Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Οι κληρονόμοι της αμύθητης περιουσίας του

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Οι κληρονόμοι της αμύθητης περιουσίας του

Ποιοι είναι οι κληρονόμοι και πώς θα μοιραστεί η περιουσία του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού

Μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το βλέμμα όλων στρέφεται στους διαδόχους της αμύθητης περιουσίας του. Ο Καβαλιέρε, όμως, δεν είχε αναφέρει ποτέ δημοσίως ποιος θα έπρεπε να ηγηθεί της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας μετά τον θάνατό του.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η περιουσία του αναμένεται να μοιραστεί στα πέντε του παιδιά από δύο διαφορετικούς γάμους. Τα παιδια, η Μαρίνα (56), ο Pier Silvio (53), η Barbara (38), η Eleonora (36) και ο Luigi (34) – κατέχουν μερίδιο στην εταιρεία, η οποία αποτελείται από πολλές άλλες εταιρείες και είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της MFE – Media For Europe.

Περίπλοκη υπόθεση η διαδοχή του

Στην ερώτηση για το ποιος θα διαδεχθεί τον Καβαλιέρε η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η μεγαλύτερη του κόρη, η Μαρίνα. Τα μεγαλύτερα παιδιά, η Μαρίνα (γεννημένη τον Αύγουστο του 1966) και ο Πιερ Σίλβιο (Απρίλιος 1969), έχουν αμφότερα άμεση εμπλοκή στη διαχείριση των εταιρειών του Μπερλουσκόνι από λίγο μετά την είσοδο του πατέρα τους στην ιταλική πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Απέκτησε άλλα τρία παιδιά με τη γυναίκα που θα γινόταν η δεύτερη σύζυγός του, την ηθοποιό Βερόνικα Λάριο. Παντρεύτηκαν το 1990, αφού ο Μπερλουσκόνι την είδε γυμνόστηθη σε έναν ρόλο σε θέατρο του Μιλάνου, αλλά εκείνη τον χώρισε το 2010 λόγω της προτίμησής του για τα έφηβα κορίτσια, η οποία του προκάλεσε πολλά νομικά προβλήματα.

Source: Daily Mail

Τι προβλέπει η ιταλική νομοθεσία

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, τα παιδιά του έχουν δικαίωμα να κληρονομήσουν τα δύο τρίτα της περιουσίας του σε ίσα μέρη, ενώ ο αποθανών είναι ελεύθερος να διαθέσει το υπόλοιπο ένα τρίτο όπως επιθυμεί. Ο τρόπος με τον οποίο ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να μοιράσει τα περιουσιακά του στοιχεία μεταξύ των κληρονόμων του θα γίνει γνωστός μόνο όταν ανοίξει η όποια διαθήκη.

Το ένα τρίτο των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να εκχωρηθεί ελεύθερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιλογή ενός ηγέτη για τις εταιρείες Fininvest, υπό την προϋπόθεση ότι άλλα περιουσιακά στοιχεία επαρκούν για να αντισταθμίσουν τα υπόλοιπα, δήλωσε ο Emanuele Lucchini Guastalla, καθηγητής νομικής στο Μιλάνο.

Source: Instagram

Μαρίνα Μπερλουσκόνι

H Μαρίνα Μπερλουσκόνι θεωρείται ότι έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να αναλάβει τα ηνία της μιντιακής αυτοκρατορίας του πατέρα της.  Η μεγαλύτερη κόρη του ηγείται του διοικητικού συμβουλίου της Fininvest από το 2005. Εκτός από την MFE, η οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου ελέγχει επίσης τον εκδοτικό οίκο Mondadori και έχει μεγάλο μερίδιο στην διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Mediolanum. Πριν από το 2005, η Μαρίνα διετέλεσε αναπληρώτρια πρόεδρος της Fininvest για εννέα χρόνια.

