγραψε πριν από μερικούς μήνες την επιστράτευση καταδικασθέντων στον πόλεμο.

Τώρα, φαίνεται ότι μέτρησε τον κίνδυνο αλλιώς, ίσως και να τον κοίταξε κατάματα από το γραφείο του στο Κρεμλίνο, και αλλάζει άμεσα στρατηγική.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το θολό τοπίο για τα αίτια της ανταρσίας του Πριγκόζιν να ξεκαθαρίσουν, κι ας λέει ο ίδιος ότι το έκανε για να μην σταματήσει να υπάρχει η Wagner την 1η Ιουλίου, και οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν να γίνουν σαφείς, ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια τι πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Ρωσία και τι έπεται.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024