Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φράγμα στη Χερσώνα: Κίνδυνος να ξεβραστούν νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα μετά την καταστροφή

Φράγμα στη Χερσώνα: Κίνδυνος να ξεβραστούν νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα μετά την καταστροφή

Η ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα και τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν παρασύρει αμέτρητες νάρκες με αξιωματούχο του ΟΗΕ να δηλώνει ότι μπορεί κάποιες από αυτές να ξεβραστούν στη Μαύρη Θάλασσα

Η ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα στη Χερσώνα έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς και έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε υποδομές αλλά και στο περιβάλλον.

Οι συνέπειες που θα επέλθουν στην περιοχή δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί, ενώ ήδη ο Ερυθρός Σταυρός είχε προειδοποιήσει ότι οι νάρκες που παρέσυραν τα νερά θα αποτελέσουν κίνδυνο για τους αμάχους τις επόμενες δεκαετίες, καθώς πλέον κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται.

Από τη μεριά του, αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι κάποιες από τις νάρκες που παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας.

Τι είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ

Ο Πολ Χέσλοπ, επικεφαλής της δράσης του ΟΗΕ κατά των ναρκών στο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι οι νάρκες PMF-1, γνωστές και ως νάρκες «πεταλούδας», ήταν αρκετά ελαφρές ώστε να επιπλέουν με τη φορά του ποταμού για μεγάλη απόσταση.

«Δεν θα με εξέπληττε να δω ότι αυτές οι νάρκες είτε έχουν φτάσει μέχρι τη θάλασσα είτε τους επόμενους μήνες, καθώς το νερό συνεχίζει να ρέει, θα μεταφερθούν εκεί κάτω», είπε. «Δυστυχώς, θα μπορούσαμε να δούμε νάρκες να ξεβράζονται σε παραλίες στη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Χένσλοπ δήλωσε ότι οι αντιαρματικές νάρκες, οι οποίες είναι βαρύτερες από τις νάρκες κατά προσωπικού, είναι λιγότερο πιθανό να επιπλέουν σε μεγάλες αποστάσεις.

Κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται

Οι νάρκες όλων των ειδών, οι οβίδες και άλλα πυρομαχικά που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των 15 μηνών του πολέμου, αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς που βρίσκονται: μπορεί ακόμα να βρίσκονται στα ναρκοπέδια, ή να έχουν κολλήσει στη λάσπη του ποταμού, ή σε χωράφια, κήπους και δρόμους σε μια πολύ μεγάλη περιοχή.

«Στο παρελθόν γνωρίζαμε πού βρίσκονταν οι κίνδυνοι. Τώρα δεν ξέρουμε. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι τις έχει παρασύρει το ρεύμα», είχε δηλώσει ο Έρικ Τόλεφσεν, επικεφαλής της Μονάδας κατά της Μόλυνσης από Όπλα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Βλέπουμε τις ειδήσεις που βγαίνουν με κάποιο τρόμο», δήλωσε ο Τόλεφσεν σε ηχητικό μήνυμα, προσθέτοντας ότι νάρκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκαν κάτω από το νερό στη Δανία το 2015, ήταν ακόμα ενεργές.

«Οι αριθμός των ναρκών είναι ασαφής αλλά γνωρίζουμε ότι είναι τεράστιος», δήλωσε ο ίδιος.

Μέχρι τώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί τι και ποιος προκάλεσε την καταστροφή του φράγματος με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται.

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024