Περιγράφεται από τους ανθρώπους που εργάζονται μαζί της ως ένα σκληρό και απαιτητικό αφεντικό, που ο πατέρας της την ώθησε στην εταιρική ζωή στις αρχές της δεκαετίας του 20 και η επιρροή της αυξήθηκε όταν εκείνος μπήκε στην πολιτική το 1994. Μητέρα δύο παιδιών, η Μαρίνα είναι παντρεμένη με έναν πρώην χορευτή μπαλέτου, ενώ το Forbes την ανακήρυξε ως την 100ή πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο από το 2004 έως το 2010.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη το 2018, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η Μαρίνα ήταν το πιο κοντινό του παιδί και ότι την συμβουλευόταν καθημερινά πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση, κάτι που συνήθιζε να κάνει και με τη μητέρα του πριν πεθάνει.

Παρόλα αυτά, υπήρχαν σημάδια έντασης μεταξύ της Μαρίνας και του πατέρα της το 2022. Εννοείται ότι εμπόδισε τα σχέδιά του να παντρευτεί τη φίλη του Marta Fascina -μια Ιταλίδα βουλευτή- η οποία είναι 53 χρόνια νεότερη από εκείνον και από τα πέντε παιδιά του.

Source: Instagram

Πιερ Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Δεύτερος στη σειρά διαδοχής, είναι ο Πιερ Σίλβιο, ο μεγαλύτερος γιος του μεγιστάνα. Τέθηκε επικεφαλής του οικογενειακού τηλεοπτικού δικτύου Mediaset, ενώ διδάχθηκε από τον Fedele Confalonieri – έναν παλιό σχολικό φίλο του Μπερλουσκόνι.

Η είδηση του θανάτου του Μπερλουσκόνι τη Δευτέρα προκάλεσε την αύξηση των μετοχών του ραδιοτηλεοπτικού φορέα MFE-MediaForEurope. Αντί να αποτελεί ένδειξη ασέβειας προς τον δισεκατομμυριούχο που έκανε την περιουσία του στην εμπορική τηλεόραση πριν ασχοληθεί με την πολιτική, η άνοδος των μετοχών αντανακλά τις επιλογές που θα μπορούσαν να ανοίξουν για την εταιρεία, καθώς ο ιδρυτής της αποχωρεί από τη σκηνή.

Η MFE, η οποία ανήκει κατά 48% στη Fininvest της οικογένειας Μπερλουσκόνι, διαχειρίζεται εμπορικά τηλεοπτικά κανάλια στην Ιταλία και την Ισπανία και έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό μερίδιο στη γερμανική ProSieben. Με επικεφαλής τον Pier Silvio, έχει επιδιώξει την ευρωπαϊκή επέκταση από τις ιταλικές ρίζες της για να προσπαθήσει να κρατηθεί απέναντι στους αμερικανικούς γίγαντες του streaming που καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των τηλεθεατών.

Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, ορισμένοι επενδυτές φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι με τον ιδρυτή εκτός εικόνας, οι κληρονόμοι του μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί στην αναζήτηση εταίρου για την MFE ή στην πώληση σε έναν μεγαλύτερο αντίπαλο. Οι μετοχές της MFE αυξήθηκαν έως και 10,3% τη Δευτέρα και σημείωσαν άνοδο 6,4% στις 9.49 π.μ. (0749 GMT), δίνοντάς της κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. ευρώ. Αυτό δείχνει πως οι επενδυτές θεωρούν πως ο Πιερ Σίλβιο είναι πολύ ικανός.

Μπάρμπαρα, Ελεονώρα και Λουίτζι

Τα τρία παιδιά του Μπερλουσκόνι από τη δεύτερη σύζυγό του δεν εμπλέκονται, τόσο πολύ στις επιχειρήσεις του πατέρα τους, όσο εκείνα από την πρώτη. Η Μπάρμπαρα ανέλαβε ανώτερο ρόλο στη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας AC Milan μέχρι την πώλησή της το 2017, και φέρεται μάλιστα να είχε ειδύλλιο με έναν από τους Βραζιλιάνους αστέρες της – τον Alexandre Rodrigues da Silva, κοινώς γνωστό ως Pato – πριν χωρίσουν αργότερα. Θεωρείται ότι τώρα μεγαλώνει πέντε παιδιά που η ίδια απέκτησε με δύο συντρόφους της.

