Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πριγκόζιν: Το πρώτο μήνυμα μετά την αποτυχημένη ανταρσία - «Θα έκλειναν τη Wagner την 1η Ιουλίου»

Πριγκόζιν: Το πρώτο μήνυμα μετά την αποτυχημένη ανταρσία – «Θα έκλειναν τη Wagner την 1η Ιουλίου»

Με ένα ηχητικό μήνυμα 11 λεπτών ο Πριγκόζιν φαίνεται να θέλει να ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε είχε σκοπό να ανατρέψει τον Πούτιν, ενώ επανέλαβε τις επικρίσεις του για τους Ρώσους αξιωματικούς

Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μόλις δημοσίευσε ένα ηχητικό μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών, στο οποίο ουσιαστικά δηλώνει ότι σκοπός των ενεργειών του δεν ήταν ένα πραξικόπημα εναντίον του Πούτιν ενώ υποστηρίζει ότι η Wagner ουσιαστικά θα διαλυόταν την 1η Ιουλίου.

Ακόμα φαίνεται να επιμένει να κατηγορεί τους αξιωματικούς του Ρωσικού στρατού για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και άφησε αιχμές για τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ισχυριζόμενος ότι η προέλασή του δεν βρήκε καμία αντίσταση.

Αναφέρθηκε ακόμα στη συμφωνία που έγινε με τη μεσολάβηση του Λουκασένκο, υποστηρίζοντας ότι η Wagner θα συνεχίσει να λειτουργεί

«Κανείς δεν συμφώνησε να υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας και η Wagner ήταν υποχρεωμένη να σταματήσει να υπάρχει την 1η Ιουλίου».

Ξεκαθάρισε ότι δεν στόχευε τον Πούτιν όταν δήλωσε ότι τα στρατεύματά του θα πορευτούν στη Μόσχα, λέγοντας: «Δεν πορευτήκαμε για να ανατρέψουμε την ηγεσία της Ρωσίας».

Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν

Στο 11λεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αναφέρει: «Ο στόχος της πορείας ήταν να αποφευχθεί η καταστροφή της Wagner και να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι που με τις αντιεπαγγελματικές τους ενέργειες διέπραξαν τεράστιο αριθμό λαθών».

Είπε ακόμα ότι λυπάται που «έπρεπε να χτυπήσουν τη ρωσική αεροπορία» και γύρισαν πίσω «για να αποφύγουν να χυθεί αίμα Ρώσων στρατιωτών».

«Ήμασταν σε μια πορεία για να διαδηλώσουμε τη διαμαρτυρία μας, όχι για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Για τους όρους της συμφωνίας

Μιλώντας για τους όρους της συμφωνίας που φέρεται να έγινε προκειμένου να σταματήσει η ανταρσία της Wagner, ο Πριγκοζιν υποστήριξε ότι η μισθοφορική οργάνωση ήταν «κατηγορηματικά αντίθετη στην απόφαση να κλείσει την 1η Ιουλίου 2023 και να ενσωματωθεί στο υπουργείο Άμυνας».

Οι διοικητές αρνήθηκαν να δεχτούν το αίτημα να υπογράψουν συμβάσεις με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πρόσθεσε και για αυτό 30 άνδρες του «σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις»- ισχυρισμός που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, ενώ το Κρεμλίνο τον απορρίπτει.

Αναφορικά με τον Λουκασένκο ο Πριγκόζιν είπε ότι έπαιξε ρόλο στη συμφωνία, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας «έτεινε το χέρι του και προσφέρθηκε να βρει τρόπους ώστε η Wagner να συνεχίσει το έργο της νόμιμα» – χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πριγκόζιν δεν αποκάλυψε πού βρισκόταν στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μοιράστηκε στο Telegram. Έχει αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, ότι συμφώνησε να μεταβεί στη Λευκορωσία.

Εάν η Wagner ήταν επικεφαλής ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε τελειώσει

Ο Πριγκόζιν είπε ακόμα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα εάν την αρχηγία την είχε η Wagner, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τις δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας.

Είπε ότι η πορεία του προς τη Μόσχα το Σάββατο αποκάλυψε «τα σοβαρότερα προβλήματα ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα», υποστηρίζοντας ότι οι μονάδες του κατάφεραν να αποκλείσουν «όλες» τις ρωσικές στρατιωτικές μονάδες και τα αεροδρόμια στο πέρασμά τους.

Ο Πριγκόζιν ισχύστηκε ότι η Wagner είχε υποστήριξη στις πόλεις από τις οποίες πέρασε κατά τη διάρκεια της βραχύβιας ανταρσίας.

Υποστήριξε ακόμα, ότι οι δυνάμεις του κάλυψαν 780 χιλιόμετρα (484 μίλια) κατά την πορεία τους προς τη Μόσχα από το νότο – που ισοδυναμεί με την απόσταση που διένυσαν οι ρωσικές δυνάμεις στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους (όταν ξεκίνησαν την εισβολή τους στην Ουκρανία) από τα ουκρανικά σύνορα προς το Κίεβο και προς το Ούζγκοροντ, μια πόλη στο δυτικότερο τμήμα της Ουκρανίας στα σύνορα με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Είπε ότι αν δυνάμεις όπως τα στρατεύματα της Wagner είχαν πραγματοποιήσει εκείνη την πρώτη επίθεση, «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα.

Sports in

Όταν ο Σπανούλης «τελείωσε» τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά στο επικό πρωτάθλημα του 2016 (vids)

Μια μέρα σαν την σημερινή, πριν από 7 χρόνια, ο Ολυμπιακός πέτυχε μία μεγάλη νίκη στο ΟΑΚΑ, που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για το πρωτάθλημα του 2016...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024