Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ναυάγιο στην Πύλο: Οι συγκλονιστικές ομοιότητες με τη βύθιση αλιευτικού το 2016

Ναυάγιο στην Πύλο: Οι συγκλονιστικές ομοιότητες με τη βύθιση αλιευτικού το 2016

Το 2016 βούλιαξε πλοίο με σχεδόν 600 μετανάστες ανοικτά της Λιβύης. Η μετατόπιση φορτίου έφερε την ανατροπή. Χάθηκαν 7 ζωές γιατί το δυστύχημα έγινε με το φως της ημέρας

Είναι Μάιος του 2016 κι ένα αλιευτικό, ένα σαπιοκάραβο δουλεμπόρων με σχεδόν 600 πρόσφυγες και μετανάστες, βουλιάζει στα ανοικτά των λιβυκών ακτών και κοντά στην Ιταλία.

Είναι ημέρα, δεν είναι βαθύ σκοτάδι και τα περίπου 562 άτομα πέφτουν στη θάλασσα όταν το σκάφος ανατρέπεται με αποτέλεσμα να έχουμε 5 νεκρούς. Οι υπόλοιποι διασώθηκαν από το ιταλικό περιπολικό Bettica και τη φρεγάτα Bergamini του Πολεμικού Ναυτικού της γειτονικής χώρας.

Βασικός λόγος της σωτηρίας τους είναι ότι η διάσωση γίνεται στο φως και οι πρόσφυγες και μετανάστες προλαβαίνουν να βγουν και να πηδήξουν στη θάλασσα.

Οι εικόνες και το βίντεο από εκείνο το τραγικό ναυάγιο δείχνουν τις τρομακτικές ομοιότητες με τα όσα έγιναν έξω από την Πύλο, που δυστυχώς όμως οδήγησαν – όπως όλα δείχνουν- σε εκατοντάδες νεκρούς.

Το πλοίο του 2016 μοιάζει πολύ με αυτό στην Πύλο, είναι ένα παρόμοιο αλιευτικό, σαπιοκάραβο που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι για να μεταφέρουν το «φορτίο» τους. Χωρίς καμιά δικλείδα ασφαλείας, λειτουργεί ουσιαστικά μόνο η μηχανή.

Όπως και τότε έτσι και πριν από μερικές ημέρες επικρατεί νηνεμία, όμως το 2016 όλα γίνονται στο φως της ημέρας.

Η μετατόπιση φορτίου, δηλαδή η μετακίνηση δεκάδων επιβατών πάνω σε ένα ακυβέρνητο επί της ουσίας πλοιάριο, οδηγεί στην ανατροπή και βύθισή του.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Ανθρωποι πέφτουν στη θάλασσα και κολυμπούν για να μην παρασυρθούν στο βυθό. Κάποιοι άλλοι μένουν για μερικά λεπτά ακόμη πάνω στο σαπιοκάραβο.

Μέσα σε λίγο χρόνο το αλιευτικό βουλιάζει ενώ τα παραπλέοντα πλοία έχουν σπεύσει να περισώσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι ομοιότητες είναι πολλές και ίσως οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα και για το ναυάγιο έξω από την Πύλο, αν και η έρευνα της Δικαιοσύνης θα αποδείξει τι ακριβώς έγινε πριν από μερικά 24ωρα.

Ενδεχομένως η μετατόπιση του φορτίου, ίσως οι διαφωνίες και οι τσακωμοί ομάδων προσφύγων και μεταναστών (όπως καταγγέλλεται και από διασωσθέντες), να οδήγησε στην ανατροπή που παρέσυρε εκατοντάδες ανθρώπους στο θάνατο.

Όπως και στο περιστατικό πριν από επτά χρόνια, δεν βλέπουμε τα παραπλέοντα σκάφη να πλησιάζουν το αλιευτικό. Ενδεχομένως γιατί μια τέτοια ενέργεια να επίσπευδε τη βύθιση του πλοιαρίου.

Αλλά στην περίπτωση της Πύλου δεν φαίνεται να υπήρχε επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφους με τους 750 και μετανάστες. Κι αυτό γιατί, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα ήταν αδύνατο μιας και το βάρος του ξεπερνούσε τους 7 τόνους.

Τα ερωτήματα βεβαίως παραμένουν ως προς το γιατί παρακολουθούσαν επί μία ημέρα το αλιευτικό να βολοδέρνει, γιατί δεν έριξαν σωσίβια όταν αυτό σταμάτησε, γιατί δεν επιχείρησε το ναυαγοσωστικό 80 μέτρων Aigaion Pelagos που βρισκόταν στο Γύθειο και θα μπορούσε σε 4 ώρες να φτάσει στην περιοχή του ναυαγίου.

Όπως αποκάλυψε το in σε ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, υπάρχουν βίντεο από το πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος 920 με το όνομα «Υποκελευστής Α’ ΛΣ ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΣ Γρηγόριος» που είχε προσεγγίσει το μοιραίο αλιευτικό.

Οι καταγραφές θα δείξουν τι είδους προσέγγιση υπήρξε και πώς το δουλεμπορικό βούλιαξε. Κι αν το ναυάγιο μοιάζει τελικά με αυτό στα ανοικτά της Λιβύης όπου η μετακίνηση των επιβατών έφερε την ανατροπή.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεκαθαριστούν οι ενέργειες που έκανε το Λιμενικό Σώμα τη μοιραία εκείνη νύχτα, αλλά και ώρες πριν το αλιευτικό βουλιάξει έξω από την Πύλο.

H ανακοίνωση του Λιμενικού σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν δίνει απαντήσεις σε ορισμένα θέματα.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024