Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H Aston Martin συμπράττει με την Lucid εν όψει ηλεκτροκίνησης

H Aston Martin συμπράττει με την Lucid εν όψει ηλεκτροκίνησης

Η βρετανική φίρμα υπογράφει συμφωνία με την Lucid η οποία θα «τροφοδοτήσει» με τεχνολογία το ηλεκτρικό της μέλλον

H Aston Martin ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία που θα καθορίσει το ηλεκτρικό της μέλλον καθώς όπως ανακοινώθηκε υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική Lucid προκειμένου να αξιοποιήσει την ηλεκτρική τεχνολογία της για την εξέλιξη «υπερπολυτελών υψηλών επιδόσεων ηλεκτροκίνητων οχημάτων» μεταξύ των οποίων ένα hypercar, ένα sportscar, ένα GT αλλά και SUV μοντέλα τα οποία θα «στελεχώσουν» την αμιγώς ηλεκτρική γκάμα των Βρετανών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Aston Martin θα μπορεί να αξιοποιήσει τόσο την τρέχουσα όσο και την μελλοντική τεχνολογία της Lucid σε επίπεδο μπαταριών και ηλεκτρικών συνόλων τα οποία θα φιλοξενηθούν σε μια νέα ηλεκτρική αρχιτεκτονική την οποία εξελίσσει η βρετανική φίρμα.

Προς το παρόν δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για την επίμαχη πλατφόρμα, παρά μόνο ότι θα σχεδιαστεί με γνώμονα την ηλεκτροκίνηση αλλά και ότι θα είναι προφανώς μεταβλητή έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών μοντέλων.

Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της συμφωνίας η Aston Martin έχει ήδη ανακοινώσει ότι προτίθεται να λανσάρει το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο το 2025 στο πλαίσιο μιας συνολικής επένδυσης που ξεπερνάει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου η βρετανική φίρμα να πραγματοποιήσει την ηλεκτρική της μετάβαση.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή περιλαμβάνει και plug-in υβριδική τεχνολογία όπως υπαγορεύει η άφιξη του αντίστοιχης τεχνολογίας supercar Valhalla το οποίο έχει προγραμματιστεί για το 2026. Ο απώτερος σκοπός είναι η πλήρης μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030, χρονικό όριο το οποίο κάθε μοντέλο της γκάμας της Aston Martin θα προσφέρεται σε αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση.

Με αφορμή την συμφωνία ο επικεφαλής της Aston Martin, Lawrence Stroll δήλωσε ότι «η συμφωνία προμήθειας τεχνολογίας με την Lucid θα συμβάλλει καθοριστικά στην μελλοντική μας ανάπτυξη με βάση την ηλεκτροκίνηση. Η Lucid επελέγη ως εταίρος μας καθώς η στρατηγική μας και οι απαιτήσεις μας, μας υπαγόρευσαν να αναζητήσουμε πρόσβαση στις υψηλών προδιαγραφών και επιδόσεων, καινοτόμες τεχνολογίες για τα μελλοντικά ηλεκτρικά μας προϊόντα».

Εν είδει υπενθύμισης η Lucid είναι η κατασκευάστρια του τετράθυρου επιβλητικού Air το οποίο αξιοποιεί ένα δίδυμο ηλεκτρικών μοτέρ με συνδυαστική ισχύ 1.200+ ίππων. Τροφοδοτούνται από μπαταρία 118 kWh η οποία με τη σειρά της υπόσχεται αυτονομία έως και 830 χλμ. αλλά και υπερταχεία φόρτισης καθώς 12 λεπτά σύνδεσης με υπερταχυφορτιστή εξασφαλίζουν έως και 320 χλμ. διαδρομής.

Lucid Air

Να σημειωθεί ότι η Aston Martin διατηρεί παράλληλα και τη συνεργασία της με την Mercedes-Benz σε ό,τι αφορά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης αλλά και την εξέλιξη μιας εξελιγμένης πλατφόρμας ηλεκτρονικών που θα εφοδιάσει τα μελλοντικά της μοντέλα.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό μέλλον, η βρετανική φίρμα θα επιδιώξει να εξελίξει καινοτόμα συστήματα που θα ευνοούν τη διάταξη, νέα συστήματα ανάκτησης ενέργειας που θα ευνοούν την αυτονομία αλλά και σοφιστικέ συστήματα διαχείρισης της ροπής που θα εξασφαλίζουν μια ιδιαιτέρως δυναμική οδική συμπεριφορά όπως επιβάλει η παράδοση της βρετανικής φίρμας.

Στους νεολογισμούς θα συγκαταλέγονται επίσης καινοτόμα, ηλεκτρονικά ελεγχόμενα  συστήματα πέδησης σε συνεργασία με την Brembo προκειμένου να μεγιστοποιείται η ανάκτηση ενέργειας όσο και οι υψηλές επιδόσεις τα οποία θα συνεργάζονται με ένα εξελιγμένο σύστημα επιτήρησης των ελαστικών που θα διαβάζει το φορτίο σε κάθε ελαστικό ξεχωριστά. Αναμενόμενα η μετάβαση θα επιφέρει δραστικές αλλαγές και στον σχεδιασμό των αυτοκινήτων των Βρετανών που θα υπακούν ακόμα περισσότερο στις επιταγές της αεροδυναμικής.

Sports in

Μπαρτσελονέτα – Ολυμπιακός 13-13 (5-6 πεν.): Στο Final-4 του Champions League o Θρύλος!

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μπαρτσελονέτα στα πέναλτι (13-13 κ.δ., 6-5 πεν.) και προκρίθηκε στο Final-4 του LEN Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024