Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρηνικά: ΗΠΑ και Ρωσία είχαν επαφές για τη συνθήκη New START - Πώς είναι η κατάσταση στη Ζαπορίζια

Πυρηνικά: ΗΠΑ και Ρωσία είχαν επαφές για τη συνθήκη New START – Πώς είναι η κατάσταση στη Ζαπορίζια

Τι δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν απευθείας επαφές τις προηγούμενες εβδομάδες για την συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών New START, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη, το τελευταίο εναπομείναν σύμφωνο μεταξύ των δύο χωρών που περιορίζει το μέγεθος των πυρηνικών τους οπλοστασίων.

Πώς είναι η κατάσταση στη Ζαπορίζια

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ — IAEA) εκτίμησε σήμερα στη διάρκεια επίσκεψης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία πως η κατάσταση εκεί είναι «σοβαρή» μετά την καταστροφή ενός φράγματος, όμως σε πορεία «σταθεροποίησης».

«Μπορούμε να παρατηρήσουμε από τη μια πλευρά πως η κατάσταση είναι σοβαρή, οι συνέπειες είναι εκεί και είναι πραγματικές», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι στους δημοσιογράφους. «Παράλληλα, μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι τα μέτρα αυτά.

Η επίσκεψη του Ραφαέλ Γκρόσι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, είχε σκοπό κυρίως να προσδιοριστεί αν οι εγκαταστάσεις του τέθηκαν σε κίνδυνο μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, το νερό του οποίου χρησιμοποιείτο για την ψύξη των έξι αντιδραστήρων του.

Ο Γκρόσι είπε πως ο σταθμός διαθέτει «αρκετό νερό». Προχθές, Τρίτη, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ είχε εκτιμήσει πως δεν υπάρχει «άμεσος κίνδυνος» για τον σταθμό, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από το 2022.

«Μπόρεσα να δω τη δεξαμενή ψύξης (…) τις θυρίδες εισόδου του νερού, τα κανάλια που αποτελούν το απαραίτητο σύστημα ψύξης» του σταθμού, διευκρίνισε ακόμη σήμερα.

«Ήταν πολύ σημαντικό να μπορέσω να έχω τη δική μου αποτίμηση της κατάστασης με τους ειδικούς μου», δήλωσε ο Γκρόσι, που πραγματοποιούσε την τρίτη επίσκεψή του στον σταθμό της Ζαπορίζια αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η περιοχή του σταθμού της Ζαπορίζια έχει τεθεί κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο βομβαρδισμών για τους οποίους Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται και ο σταθμός έχει αποκοπεί πολλές φορές από το ηλεκτρικό δίκτυο, εγείροντας ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Ο ΔΟΑΕ διαθέτει σε μόνιμη βάση ομάδα ειδικών επί τόπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024