Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρεμλίνο: Θετική η αμερικανική δήλωση για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων

Κρεμλίνο: Θετική η αμερικανική δήλωση για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων

Η συνθήκη New START θέτει όρια στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η δήλωση που έκανε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για διμερείς συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών, είναι «θετική» και πως η Ρωσία παραμένει ανοικτή για διάλογο.

Ο Σάλιβαν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να συμμορφώνονται προς τα όρια για τα πυρηνικά όπλα που τίθενται από τη συνθήκη New Start, την τελευταία συμφωνία μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου για τη μείωση των πυρηνικών όπλων που παραμένει σε ισχύ, μέχρι την εκπνοή της το 2026, αν κάνει το ίδιο και η Ρωσία. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέστειλε τη συμμετοχή της Μόσχας στη συνθήκη το Φεβρουάριο.

Τι ανέφερε ο Πεσκόφ

«Αυτή είναι μια σημαντική και θετική δήλωση από τον κ. Σάλιβαν. Φυσικά περιμένουμε να επιβεβαιωθεί ντε φάκτο με βήματα μέσω διπλωματικών διαύλων και μετά θα μπορέσουν να εξετασθούν τα προτεινόμενα σχήματα για διάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η συνθήκη New START, η οποία υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον τότε ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2010, θέτει όρια στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Τέθηκε σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε για άλλα πέντε χρόνια το 2021 αφού ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται να μην αναπτύξουν περισσότερες από 1.550 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές και μέγιστο αριθμό 700 πυραύλων και βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς. Η συμφωνία επιτρέπει τόσο σε αμερικανούς όσο και σε ρώσους επιθεωρητές να επιβεβαιώνουν ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται με τη συνθήκη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024