Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κινδύνους από το strep-test εκτός ιατρείων δείχνουν οι εργαστηριακοί γιατροί

Κινδύνους από το strep-test εκτός ιατρείων δείχνουν οι εργαστηριακοί γιατροί

Οι εργαστηριακοί γιατροί Δυτικής Ελλάδας επισημαίνουν ότι τα τεστ για στρεπτόκοκκο πρέπει να γίνονται από υγειονομικούς, εκπαιδευμένους στη λήψη επιχρίσματος από τον φάρυγγα

Διακοπή της πώλησης γρήγορων τεστ για στρεπτόκοκκο από τα φαρμακεία για λόγους δημόσιας υγείας ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί της Δυτικής Ελλάδας μέσω του συλλόγου τους ΣΙΔΕΙΔΕΛ, καθώς τα τεστ αυτά χρησιμοποιούνται από άτομα που δεν γνωρίζουν τη διαδικασία λήψης φαρυγγικού επιχρίσματος, όπως είναι τα άτομα του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος των ασθενών.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) θέτει θέμα εγκληματικής ευθύνης για την πώληση των τεστ στρεπτοκόκκου από τα φαρμακεία, εξαιτίας των κινδύνων που ενέχει η λοίμωξη από το συγκεκριμένο μικρόβιο και ζητά την παρέμβαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σημειώνει πως «ένα πολύτιμο εργαλείο διάγνωσης και σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής στα χέρια του  έμπειρου μικροβιολόγου και του εξειδικευμένου προσωπικού των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων, γίνεται επικίνδυνο στα χέρια  μη εξειδικευμένων ανθρώπων.

Τίθεται μείζον θέμα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας με τη διακίνηση των strep-test  από τα φαρμακεία στο όνομα του εύκολου κέρδους.

Είναι αδιανόητο τη στιγμή που μιλάμε για θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων στις διαγνωστικές εξετάσεις από το Υπουργείο Υγείας, να ευτελίζεται και να καταστρατηγείται η κάθε μορφή ποιοτικού ελέγχου στη διενέργεια μιας τόσο βασικής -κατά κύριο λόγο παιδιατρικής- διαγνωστικής  εξέτασης».

Οι εργαστηριακοί γιατροί τονίζουν τη μηδενική ανοχή τους σε πρακτικές αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος, ενώ ως καθ΄ ύλην αρμόδιοι, καλούν όλους τους πολίτες  να απευθύνονται στους μικροβιολόγους και στα διαγνωστικά εργαστήρια για τη διενέργεια των strep-test.

Παράλληλα, ζητούν από τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και δηλώνουν πως είναι εξοργιστικό να διακυβεύεται η υγεία των μικρών παιδιών στο βωμό των μπίζνες  των φαρμακείων.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024