Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποβρύχιο: Η κατάρα του Τιτανικού ξαναχτύπησε – Τι αποκαλύπτουν όσοι έκαναν το ίδιο ταξίδι

Υποβρύχιο: Η κατάρα του Τιτανικού ξαναχτύπησε – Τι αποκαλύπτουν όσοι έκαναν το ίδιο ταξίδι

Σύμφωνα με τους ειδικούς το πλήρωμα έχει μόλις 1% πιθανότητες επιβίωσης.

Η κατάρα του Τιτανικού ξαναχτύπησε. Στο κόκκινο η αγωνία για την τύχη των 5 επιβαινόντων στο τουριστικό υποβρύχιο που χάθηκε μια ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση του στο διάσημο ναυάγιο το απόγευμα της Κυριακής.

Η εταιρεία Oceangate στην οποία ανήκει το υποβρύχιο δήλωσε την εξαφάνιση του στον Ατλαντικό με 8 ώρες καθυστέρηση και τώρα απομένουν περίπου 40 ώρες αέρα για τους επιβάτες του. Σύμφωνα με τους ειδικούς το πλήρωμα έχει μόλις 1% πιθανότητες επιβίωσης.

«Δεν τους έχουμε καν βρει ακόμα. Αν τους βρούμε, θα ανέβαζα τις πιθανότητες στο 15%. Είναι ζοφερό – δεν θέλω να το πω, αλλά προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής. Θαύματα συμβαίνουν (όπως τα αγόρια από την Ταϊλάνδη), αλλά αυτή είναι μια διαφορετική κατάσταση. Πρόκειται για έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποπλοίαρχος Ντέιβιντ Μόγκετ, πρώην διοικητής πυρηνικού υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Χωρίς έξοδο κινδύνου

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Πονγκ, ανταποκριτής του CBS, που πραγματοποίησε το ταξίδι αυτό τον περασμένο χρόνο, οι επιβάτες είναι κλεισμένοι μέσα στην κεντρική κάψουλα με διάφορους μηχανισμούς που κλειδώνουν απέξω και πρέπει να ανοίξουν με τον ίδιο τρόπο.

Επίσης υπάρχουν εφτά διαφορετικές λειτουργίες για να ανέβει στην επιφάνεια, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο ανησυχητικό ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει λειτουργήσει ούτε μία εξ αυτών. «Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου. Ή ανεβαίνεις στην επιφάνεια ή πεθαίνεις», λέει ο ίδιος στο βρετανικό δίκτυο.

Ο Μάικ Ρις, συγγραφέας κωμικών σειρών που έχει επίσης γράψει και για τους δημοφιλείς The Simpsons και ο οποίος έκανε το ίδιο ταξίδι πέρυσι, δήλωσε στο BBC ότι «δεν είναι αισιόδοξος». «Ξέρω την εξέλιξη του ταξιδιού και γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο απέραντος είναι ο ωκεανός και πόσο μικροσκοπικό το σκάφος αυτό», ανέφερε ο ίδιος.

«Εάν βρίσκεται στον πυθμένα του Ατλαντικού δεν ξέρω πως μπορεί κάποιος να το προσεγγίσει, πόσο μάλλον να καταφέρει να το ανεβάσει στην επιφάνεια», συμπλήρωσε.  Να σημειωθεί ότι οι επιβάτες του Τιτάνα είχαν πληρώσει 250.000 δολάρια ο καθένας για να θαυμάσουν από κοντά το κουφάρι του Τιτανικού.

Οι δισεκατομμυριούχοι επιβάτες του

Ανάμεσα τους ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος εξερευνητής Χάμις Χάρντινγκ, κάτοχος τριών ρεκόρ Γκίνες, ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ κι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του Πακιστάν, ο Σαχζάντα Νταβούντ με τον 19χρονο γιο του,  Σουλεμάν.

Στη μοιραία κατάδυση του Τιτάνα πιστεύεται ότι βρισκόταν και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ιδιοκτήτριας εταιρείας του σκάφους Στόκτον Ρας. Σε παλαιότερο βίντεο ο  ίδιος είχε αναλάβει την ξενάγηση στο εσωτερικού του, εστιάζοντας στο πόσο απλός είναι ο χειρισμό τους.

Με μήκος 6,7 μέτρων και βάρος 10 τόνων το  υποβρύχιο σκάφος διαθέτει κάμερες, φώτα και σαρωτές ενώ χρησιμοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία Starlink του Ιλον Μασκ για την επικοινωνία του. Χρειαζόταν περίπου δύο ώρες για να καταδυθεί 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού, όπου βρισκόταν το ιστορικό ναυάγιο.

Για τον εντοπισμό του υποβρυχίου που χρειάζεται την ίδια ώρα να αναδυθεί από το σημείο του διάσημου ναυαγίου έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση έρευνας της Αμερικανικής Ακτοφυλακής στον Ατλαντικό Ωκεανό με τη συμμετοχή του ναυτικού και της ακτοφυλακής των ΗΠΑ και του Καναδά καθώς και με αεροπορικά μέσα.

Αντίθετες απόψεις

Στην περίπτωση ωστόσο που το υποβρύχιο έχει κολλήσει στα συντρίμμια, του διάσημου ναυαγίου, που βρίσκεται σε απόσταση 370 μιλίων από το Νιουφάουντλαντ του Καναδά, σε αμερικανικά χωρικά ύδατα, η ακτοφυλακή δεν έχει τις δυνατότητες να το προσεγγίσει, σύμφωνα με τον υποναύαρχο Τζον Γ. Μόγκερ.

Aντίθετη γνώμη ωστόσο έχει ο ειδικός στο ναυάγιο του Τιτανικού Λάρι Ντέιλι, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την διαδικασία εύρεσης του εξερευνητικού υποβρυχίου και διάσωσης των επιβαινόντων καθώς «η κατάδυση με υποβρύχια μέσα αν είναι πολύ επικίνδυνη, είναι πολύ υψηλής τεχνολογίας».

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024