Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νότιο Αιγαίο: Ανατροπές λόγω ενισχυμένης αναλογικής

Νότιο Αιγαίο: Ανατροπές λόγω ενισχυμένης αναλογικής

Το αποτέλεσμα της ΝΔ, ιδίως στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ήταν εντυπωσιακό, αντικαθιστώντας ουσιαστικά την επιρροή του ΠΑΣΟΚ που είχε μεταξύ 1977 και 2009.

Και στις Κυκλάδες, αλλά και στα Δωδεκάνησα η κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας, χάρη στην εξαιρετική της επίδοση (καλύτερο πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος στα Δωδεκάνησα και 4ο καλύτερο στις Κυκλάδες), περιορίζοντας στη 1 έδρα (ή το μέγιστο 2)  την εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης, ενώ κάποια λιγότερο πιθανά σενάρια δίνουν στη Νέα Δημοκρατία και τις 9 έδρες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ήταν εντυπωσιακό (όπως το 51% στην Ιο, το 52% στη Φολέγανδρο, το 55% στην Ανάφη, το 56% στη Χάλκη, το 54% στην Κάρπαθο και το 57% στην Κάσο), αντικαθιστώντας ουσιαστικά την επιρροή του ΠΑΣΟΚ που είχε μεταξύ 1977 και 2009.

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, χάνοντας από το ΠΑΣΟΚ τη μάχη της δεύτερης θέσης σε νησιά όπως η Νάξος, η Κως, η Κάρπαθος και η Κάσος.

Κυκλάδες: Πολύ πιθανό το γαλάζιο καρέ

Στις Κυκλάδες, η έδρα του ΣΥΡΙΖΑ που κατείχε στη Βουλή των δύο ημερών ο Νίκος Συρμαλένιος είναι σε κίνδυνο, καθώς η επίδοση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα ήταν πολύ χαμηλότερη του αναμενομένου.

Κερδισμένη θα είναι εκτός απροόπτου η Νέα Δημοκρατία και ο τέταρτος της λίστας Μάρκος Καφούρος, ο οποίος μαζί με τους επίσης γαλάζιους Γιάννη Βρούτση, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππο Φόρτωμα θα εκπροσωπήσουν τον νομό στη νέα Βουλή.

Δωδεκάνησα: Πιθανό το 4-1

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί με αξιώσεις την τέταρτη έδρα την οποία φιλοδοξεί να πάρει είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ (πιθανότερο) είτε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε περίπτωση που το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη δεν επιβεβαιώσει το πανελλαδικό ποσοστό του Μαΐου, ίσως κινδυνεύσει και η δική του έδρα.

Η κάλπη της απλής αναλογικής έφερε ανακατατάξεις στη σειρά των σταυρών στη Νέα Δημοκρατία, με τον Γιάννη Παππά να έρχεται πρώτος, ακολουθούμενος από τον Μάνο Κόνσολα και τη Μίκα Ιατρίδη, με τον τέταρτο Βασίλη Υψηλάντη να αναμένει την προσκύρωση της τέταρτης έδρας στη Νέα Δημοκρατία. Αγωνία για την τελική κατανομή των εδρών έχουν ο Γιώργος Νικητιάδης του ΠΑΣΟΚ και η Χρύσα Καραγιάννη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024