Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καίτη Γαρμπή αποκλειστικά στο in: Είμαστε μια κοινωνία βαθιά πατριαρχική - Η γυναίκα υποτιμάται κι αυτό δεν έχει αλλάξει

Καίτη Γαρμπή αποκλειστικά στο in: Είμαστε μια κοινωνία βαθιά πατριαρχική – Η γυναίκα υποτιμάται κι αυτό δεν έχει αλλάξει

Η Καίτη Γαρμπή σε μια σπάνια συνέντευξη μιλάει για την καριέρα της, την συνεργασία της με τον Αντώνη Ρέμο, τον γιό της Δημήτρη Σχοινά που ακολουθεί τον δικό της δρόμο, τη θέση της γυναίκας στην ελληνική πατριαρχική κοινωνία, ενώ προβλέπει πως «σιγά σιγά η νυχτερινή Αθήνα εξαφανίζεται…»

Αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της Ελλάδας.

Ο λόγος για την Καίτη Γαρμπή, η οποία μετράει ήδη πάνω από 30 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική δισκογραφία, αποτελώντας μία από τις πιο εμπορικές ερμηνεύτριες της χώρας με πάνω από 2.000.000 πωλήσεις δίσκων και αμέτρητες προβολές στο Youtube και τα άλλα ψηφιακά Μέσα.

Όμως, πέρα από μια τεράστια δισκογραφική καριέρα χρόνων, με την πάροδο των ετών η Καίτη Γαρμπή έχει αποδείξει και την ποιότητα του χαρακτήρα της.  Δεν φοβάται να εκφράσει ποτέ την άποψή της για τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, χωρίς να την ενδιαφέρει αν θα είναι αρεστή σε όλους κι αν κάποιες απόψεις της «απομακρύνουν» κάποιους από τους «φαν» της.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια, σε μια από τις πολύ σπάνιες συνεντεύξεις της, μιλά στο in για την καλοκαιρινή της περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, τον γάμο της με τον Διονύση, τον γιο της, Δημήτρη, ο οποίος ακολουθεί τα βήματά της, ενώ αναφέρεται και στις χρυσές εποχές της χρυσές εποχές της νυχτερινής Αθήνας του ´90, προβλέποντας πως «σιγά σιγά εξαφανίζεται».

Φυσικά, δεν παραλείπει να αναφερθεί στην πατριαρχική ελληνική κοινωνία, αλλά και τις γυναικοκτονίες που, δυστυχώς, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Η Καίτη Γαρμπή σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο in

Ετοιμάζεστε για μια ακόμα μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα. Έχει ανακοινωθεί η Θεσσαλονίκη (3 Ιουλίου), καθώς και η Λάρισα (19 Ιουνίου) και -φυσικά- η Αθήνα (26 Ιουνίου)! Ποιες άλλες πόλεις… να ετοιμάζονται για «φωτιά και νερό» αυτό το καλοκαίρι.

Η Τρίπολη, η Κάλυμνος, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο στην Κρήτη, η Κύπρος και αρκετές ακόμα που θα ανακοινώσουμε σύντομα. Βέβαια, μετά από ένα δυνατό χειμώνα στο ΝΟΧ και στο τηλεοπτικό σόου που συνεχίζεται ακόμα, θα ήθελα να ξεκλέψω μέρες και για λίγες διακοπές!

Και μιας και αναφέρθηκε, ο τίτλος της της φετινής σας περιοδείας είναι «Φωτιά και Νερό». Δυο τόσο αντίθετα στοιχεία πως θα μπορέσουν να συνυπάρξουν πάνω στη σκηνή; Τι θέλετε να μας πείτε με τον τίτλο;

Τον τίτλο τον δανειστήκαμε από το στίχο που έγραψε ο υπέροχος Γιάννης Κότσιρας για το καινούργιο μου τραγούδι «Ασφαλώς και μπορώ». «Μ’ όποιον θέλω να βγω / Να ‘μαι όπως γουστάρω / Και φωτιά και νερό / Όποιον δρόμο κι αν πάρω».

Γεμάτη δύναμη, ενθουσιασμό και πάθος τη μία, γεμάτη ρομαντισμό και συναίσθημα την άλλη. Κάτι ανάλογο με τα ζώδια της φωτιάς και του νερού φανταστείτε (γέλια).

Μαζί σας για ακόμα μια χρόνια θα είναι ο γιος σας ο Δημήτρης Σχοινάς. Δεδομένου ότι πολλοί γονείς (τραγουδιστές και μη) δεν θέλουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν το επάγγελμά τους, εσείς πως νιώθετε που ο γιος αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι, το επάγγελμα της μητέρας και του πατέρα του;

Γιατί να μη θέλουμε να ακολουθήσει το επάγγελμα μας; Η δουλειά μας μας δίνει τη χαρά της δημιουργίας, την αναγνώριση, καλύτερη ποιότητα ζωής και πάνω απ’ όλα την αγάπη και την αποδοχή του κόσμου! Ο Δημήτρης ήταν φυσικό να ακολουθήσει τον δικό μας δρόμο γιατί μεγάλωσε μέσα στη μουσική. Πατάει πιο πολύ στο δρόμο του πατέρα του γιατί κι εκείνος όπως και ο Διονύσης είναι ένας μουσικός που τραγουδάει.

