Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυξάνονται τα νοσήματα που μεταδίδονται με το σεξ

Αυξάνονται τα νοσήματα που μεταδίδονται με το σεξ

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως χρειάζεται υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά και επίσκεψη στο δερματολόγο - αφροδισιολόγο με το πρώτο σύμπτωμα

Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία για ανεμελιά, διακοπές και χαλάρωση. Μαζί με αυτά έρχεται και το φλερτ, που ευνοείται από το …ανεβασμένο θερμόμετρο…

Τι γίνεται όμως με τα νοσήματα που μεταδίδονται με το σεξ;

Τελευταία, στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» έχει σημάνει «καμπανάκι κινδύνου», καθώς οι ειδικοί καταγράφουν άνοδο των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, κυρίως της σύφιλης και της βλεννόρροιας.

Μάλιστα ειδικά για τη σύφιλη, η άνοδος που καταγράφεται φτάνει το 62,7%,βάζοντας όλους μας να αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατή μια τέτοια αύξηση κρουσμάτων και ποιά είναι η συμπεριφορά που ευνοεί τη συγκεκριμένη νόσο.

Η καθηγήτρια Δερματολογίας– Αφροδισιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Ταμίας του ΔΣ της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Ηλέκτρα Νικολαΐδου μιλώντας στο in.gr για την διαπίστωση της αύξησης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων την τελευταία διετία, επεσήμανε πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική μελέτη για την αποτύπωση και ερμηνεία του ευρήματος από τα περιστατικά που φτάνουν στο νοσοκομείο.

Η κ. Νικολαΐδου ανέφερε πως μετρήθηκαν τα περιστατικά που είχαν καταγραφεί την περίοδο 2018-2020 και συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα που καταγράφηκαν την περίοδο 2020-2022.

Σύφιλη

«Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν μία πολύ μεγάλη αύξηση των περιστατικών σύφιλης. Χαρακτηριστικά, καταγράφηκαν 830 περιστατικά τη διετία 2020-2022, έναντι 510 περιστατικών την προηγούμενη διετία, γεγονός που σημαίνει αύξηση πάνω από 60%» τόνισε η καθηγήτρια.

Στη συνέχεια έγινε σύγκριση του συνόλου των περιστατικών που έφτασαν στο νοσοκομείο την ελεγχόμενη περίοδο, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη διετία. Όμως δεν διαπιστώθηκε ανάλογη αύξηση στα προσερχόμενα περιστατικά.

Στο σημείο αυτό, η κ. Νικολαΐδου παρατήρησε πως η υπό έλεγχο περίοδος ήταν η περίοδος της πανδημίας με την καραντίνα και τους περιορισμούς σε μετακινήσεις και συγκεντρώσεις, και για το λόγο αυτό δεν είναι εύκολη η ερμηνεία του φαινομένου.

Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά άνδρες, ενώ στις γυναίκες τα περιστατικά περιορίζονται στο 9-10%, γεγονός που συμβαδίζει με τα αντίστοιχα δεδομένα της Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.

Για το θέμα, η κ. Νικολαΐδου σημείωσε πως η χρήση προφυλακτικού θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τον αριθμό των περιστατικών αυτών, καθώς προστατεύει αποτελεσματικά, όμως τόνισε ότι η προστασία που παρέχει δεν είναι πλήρης.

Κονδυλώματα

Με αφορμή την επέκταση του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και στα αγόρια, η κ. Νικολαΐδου, χαρακτήρισε θετική την απόφαση και τόνισε την ανάγκη πραγματοποίησης του εμβολιασμού πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών των εφήβων, και με σαφή τήρηση του χρονοδιαγράμματος των επαναληπτικών δόσεων, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα κατά του ιού. Πολύ, δε, περισσότερο, τη στιγμή που στοιχεία από έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», που έγινε σε δείγμα εφήβων της Αττικής, το 20% των συμμετεχόντων είχε ξεκινήσει τη σεξουαλική ζωή του σε ηλικία μικρότερη ή ίση των 16 ετών. Από τους εφήβους αυτούς, το 44,3% ξεκίνησε στην ηλικία των 14 ετών και το 33% στα 15.

Σε ότι αφορά όμως τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σημείωσε πως δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία στη χώρα μας, καθώς δεν δηλώνονται τα περιστατικά κονδυλωμάτων στον ΕΟΔΥ. Πρόσθεσε όμως, ότι υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες από την Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική όπου για πολλά χρόνια εφαρμόζονται εκτεταμένα προγράμματα εμβολιασμού, όπου διαπιστώνεται η σαφής μείωση των κονδυλωμάτων.

Αντίστοιχα, λόγω περιορισμένης καταγραφής, δεν υπάρχουν δεδομένα για τον έρπητα.

Υπεύθυνη συμπεριφορά

Για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, η καθηγήτρια επεσήμανε την ανάγκη να υιοθετούμε μια υπεύθυνη συμπεριφορά, ιδίως τώρα το καλοκαίρι που προτιμούμε να χαλαρώνουμε. Γι΄ αυτό συνέστησε υπεύθυνη επιλογή των σεξουαλικών συντρόφων και χρήση προφυλακτικού για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

«Παρόλα αυτά, η προσβολή από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε με ενεργή σεξουαλική ζωή», επισημαίνει η κ. Νικολαΐδου και τονίζει πως «για το λόγο αυτό θα πρέπει να μην υπάρχει προκατάληψη και στίγμα. Αντίθετα, με το πρώτο σύμπτωμα που ενδεχομένως να εμφανιστεί, θα πρέπει να αναζητηθεί η βοήθεια του δερματολόγου – αφροδισιολόγου».

Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τους ασθενείς στον αφροδισιολόγο, περιλαμβάνουν ένα εξάνθημα στη γεννητική περιοχή, αυξημένα κολπικά υγρά στις γυναίκες, παρουσία εκκρίματος από την ουρήθρα στους άνδρες ή άλλες ενοχλήσεις όπως τσούξιμο και πόνος.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κατέληξε η κ. Νικολαΐδου, αφορούν όλους και αντιμετωπίζονται εύκολα, με τη βοήθεια του δερματολογου-αφροδισιολόγου. Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Δερματολογική Αφροδισιολογική Εταιρεία  ξεκίνησε και σχετική ενημερωτική εκστρατεία, όπου στην ιστοσελίδα της εταιρείας μπορεί κανείς να ενημερωθεί αναλυτικά για κάθε ασθένεια που μεταδίδεται με το σεξ.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024