Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γκέι γάμος: Η Εσθονία είναι η πρώτη χώρα της Βαλτικής που ψήφισε την ισότητα στο γάμο

Γκέι γάμος: Η Εσθονία είναι η πρώτη χώρα της Βαλτικής που ψήφισε την ισότητα στο γάμο

Το Κέντρο διαπίστωσε ότι το 53% των Εσθονών υποστηρίζει σήμερα την ισότητα στο γάμο.

Το εσθονικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης της ισότητας στον γάμο. Η πρωθυπουργός της χώρας, Kaja Kallas, δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος.

Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας φιλελεύθερης κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, και εννέα χρόνια αφότου η χώρα ψήφισε τη νομιμοποίηση των συμφώνων συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Τον Απρίλιο, η πρωθυπουργός Kaja Kallas υποσχέθηκε να νομοθετήσει την ισότητα στο γάμο «το συντομότερο δυνατό».

«Είμαι υπερήφανη για τη χώρα μου. Χτίζουμε μια κοινωνία όπου τα δικαιώματα όλων των ατόμων γίνονται σεβαστά και οι άνθρωποι μπορούν να αγαπούν ελεύθερα», δήλωσε την Τρίτη.

«Είμαστε υπερήφανοι που γινόμαστε η πρώτη χώρα της Βαλτικής που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Margus Tsahkna.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο εσθονικό κοινοβούλιο, το Riigikogu, 55 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 34 κατά.

Η στάση της χώρας απέναντι στην ισότητα στο γάμο έχει αλλάξει δραματικά από το 2021, σύμφωνα με το Εσθονικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το 53% υπέρ της ισότητας στον γάμο

Το Κέντρο διαπίστωσε ότι το 53% των Εσθονών υποστηρίζει σήμερα την ισότητα στο γάμο. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από δύο χρόνια και αποτελεί απότομη αύξηση σε σχέση με το 2021, όταν μόλις το 34% των Εσθονών υποστήριζε την ισότητα.

Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα LRT πριν από μία εβδομάδα, ο πρόεδρος του εσθονικού κοινοβουλίου, Lauri Hussar, αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν αλλαγή στάσης, αλλά υπέδειξε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε.

«Νομίζω ότι η διάθεση έχει αλλάξει επίσης, εξαιτίας αυτού που συνέβη στην Ουκρανία, επειδή ο πόλεμος μας έκανε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα αλλά και αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς», είπε.

«Μας ένωσε στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία και μας έφερε επίσης πίσω στις ρίζες της φιλελεύθερης δημοκρατίας και, επομένως, νομίζω ότι μας έκανε να σκεφτούμε τι είναι σημαντικό για εμάς ως κοινωνία».

Αναγνώρισε ότι παρέμειναν αντιδράσεις μεταξύ «της εκκλησίας και των συντηρητικών», αλλά αναφέρθηκε σε άλλες χώρες ως παράδειγμα, δηλώνοντας: «Θέλω να επισημάνω ένα πολύ ενδιαφέρον πράγμα, ότι σε κάθε κοινωνία όπου νομιμοποιήθηκε ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, δεν υπήρχαν πλέον ζητήματα, επειδή το θέμα έκλεισε και η κοινωνία προχώρησε μπροστά».

Sports in

Ο Ποντένσε «ζωγράφισε» σαν τον Ζιοβάνι

Η «μαγεία» που πρόσφερε απλόχερα και σήμερα ο Πορτογάλος εξτρέμ είχε κάτι από τα μυθικά κόλπα του Βραζιλιάνου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024