Ως προς την μικρότερη αδελφή της Μπάρμπαρα, την Ελεονώρα, η οποία προτιμά να ακούει στο όνομα Eleonora Bartolini αντί να χρησιμοποιεί το επώνυμο του πατέρα της, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Σύμφωνα με τους Times, μετακόμισε στο Λονδίνο και αγόρασε ένα βικτοριανό σπίτι στο Ladbroke Grove με τον Βρετανό σύντροφό της, το μοντέλο Guy Binns.

Ο Λουίτζι -το μικρότερο παιδί του Μπερλουσκόνι- ανέλαβε να εκπροσωπήσει την πλευρά της οικογένειάς του στη Fininvest, όπου είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, λόγω των γνώσεων του στα οικονομικά και τη διαχείριση του πλούτου.

Πώς θα μοιραστεί το 61% του Μπερλουσκόνι

Τα μεγαλύτερα παιδιά του Μπερλουσκόνι, η Μαρίνα και ο Πιερ Σίλβιο, κατέχουν ήδη από 8% ο καθένας στην Fininvest, ενώ η Μπάρμπαρα, η Ελεονώρα και ο Λουίτζι μοιράζονται ένα ποσοστό 21,4%. Έτσι εγείρεται το ερώτημα για το πώς θα μοιραστεί το πλειοψηφικό μερίδιο 61%.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές. Θα μπορούσε να μοιραστεί ισόποσα ή να δοθεί μεγαλύτερο μέρος στα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν διοικητικό ρόλο στην εταιρεία του πατέρα τους. Μπορεί κανείς μόνο να εικάσει τι διαιρέσεις θα μπορούσε να προκαλέσει η τελική απόφαση.

Ψυχρή η σχέση των παιδιών

Μιλώντας στους Times, ο ιταλός δημοσιογράφος Sandro Orlando δήλωσε: «Όλα έχουν να κάνουν με το πώς θα μοιραστεί το 61% και τι ρόλους θα δώσει στα τρία μικρότερα παιδιά – και περιμένω να δω κάποια μνησικακία». Πρόσθεσε ότι η σχέση μεταξύ των μεγαλύτερων παιδιών και των τριών μικρότερων ετεροθαλών αδελφών τους είναι ψυχρή, ειδικά από τότε που η μητέρα τους χώρισε με τον Μπερλουσκόνι.

Ωστόσο, καθώς δεν είχαν προηγουμένως επιχειρησιακούς ρόλους στην εταιρεία, οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο τα τρία νεότερα παιδιά να αμφισβητήσει τη Μαρίνα, την οποία – όπως γίνεται αντιληπτό – εμπιστεύονται όλοι ότι θα τους αποφέρει τα περισσότερα χρήματα ως μετόχους.

Τι μέλλει γενέσθαι με το κόμμα του Μπερλουσκόνι

Ο θάνατος του Μπερλουσκόνι μπορεί να μην αλλάξει πολλά για τη Fininvest, αλλά έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό στην ιταλική πολιτική, ιδίως στην ηγεσία του κόμματος Forza Italia του μεγιστάνα. Ο πρώην πρωθυπουργός δημιούργησε το Forza Italia τη δεκαετία του ’90 και, με την υποστήριξη της τεράστιας αυτοκρατορίας του στα μέσα ενημέρωσης, προωθήθηκε στην εξουσία.

Παρ’ όλα τα σκάνδαλα, το κόμμα αποτελεί σήμερα βασικό εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, δίνοντάς της την απαραίτητη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης πέρυσι. Αλλά ενώ κατάφερε να αξιοποιήσει την επιρροή του για να φτάσει στην κορυφή της ιταλικής πολιτικής, τη χρησιμοποίησε επίσης για να καταπνίξει τυχόν πιθανούς διαδόχους εντός του κόμματος.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024