Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτοπεποίθηση: 5 τρόποι για να την ενισχύσετε

Αυτοπεποίθηση: 5 τρόποι για να την ενισχύσετε

Διότι αν δεν πιστεύετε εσείς οι ίδιοι στον εαυτό σας, πώς περιμένετε οι άλλοι να πιστέψουν σε εσάς;

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τις ικανότητές μας είναι εν ολίγοις αυτό που εννοούμε όταν λέμε αυτοπεποίθηση. Και μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς όπου θα θέλαμε να είχαμε περισσότερη: στη σχέση μας, στις παρέες, στη δουλειά. Γίνεται όμως να ενισχυθεί;

Η απάντηση σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πως ναι, γίνεται. Η αυτοπεποίθηση είναι μια δεξιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί και να κατακτηθεί. Ας δούμε λοιπόν πώς…

5 τρόποι για να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

#1 «Άλλαξέ το»

Το να παλεύετε με τη χαμηλή αυτοπεποίθηση σίγουρα δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση. Εάν υπάρχει κάτι σε σχέση με τις συνήθειές σας για το οποίο δεν θα λέγατε πως νιώθετε υπερήφανοι και το οποίο «κοστίζει» στην αυτοπεποίθησή σας, προσανατολιστείτε στο να το αλλάξετε. Βάζοντας στόχο μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας σε οποιοδήποτε επίπεδο και επιτυγχάνοντας το στόχο αυτό, σύντομα η διάθεσή σας θα αλλάξει.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση βέβαια μπορεί να προκύπτει και από μια κακή και ανακριβή αντίληψη που έχετε για τον εαυτό σας. Επομένως, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά το εάν πράγματι αυτό που σας κρατά πίσω και που χαρακτηρίζετε ως «μειονέκτημα» ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στα δικά σας θέλω ή είναι κάτι που μπορεί να έχει προκύψει από εξωτερικούς παράγοντες.

#2 Μην είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας

Πολλές φορές, ο ίδιος μας ο εαυτός είναι και ο πιο αυστηρός κριτής μας. «Αμφισβητείστε» τα λόγια που ενδόμυχα λέτε σε εσάς και αναζητήστε την πραγματικότητα μέσα από γεγονότα. Για παράδειγμα, εάν πιστεύετε ότι αποτύχατε σε κάτι, αναρωτηθείτε: «Ποια στοιχεία το δείχνουν αυτό» και επίσης «Ποιες ήταν οι σωστές κινήσεις μου και μήπως τελικά υπήρχαν, έστω μικρές, νίκες στην όλη μου προσπάθεια»;

Βάζοντας κάτω τα γεγονότα θα διαπιστώσετε πως πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος και πως μέσω των ενδεχόμενων δυσκολιών, υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία αξίζει να πείτε «μπράβο» στον εαυτό σας.

#3 «Η γνώση είναι δύναμη»

Αποκτώντας νέες γνώσεις, αναπτύσσετε νέες δεξιότητες και χτίζετε την αυτοπεποίθησή σας. Ασχοληθείτε περισσότερο με όσα σας ενδιαφέρουν και εξελίξτε τις ικανότητές σας σε αυτά. Ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στον κόσμο και διαμορφώστε τη δική σας άποψη.

Ακονίζοντας το μυαλό μας και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας, αναμφίβολα αισθανόμαστε πως «πατάμε καλύτερα στα πόδια μας» και έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

#4 Αντιμετωπίστε εκείνο που σας φοβίζει

Και δεν εννοούμε να ξεκινήσετε τα extreme sports…

Πάρτε εκείνη την απόφαση που τυραννά το μυαλό σας τόσες μέρες, προσεγγίστε εκείνο το άτομο που σας ελκύει και δεν του λέτε ούτε «γεια», αναζητήστε τη θέση εργασίας που τόσο καιρό θέλατε. Η έκβαση σε όλα αυτά δεν είναι δεδομένο πως θα είναι εκείνη που θα θέλατε. Άλλωστε, πως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για οτιδήποτε στη ζωή μας; Αν όμως δεν πάρετε το ρίσκο, σίγουρα δεν θα το μάθετε ποτέ.

#5 Μην ξεχνάτε εσάς

Φροντίστε τον εαυτό σας σε όλα τα επίπεδα. Φτιάξτε τα μαλλιά σας, κάντε ένα χαλαρό ντους, ακούστε μουσική, φορέστε τα ρούχα που σας αρέσουν, βάλτε στο πιάτο σας θρεπτικά τρόφιμα, ξεκινήστε την ημέρα σας με μια έστω πολύ σύντομη προπόνηση και κλείστε την σκεπτόμενοι το τι πήγε σήμερα καλά.

Θα νιώθετε καλύτερα, θα δείχνετε καλύτερα και η αυτοπεποίθηση θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο όλων αυτών πριν καν το καταλάβετε.

Πηγή: VITA.GR

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024