Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκοί Αγώνες: Ολα σε ένα και νοικοκυρεμένα

Ευρωπαϊκοί Αγώνες: Ολα σε ένα και νοικοκυρεμένα

Ολο και ανθίζει το πρότυπο πολυαθλητικών διοργανώσεων σε μια πόλη

Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες «Κρακοβία – Μαλοπόλσκα 2023» που κάνουν πρεμιέρα σήμερα και θα διαρκέσουν ως τις 2 Ιουλίου είναι η 3η εκδοχή της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Που «γεννήθηκε» στο Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν το 2015 και συνεχίστηκε στο Μίνσκ της Λευκορωσίας (2019).

Πρόκειται για ένα φορμάτ Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Αγώνων (αυτό ήταν και το πλάνο δημιουργίας) που ουσιαστικά είχε ένα διπλό στόχο.

Πρώτον ευρωπαϊκές πόλεις που ήταν σχεδόν αδύνατον να φιλοξενήσουν ποτέ Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν την ευκαιρία να διοργανώνουν ένα πολύ μεγάλο αθλητικό event που τους θυμίζει. Άλλωστε υπάρχει κανονικά χωριό των αθλητών στα πρότυπα της Ολυμπιάδας και πολλά άλλα κοινά στοιχεία σε θέματα ασφαλείας, διατροφής. ιατροφαρμακευτικής κάλυψης κλπ.

Η Πολωνία για παράδειγμα για πρώτη φορά φιλοξενεί στην ιστορία της ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Ο δεύτερος και πιο ουσιαστικός στόχος είναι ο περιορισμός των εξόδων καθώς πλέον συγκεντρώνονται ουσιαστικά σε μια χώρα και μια περιοχή το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που υπό άλλες συνθήκες θα διεξάγονταν σε πάνω από 15 χώρες συνολικά και όλο και πιο δύσκολα πλέον βρίσκονταν υποψήφιες χώρες.

Οι αγώνες «Κρακοβία-Μαλοπόλσκα» σηματοδοτούν την πρώτη φορά που οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες φιλοξενούνται σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνολικά θα λάβουν μέρος 6.500 οι αθλητές που εκπροσωπούν 48 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και την Ομάδα Προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής σε συνεργασία με το Olympic Refuge Foundation της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Συνολικά 26 είναιο τα αθλήματα στο πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Αγώνων 2023 και θα διεξαχθούν σε 25 αθλητικές εγκαταστάσεις.

Από αυτά, συνολικά 18 Ολυμπιακά αθλήματα με 19 αγωνίσματα θα χρησιμοποιήσουν τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες ως μέρος των προκρίσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024.  Ενώ σε 10 Ολυμπιακά αθλήματα θα δοθούν 124 απευθείας προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024.

Σε 50 χώρες σε δύο ηπείρους θα διανεμηθεί το τηλεοπτικό σήμα των Ευρωπαϊκών Αγώνων χάρη σε μια άνευ προηγουμένου συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων με την EBU.

Περισσότεροι από 1.000 διαπιστευμένοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ  από όλη την ήπειρο θα βρίσκονται στην Πολωνία για να καλύψουν τους Αγώνες.

Ενώ συνολικά 9.620 άτομα από 111 χώρες έκαναν αίτηση για 7.000 θέσεις εθελοντών.

Οκτώ αθλήματα θα παρουσιαστούν στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες για πρώτη φορά. Είναι τα padel, teqball, ράγκμπι με επτά, άλμα με σκι, muaythai, μπιτς χάντμπολ, breaking και αθλητική αναρρίχηση.

Δεκατρείς πόλεις στην περιοχή Μαλοπόλσκα θα φιλοξενήσουν αγώνες, από την Κρακοβία έως τα βουνά Tάτρα.

Ενώ μέσα στη διοργάνωση περιλαμβανεται και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων στίβου που αρχίζει την Παρασκευή στο Χορζόφ της Σιλεσίας, όπου θα στεφθούν πρωταθλητές των Ευρωπαϊκών Αγώνων στις τρεις κατηγορίες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων με την Ελλάδα να διεκδικεί την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία.

Συνολικά η ελληνική αποστολή που θα λάβει μέρος στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες αποτελείται από 170 μέλη (92 αθλήτριες και 78 αθλητές).

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα σχεδόν με τη γέννηση των Ευρωπαϊκών Αγώνων δημιουργήθηκε και μια ακόμα διοργάνωση ανά τετραετία αυτή των «Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων» όπου πάλι μια πόλη φιλοξενεί ταυτόχρονα 8-10 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα διαφόρων αθλημάτων με το ίδιο σκεπτικό του περιορισμού των εξόδων. Την αρχή έκανε η Γλασκώβη το 2018 και τη σκυτάλη πήρε πέρυσι το Μόναχο.

Ναι το Μόναχο που αρνήθηκε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022 πήρε τη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.

Μάλιστα οι τοπικοί διοργανωτές του Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων «Μόναχο 2022 δημοσίευσαν την τελική τους έκθεση βιωσιμότητας, με όλους τους Γερμανούς ενδιαφερόμενους φορείς ενωμένους να χαιρετίσουν τη «μεγάλη επιτυχία» των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών πρωτοβουλιών βιωσιμότητας της νέας γενιάς διοργάνωσης πολλαπλών αθλημάτων.

