Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
Μπαράκ Ομπάμα στο ΚΠΙΣΝ: Πρέπει να συνεργαστούμε για να χτίσουμε πάνω στα ερείπια, αυτό είναι η δημοκρατία

Μπαράκ Ομπάμα στο ΚΠΙΣΝ: Πρέπει να συνεργαστούμε για να χτίσουμε πάνω στα ερείπια, αυτό είναι η δημοκρατία

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στη δημοκρατία και έστειλε μήνυμα στους νέους ώστε να αρχίσουν να γίνονται ενεργοί πολίτες σε μια εποχή προκλήσεων.

«Το πνεύμα που γεννήθηκε στην Αθήνα εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο», τόνισε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα στη συζήτηση που είχε στο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «SNF Nostos Conference» με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, για τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στάθηκε στη σημασία ενίσχυσης της δημοκρατίας αλλά και στο τι τη ζημιώνει. «Το πνεύμα που γεννήθηκε στην Αθήνα εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ο κόσμος έχει φτάσει στο σημείο να μην πιστεύει τίποτα και αυτό ζημιώνει τη δημοκρατία μας. Πρέπει να μιλήσουμε με αυτούς που διαφωνούν με εμάς. Αυτό θα οικοδομήσει νέες κοινωνίες. Να κάνουμε κάτι για τους νέους που χρησιμοποιούν τα social media, ώστε να ακυρώσουμε τους φόβους μας», ανέφερε αρχικά.

«Πρέπει να δούμε τις εντεινόμενες ανισότητες στην οικονομία, επίσης. Μια τάση που επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Για να λειτουργήσει η δημοκρατία μας, πρέπει να έχουμε όλοι τα βασικά. Να μπορεί ο καθένας να θρέψει την οικογένειά του. Τα οικονομικά θεμέλια είναι σαθρά και αυτό δημιουργεί διαφορές και ανισότητες σε παγκόσμια κλίμακα. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτές τις ανισότητες. Να μορφώσουμε τους νέους μας, να στείλουμε βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη… Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», προσέθεσε.

«Η δημοκρατία μπορεί να δουλέψει αν της δοθεί η δυνατότητα», τόνισε ακόμα ο Μπαράκ Ομπάμα και σημείωσε πως «η δημοκρατία είναι μια σκληρή μορφή διακυβέρνησης, διότι σημαίνει ότι πρέπει να ζεις πλάι-πλάι με κάποιον που έχει όχι μόνο διαφορετικές ιδέες από σένα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μια εντελώς αντίθετη κοσμοθεωρία».

Αυτό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ότι βλέπουμε κάποια από τα ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, να δίνουν την αίσθηση ότι θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν και θα καταρρίψουν τις νόρμες, τα εμπόδια, θα χειραγωγήσουν τους κανόνες ψηφοφορίας, επισήμανε.

«Όχι μόνο μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη Δημοκρατία, αλλά μπορούμε να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Θα είναι δύσκολο. Το ίδρυμα Ομπάμα φέρνει κοντά νέους επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή, τα συστήματα υγείας και τις ευκαιρίες στα οικονομικά. Αυτό που λέμε είναι ότι θα διαφωνήσουμε, θα υπάρξουν διαφορές, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι δεν θα συμφωνούν όλοι με εμάς. Στο τέλος της ημέρας θα υπάρξουν εκλογές, μπορεί να κερδίσουμε μπορεί να χάσουμε, αλλά θα συνεχίσουμε. Αυτή είναι η βασική αρχή της Δημοκρατίας. Συνεχίζουμε χωρίς να προσβάλλουμε τον άλλο», προσέθεσε.

Το μήνυμα στους νέους ανθρώπους

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε στους νέους λέγοντας ότι καθήκον εκείνων που έχουν ένα βήμα και πόρους είναι να τους ενθαρρύνουν, να τους περάσουν τη σκυτάλη, για να αρχίσουν να γίνονται ενεργοί πολίτες σε μια εποχή προκλήσεων.

Αυτό που καθιστά τις ΗΠΑ μοναδικές είναι ότι «έχουμε πολλαπλές φυλές, θρησκείες και τα πήγαμε καλά, μπορούμε να ζήσουμε μαζί, η κεντρική ιδέα των ΗΠΑ είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον», σημείωσε παρόλο που κατά το παρελθόν, όπως είπε «υπήρξαν και σκοτεινές στιγμές αυτής της συνύπαρξης».

«Η δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γι’ αυτό. Λέω στα παιδιά μου να κλείσουν τα τηλέφωνά τους, να βγουν έξω, να μιλήσουν με ανθρώπους. Να δουν τα πράγματα ευρύτερα. Η ζωή είναι σύντομη, πρέπει να έχουμε το θάρρος να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε. Δείτε τι συμβαίνει στην Ουκρανία τι συνέβη με το πρόσφατο ναυάγιο… Σκεφτόμουν από την Ακρόπολη… ο ξεναγός μας έλεγε πως υπάρχουν ερείπια πάνω στα οποία χτίστηκε η πόλη. Αυτό πρέπει να κάνουμε, να χτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι η δημοκρατία. Αν συνεργαστούμε και συμμαχήσουμε, θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι το μήνυμά μου στους νέους», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε πως η ανισότητα επιταχύνεται, σε πολλές περιπτώσεις από τις νέες τεχνολογίες, σχολιάζοντας μάλιστα την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται ταχύτατα. Δεν πιστεύω πως κυβερνήσεις και θεσμοί είναι έτοιμοι να αδράξουν τα οφέλη και να αντιμετωπίσυν αυτή τη νέα κατάσταση. Η τεχνολογία απογειώθηκε στη διάρκεια της θητείας μου. Βάσει της τεχνητής νοημσούνης θα αλλάξει ταχύτητα και η Ιατρική, η επαφή με τους δικηγόρους. Ωστόσο, θα χαθούν και θέσεις εργασίας. Πρέπει να σκεφτούμε πως θα εκπαιδεύσουμε τους νέους γι’ αυτό. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα υποκαταστήσει τη γνώση. Πρέπει να να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να δούμε πώς θα την αξιοποιήσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ποιοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα Νιάρχος έχει υποστηρίξει τόσο την κατασκευή του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα στο Σικάγο, όσο και την υλοποίηση του προγράμματος «Obama Foundation Leaders».

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται το Κέντρο Πολιτισμού, μετά την τελευταία διεθνή επίσκεψή του στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του το 2016, οπότε είχε εκφωνήσει από το βήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μια ομιλία-ορόσημο για το ιδεώδες της Δημοκρατίας.

Only in

Συγκλονίζει η εξομολόγηση της Κάρλα Μπρούνι: «Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού»

Συγκλονίζει με την εξομολόγηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Κάρλα Μπρούνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023