Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάλυση Reuters: Τα ελληνικά ομόλογα «πλασάρονται» στα καλύτερα της Νότιας Ευρώπης

Ανάλυση Reuters: Τα ελληνικά ομόλογα «πλασάρονται» στα καλύτερα της Νότιας Ευρώπης

Το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα αντί τίτλων περιφερειακών χωρών με υψηλότερη αξιολόγηση, όπως η Ισπανία

Η Ελλάδα οδεύει προς εκλογές την Κυριακή με το δημόσιο χρέος της χώρας να διαπραγματεύεται κοντά στα επίπεδα που απολαμβάνουν οι ισχυρότερες περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, μια δεκαετία αφότου η κρίση χρέους ανάγκασε την Αθήνα να προχωρήσει σε δραματική αναδιαμόρφωση του δανεισμού της, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.

Το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα αντί τίτλων περιφερειακών χωρών με υψηλότερη αξιολόγηση, όπως η Ισπανία, μειώνεται και μπορεί ακόμη και να εκμηδενιστεί, καθώς το προφίλ χρέους της χώρας έχει βελτιωθεί και η οικονομία της τυγχάνει της υποστήριξης των ευρωπαϊκών ταμείων.

Χαμηλός δανεισμός

Στο τέλος της κρίσης, ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας ήταν εντελώς υποδανεισμένος, έχοντας έναν από τους χαμηλότερους δείκτες δανείων προς καταθέσεις μεταξύ των προηγμένων οικονομικών και εμφανίζοντας μεγάλο επενδυτικό χάσμα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, ανέφερε πρόσφατα σε ανάλυσή της η Bank of America.

Επιπλέον, σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, με σταθμισμένη μέση διάρκεια που πλησιάζει τα 20 χρόνια και σταθερό κόστος εξυπηρέτησης. Η χώρα σύναψε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ αξίας 280 δισ. ευρώ από το 2010. Βγήκε από το τελευταίο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και έκτοτε βασίζεται στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες δικαιολογούν μικρότερο spread ή και καθόλου spread (έναντι της Ισπανίας)», αναφέρει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, παγκόσμιος επικεφαλής G10 Forex Strategy της Bank of America.

«Η ελληνική αγορά (ομολόγων) δεν είναι τόσο ρευστή και τείνει να είναι πιο ασταθής, αλλά έχουμε πολλά καλά νέα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι τιμές είναι πλασματικές», πρόσθεσε.

Η έκθεση της ελληνικής οικονομίας

Η ελληνική οικονομία, όπως αναφέρει η ανάλυση του Reuters, εξακολουθεί να είναι πολύ εκτεθειμένη σε ασταθείς τομείς όπως ο τουρισμός ή η ναυτιλία, αλλά είναι λιγότερο ευαίσθητη στους αντίθετους ανέμους της μεταποίησης.

Η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης κρίσιμη παράμετρος. Σύμφωνα με το νέο εκλογικό σύστημα, ο νικητής των εκλογών της 25ης Ιουνίου μπορεί να λάβει μπόνους έδρες, οπότε αν η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον συντηρητικό Κυριάκο Μητσοτάκη επαναλάβει σε γενικές γραμμές τις επιδόσεις της τον Μάιο, πιθανότατα θα εξασφαλίσει άνετη αυτοδυναμία.

Το premium, ή το spread, των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι αυτών της Ισπανίας υποχώρησε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 στις περίπου 27 μονάδες βάσης. Σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, μόνο τα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συναλλάσσονται με μικρότερο ασφάλιστρο έναντι αυτών της Γερμανίας – που αποτελεί το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης – από τα ελληνικά ομόλογα.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα spreads στην περιφέρεια γενικά θα μπορούσαν να διευρυνθούν, καθώς αυτές οι τιμές των ομολόγων έχουν αυξηθεί πρόσφατα. Αλλά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι θετικές.

Μείωση χρέους

Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και θα πέσει κάτω από αυτόν της Ιταλίας το 2026, καθώς αναμένεται μικρό πλεόνασμα πρωτογενούς ισοζυγίου στην Ελλάδα σε συνδυασμό με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο της, το οποίο περιλαμβάνει οικονομική συρρίκνωση περίπου 1 ποσοστιαίας μονάδας ή μια διεύρυνση κατά 100 μονάδες βάσης στη διαφορά απόδοσης έναντι των γερμανικών ομολόγων, δεν θα έβγαζε πολύ την Ελλάδα εκτός πορείας όσον αφορά τη μείωση του λόγου χρέους.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο λόγος του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 160%, ενώ της Ιταλίας αναμένεται στο 142%, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

«Ο συνδυασμός χαμηλής ευαισθησίας στα επιτόκια πολιτικής, χάρη στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας που εξακολουθούν να ισχύουν, και η επενδυτική ώθηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 3% του ΑΕΠ ετησίως) παρέχουν πρωτοφανή στήριξη στην ελληνική οικονομία», σημειώνει ο Filippo Taddei, οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη.

Το χάσμα μεταξύ των spreads των ομολόγων της Ιταλίας και της Ελλάδας έναντι αυτών της Γερμανίας υποχώρησε στο μηδέν τον Νοέμβριο του 2019, αλλά διευρύνθηκε σημαντικά μετά τις εκλογές του Μαΐου στην Ελλάδα.

«Ο κύριος λόγος που το spread των ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλότερο από αυτό των ιταλικών είναι ότι η Ελλάδα βασικά δεν έχει ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα 10 χρόνια λόγω των μέτρων που ελήφθησαν πριν από 10 χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους», αναφέρει ο Piet Haines Christiansen, διευθυντής έρευνας σταθερού εισοδήματος στη Danske Bank.

Η…αξιοπιστία της Μελόνι

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάστηκε ως καλός Ευρωπαίος πολίτης, εμμένοντας στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Ωστόσο, αυτή η αξιοπιστία μπορεί να εξαντληθεί, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει τη μεταρρύθμιση του ESM και αγωνίζεται να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια NGEU», δήλωσε ο Christoph Rieger, επικεφαλής έρευνας επιτοκίων της Commerzbank, αναφερόμενος στα ταμεία στήριξης της ΕΕ.

Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που σέρνει τα πόδια της όσον αφορά την έγκριση της συνθήκης που αναθεωρεί τον λεγόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της ίδιας της Ιταλίας.

Η επικύρωση της μεταρρύθμισης του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης θα μπορούσε ωστόσο να ενισχύσει την πιστοληπτική ικανότητα των πιο υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδειξε έγγραφο του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών που είδε το Reuters την Τετάρτη.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024