Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ναυάγιο με μετανάστες στην Πύλο: 17 νεκροί, 104 διασωθέντες -  Φόβοι για πολλούς αγνοούμενους

Ναυάγιο με μετανάστες στην Πύλο: 17 νεκροί, 104 διασωθέντες – Φόβοι για πολλούς αγνοούμενους

Συνεχίζονται οι έρευνες

Τραγική η εξέλιξη του ναυαγίου με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους με αδιευκρίνιστο αριθμό επιβαινόντων.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, 17 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί. 104 έχουν διασωθεί, με τις έρευνες να συνεχίζονται καθώς υπάρχουν φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους.

Οι διασωθέντες μετανάστες αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου είναι σε αυτή την ώρα μια μεγάλη επιχείρηση προετοιμασίας του χώρου για να τους υποδεχθεί.

Νωρίτερα,τέσσερις μετανάστες διακομίστηκαν με “Super Puma”στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο αντιμετωπίζουν κάποια παθολογικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι σοβαρά. Κανείς τους δεν μιλάει αγγλικά.

Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό τους κανείς εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Επειδή ο αριθμός των επιβαινόντων παραμένει αδιευκρίνιστος, εκφράζονται φόβοι για αγνοούμενους και συνεχίζεται η έρευνα.

Στο σημείο επιχειρούν δύο (02) Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά (07) παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX.

Πώς ναυάγησε το αλιευτικό σκάφος

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ (Λιβύη) με προορισμό την Ιταλία.

Οι ελληνικές Αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 02:30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σ’ επιφυλακή τα νοσοκομεία της Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.

Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.

Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.

Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.

Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή.

Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Δείτε εικόνες από τις προετοιμασίες για την υποδοχή των διασωθέντων

Πηγή εικόνων: tharrosnews

Σκάφος με μετανάστες και στη Νότια Κρήτη

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με την Πύλο, άλλη μια επιχείρηση του λιμενικού πραγματοποιήθηκε, ευτυχώς με αίσια έκβαση αυτή φορά, ανοιχτά της Κρήτης, όπου εντοπίστηκε σκάφος με μετανάστες, οι εθνικότητες και άλλα στοιχεία των οποίων παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Στο σκάφος επέβαιναν 70 με 80 άτομα τα οποία τα οποία οδηγήθηκαν από σκάφος του Λιμενικού στους Καλούς Λιμένες, όπου αποβιβάστηκαν με λάντζες και από εκεί θα σε λεωφορεία και θα μεταφερθούν στην αίθουσα Λιμενεργατών στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Δείτε βίντεο και εικόνες από τη στιγμή που οι μετανάστες αποβιβάζονται στους Καλούς Λιμένες

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024