Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βλαντίμιρ Πούτιν: Έτοιμος για εποικοδομητικό διάλογο «με όσους θέλουν ειρήνη» στην Ουκρανία

Βλαντίμιρ Πούτιν: Έτοιμος για εποικοδομητικό διάλογο «με όσους θέλουν ειρήνη» στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με Αφρικανούς μεσολαβητές για την Ουκρανία, χαιρετίζοντας την «ισορροπημένη προσέγγισή τους» απέναντι στην κρίση αυτή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, Σάββατο ότι είναι «έτοιμος» για έναν «εποικοδομητικό διάλογο με όσους θέλουν την ειρήνη», κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους Αφρικανούς μεσολαβητές για την Ουκρανία, χαιρετίζοντας την «ισορροπημένη προσέγγισή τους» απέναντι στην κρίση αυτή.

«Χαιρετίζουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση των Αφρικανών φίλων μας απέναντι στην ουκρανική κρίση», δήλωσε ο Πούτιν, κατά την έναρξη της συνάντησης αυτής στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοδυτική Ρωσία, όπου έφτασε η αντιπροσωπεία των Αφρικανών μεσολαβητών μετά την επίσκεψή της στο Κίεβο.

«Είμαστε ανοιχτοί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλους εκείνους που θέλουν την ειρήνη, η οποία βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης και της συνεκτίμησης των νομίμων συμφερόντων των (ενδιαφερομένων) μερών», υπογράμμισε.

Η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα και άλλους τρεις προέδρους: τον Μάκι Σαλ της Σενεγάλης, τον Χακάιντε Χιτσιλέμα της Ζάμπιας και τον Αζάλι Ασουμάνι των Νήσων Κομορών — ο Ασουμάνι ασκεί ταυτόχρονα και την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης — καθώς και εκπροσώπους του Κονγκό, της Ουγκάντας και της Αιγύπτου.

Η αντιπροσωπεία έφτασε στην Αγία Πετρούπολη για να συναντήσει τον πρόεδρο Πούτιν, μετά το ταξίδι της την προηγουμένη στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ηγέτες συναντήθηκαν με τον Πούτιν στο κυβερνητικό Ανάκτορο Κονσταντινόφσκι του 18ου αιώνα.

Απέκλεισε κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης ο Ζελένσκι

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε χθες, Παρασκευή, κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία καταγγέλλοντας την «εξαπάτηση» της Μόσχας μεσούσης της αντεπίθεσης των ενόπλων δυνάμεών της, μετά τη συνάντηση που είχε με την αφρικανική αντιπροσωπεία.

Όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, «στη Ρωσία, σεβόμαστε πολύ τη θέση των αφρικανικών κρατών υπέρ της διατήρησης της σταθερότητας (…), υποστηρίζουμε την προσδοκία τους για μια ειρηνιστική πολιτική».

Πρόσθεσε ότι «εκτιμά» το ενδιαφέρον τους για την εξεύρεση τρόπων διευθέτησης της ουκρανικής σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η συνολική ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής» της Ρωσίας.

Ραμαφόζα: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει»

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αφρικανών μεσολαβητών για την ουκρανική σύγκρουση, δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει» στην Ουκρανία.

Η αντιπροσωπεία Αφρικανών ηγετών που προσπαθεί να μεσολαβήσει στη σύγκρουση της Ουκρανίας είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι ήρθε η ώρα να διαπραγματευτεί το τέλος των μαχών οι οποίες βλάπτουν ολόκληρο τον κόσμο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο πόλεμος δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα (…). Ο πόλεμος αυτός πρέπει να τελειώσει», δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του ενοίκου του Κρεμλίνου και των Αφρικανών μεσολαβητών στην Αγία Πετρούπολη.

«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον ο πόλεμος αυτός να τελειώσει», επέμεινε, τονίζοντας ότι οι αφρικανικές χώρες «επηρεάζονται αρνητικά» από αυτή τη σύγκρουση.

«Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε, να ακούσουμε τη φωνή του ρωσικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος των Νήσων Κομορών Αζάλι Ασουμάνι. «Είμαστε εδώ για να πείσουμε τις δύο χώρες να πάρουν τον δρόμο του διαλόγου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024