Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ναυάγιο με μετανάστες στην Πύλο: Αυξήθηκε σε 59 ο αριθμός των νεκρών -  Φόβοι για εκατοντάδες αγνοουμένους

Ναυάγιο με μετανάστες στην Πύλο: Αυξήθηκε σε 59 ο αριθμός των νεκρών – Φόβοι για εκατοντάδες αγνοουμένους

Ανείπωτη τραγωδία με μετανάστες στην Πύλο - Στην Καλαμάτα μεταβαίνει η Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκης, Τσίπρας μίλησαν με Σαρμά

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών του ναυαγίου με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους με αδιευκρίνιστο αριθμό επιβαινόντων.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, 59 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί, ενώ έντονοι είναι οι φόβοι για εκατοντάδες αγνοουμένους. Στην αρχική ενημέρωση από το Λιμενικό οι νεκροί ανέρχονταν  σε 17.

Φόβος όλων είναι πως ο τραγικός αριθμός θα αυξηθεί περισσότερο τις επόμενες ώρες, καθώς πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από το Λιμενικό, αναφέρουν πως πάνω στο σκάφος, επέβαιναν έως και 500 άτομα – ίσως και περισσότερα. Οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό,  σύμφωνα με μαρτυρίες φέρονται να κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης – Στην Καλαμάτα η Σακελλαροπούλου

104 μετανάστες έχουν διασωθεί, με τις έρευνες να συνεχίζονται.

100 από τους διασωθέντες μετανάστες έφτασαν νωρίς το μεσημέρι στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου μεταβαίνει και η πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένδειξη συμπαράστασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Σαρμά για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις ενώ ανέβαλε την προεκλογική του ομιλία στην Πάτρα.

Επικοινωνία με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για το τραγικό ναυάγιο στ’ ανοιχτά της Πύλου.

Όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, κλιμάκιο του κόμματος είναι στην περιοχή ενώ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία του στην Σητεία.

Οπως αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας: Όσο περνάνε τα λεπτά, αυξάνονται οι νεκροί στο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου. Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων. Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθώ για τις συνθήκες της τραγωδίας. Ήδη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση είναι στην περιοχή.

Επίσης, ο τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μεταβαίνει στο λιμάνι της Καλαμάτας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό ναυάγιο.

4 μετανάστες,  έχουν μεταφερθεί με Super Puma στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.  Είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο αντιμετωπίζουν κάποια παθολογικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι σοβαρά. Κανείς τους δεν μιλάει αγγλικά.

Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό τους κανείς εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Επειδή ο αριθμός των επιβαινόντων παραμένει αδιευκρίνιστος, εκφράζονται φόβοι για πολλούς αγνοούμενους και συνεχίζεται η έρευνα.

Στο σημείο επιχειρούν δύο (02) Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα σκάφος C-130, ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά (07) παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX και και ένα Ε/Π Super Puma της ΠΑ.

Εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ για το ναυάγιο

Από τις αρμόδιες αρχές εκδόθηκε NOTAM με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από το στίγμα του ναυαγίου. Εξαιρούνται όσοι εμπλέκονται στις έρευνες διάσωσης. Η ΝΟΤΑΜ, έχει ισχύ μέχρι τις 17 Ιουνίου στις 6 το πρωί.

«DUE TO PERSONS IN WATER SEARCH AND RESCUE ACTIVITIES WILL TAKE PLACE WITHIN THE AREA RADIUS 10NM CENTERED ON 361800N 0210400E DUE TO POTENTIAL HIGH RISKS FOR AIR TRAFFIC, INDIVIDUAL UNITS ARE REQUESTED TO ESTABLISH COORDINATION WITH THE PIRAEUS JRCC BEFORE ENTERING THE ABOVE DESCRIBED AREA. SFC – 6000FT AMSL, 14 JUN 05:48 2023 UNTIL 17 JUN 06:00 2023. CREATED: 14 JUN 05:49 2023», αναφέρεται.

Πώς ναυάγησε το αλιευτικό σκάφος

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ (Λιβύη) με προορισμό την Ιταλία.

Σύμφωνα με το λιμενικό, οι ελληνικές Αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 02:30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σ’ επιφυλακή τα νοσοκομεία της Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.

Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.

Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι δεν υπήρχε θαλασσοταραχή αλλά το σκάφος φαίνεται να βούλιαξε έπειτα από κλυδωνισμούς, πιθανότατα λόγω μετακίνησης των ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω.

Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση, όπως αναφέρει το λιμενικό.

«Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.

Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή.

Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».

Δείτε εικόνες

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024