Η έκθεση επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμος του Μονάχου πέτυχε διαφημιστική αξία 486 εκατομμυρίων ευρώ μέσω προβολής στα μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη και τοπική προστιθέμενη αξία 122 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η γερμανική οικονομία πέτυχε συνολικό κύκλο εργασιών 349 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αξία της διαφήμισης βασίστηκε στην ανάλυση της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης από το IRIS σε τηλεοπτικά, έντυπα, διαδικτυακά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων 3.200 ωρών μετάδοσης σε 129 κανάλια σε 34 ευρωπαϊκές χώρες με αθροιστική εμβέλεια 1,19 δισεκατομμυρίων τηλεθεατών. Υπήρξε επίσης μια σωρευτική προσέγγιση 1,69 δισεκατομμυρίων στα έντυπα μέσα, 1,46 δισεκατομμύρια στα διαδικτυακά μέσα και 1,04 δισεκατομμύρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από τον συνολικό κύκλο εργασιών των 349 εκατομμυρίων ευρώ, συνοψίζοντας όλες τις οικονομικές επιπτώσεις των τοπικών διοργανωτών, θεατών, άλλων επισκεπτών καθώς και άλλων σχετικών οικονομικών παραγόντων, περίπου το 68% αποδόθηκε στη Βαυαρία και το 32% στην υπόλοιπη Γερμανία.

Διοργάνωση – πρότυπο

Οι διοργανωτές ανέφεραν επίσης ότι αυτοί οι εξαιρετικοί αριθμοί δείχνουν ότι η βιώσιμη προσέγγισή τους έχει δημιουργήσει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο και με τη βιωσιμότητα μια βασική αξία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η στρατηγική Μόναχο 2022 έχει αποδείξει ότι αποτελέσει πρότυπο για μελλοντικές διοργανώσεις πολλαπλών αθλημάτων.

Στην έκθεση επισημάνθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία και αριθμοί:

  • 0% χρήση νέων κτιρίων, 2% χρήση προσωρινών κτιρίων, 1% ανακαινισμένοι χώροι, 97% χρήση υπάρχουσας αθλητικής υποδομής.
  • Πάνω από 83.000 παιδιά και νέοι ξεκινούν ως μέρος της πρωτοβουλίας Future Class of 22 πριν και κατά τη διάρκεια του Μόναχου 2022.
  • 4.000 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το αθλητικό σήμα Μόναχο 2022 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία έπρεπε να κατακτηθούν οι αθλητικές προκλήσεις και στα εννέα αθλήματα.
  • Περίπου 5.000 κιλά πανό και υφάσματα σημαιών θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν.
  • Παρασχέθηκαν περισσότερες από 120 ώρες υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς (όλες οι αποφάσεις μετάλλων με ηχητική περιγραφή, επαγωγικά συστήματα ακρόασης, διερμηνεία νοηματικής γλώσσας).
  • Το 95,8% των επισκεπτών με αναπηρία ήταν (πολύ) ικανοποιημένοι με την εμπειρία της εκδήλωσης.
  • Περισσότερες από 500.000 φιάλες PET σώθηκαν με την εγκατάσταση διανομέων νερού και την έκδοση επαναχρησιμοποιήσιμων μπουκαλιών πόσιμου.
  • Η κλιματική ουδετερότητα επιτεύχθηκε αντισταθμίζοντας το αποτύπωμα CO2 που σχετίζεται με γεγονότα των 8.699,84 t CO2.
  • Κατά την αγορά εισιτηρίου έγιναν 10.962 συνεισφορές για την προστασία του κλίματος

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου 2022, η μεγαλύτερη διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων στη Γερμανία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, συγκέντρωσε τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εννέα Ολυμπιακών αθλημάτων και το Φεστιβάλ Στέγες από τις 11-21 Αυγούστου 2022 αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο υπαρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις ακόμα και από αυτές του 1972 με το κατάλληλο λίφτινγκ που έχει γίνει αυτά τα χρόνια.

Περισσότεροι από 4.000 αθλητές από 50 χώρες συμμετείχαν σε στίβο, μπιτς βόλεϊ, κανό σπριντ, ποδηλασία, γυμναστική, κωπηλασία, αθλητική αναρρίχηση, πινγκ πονγκ και τρίαθλο.

Το καλοκαίρι του 2026

Η ECM είναι ο οργανισμός που ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πολλαπλών αθλημάτων και που διαχειρίζεται και συντονίζει τη διοργάνωση σε συνεργασία με τις συμμετέχουσες ομοσπονδίες, τις πόλεις υποδοχής και τους εταίρους εκπομπής, αναπτύσσοντας συνεχώς την ιδέα της εκδήλωσης.

Η ημερομηνία για την τρίτη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2026 έχει οριστεί για την περίοδο από 30 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου. Η διαδικασία επιλογής πόλεων υποδοχής για τις μελλοντικές εκδόσεις της εκδήλωσης συντονίζεται από την ECM.

Οι εκπρόσωποι της οποίας, ο Πόλ Μπρίστοου και ο Μάρκ Τζόεργκ,κάνοντας τον απολογισμό τους επεσήμαναν:

«Όπως το Μόναχο επέδειξε εξαιρετικά αποτελέσματα, η φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πολλαπλών αθλημάτων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στους στόχους βιωσιμότητας μιας πόλης ή μιας περιοχής. Αξιοποιώντας την ευκαιρία φιλοξενίας μιας τέτοιας οικονομικά αποδοτικής, βιώσιμης και προσιτής εκδήλωσης, μια πόλη ή περιοχή μπορεί να αναδείξει το προφίλ της παγκοσμίως, ενώ ταυτόχρονα προσελκύει και ενδυναμώνει πολίτες, επισκέπτες, επιχειρήσεις, κοινοτικούς οργανισμούς και στρατηγικούς εταίρους»

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024