Κι αυτό που μας κάνει πολύ περήφανους είναι ότι φτιάχνει μόνος του το πρόγραμμα του κάνοντας ενορχήστρωση και διασκευές σε ελληνικά και ξένα κομμάτια. Όνειρο μας είναι φυσικά να χαράξει και να περπατήσει το δικό του το δρόμο!

Ποια συμβουλή του δίνετε, τώρα που είναι στην αρχή της καριέρας του;

Να πιστεύει στον εαυτό του γιατί έχει πολύ ταλέντο! Δεν χρειάζεται να του πούμε κάτι άλλο, είναι παιδί με ήθος, ταπεινός, ευγενικός και το σημαντικότερο, έχει βαθύ το αίσθημα ευγνωμοσύνης για όσα του έχει χαρίσει ο Θεός.

Μιλήστε μας για το νέο σας τραγούδι «Ασφαλώς και μπορώ»

Είμαι ενθουσιασμένη! Ο Νίκος Τερζής  είναι παλιός γνώριμος κι αγαπημένος συνεργάτης και τον εκτιμώ πάρα πολύ και ως άνθρωπο και ως δημιουργό. Τρελάθηκα με τη μουσική  που έγραψε για το Σασμό και τα υπέροχα τραγούδια και του ζήτησα να μου γράψει. Μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα, τον οποίο εκτιμώ και θαυμάζω πολλά χρόνια τώρα, μου έγραψαν ένα λαϊκό τραγούδι που μαζί με το δυνατό του βίντεο κλιπ περνάει ένα δυνατό μήνυμα. Πως όλοι μπορούμε να πιστέψουμε στην εσωτερική μας δύναμη και να βγάλουμε τον υπερήρωα που έχουμε όλοι μας κρυμμένο και δεν το ξέρουμε μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί!

Τον χειμώνα τραγουδούσατε σε ένα από τα πιο πετυχημένα σχήματα της σεζόν με τον Αντώνη Ρέμο. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία στο ΝΟΧ και η συνάντηση με τον Αντώνη Ρέμο πάνω στη σκηνή τόσα χρόνια μετά;

Όπως θα έχετε ακούσει, και σας το επιβεβαιώνω κι εγώ, ο Αντώνης είναι από τους καλύτερους συνάδελφους γιατί τιμάει, αγαπάει, σέβεται και στηρίζει τους συνεργάτες τους. Όποτε χρειάστηκε να βρεθούμε επί σκηνής όλα αυτά τα χρόνια ξεκίνησε λέγοντας με ταπεινότητα πως μου χρωστάει το ξεκίνημα του. Αυτό δείχνει έναν καλλιτέχνη με ήθος, κάτι που τείνει να εκλείψει από το επάγγελμα μας δυστυχώς!

Η συνεργασία μου μαζί του το χειμώνα που μας πέρασε ήταν αγαπησιάρικη, τρυφερή, δυνατή! Ήταν εκπληκτική! Εμφανιζόμαστε στον ωραιότερο χώρο της Αθήνας με τεράστια επιτυχία αφού κάθε Σαββατοκύριακο ήμασταν sold out! Ζήσαμε εποχές 90s!

Τι έχει αλλάξει στις πίστες από την δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα;

Η χρυσές εποχές του ´90 δεν θα ξανάρθουν. Τότε είχαμε όλοι και ξοδεύαμε. Υπήρχαν εκατοντάδες μαγαζιά και όλα γεμάτα όλες τις ώρες της μέρας. Το ντύσιμο ήταν πιο καλό, πιο προσεγμένο κι όχι χύμα. Τα Σάββατα για να βγεις έπρεπε να ντυθείς ωραία με επώνυμες μάρκες να κάνεις τη φιγούρα σου να σε δούνε αφού δεν υπήρχαν κινητά, δεν υπήρχαν σοσιαλ να περάσεις την εικόνα σου και τον τρόπο ζωής σου.

Τα νυχτερινά σχήματα ήταν θρυλικά και γεμίζανε ασφυκτικά τα μπουζούκια 6 μέρες τη βδομάδα! Τότε έγινε της μόδας και το κλάμπινγκ και εκεί φτιάχτηκαν ιστορικά μαγαζιά!

Σήμερα μιλάμε για μια άλλη εποχή. Σήμερα έχουμε οικονομική κρίση, μνημόνια, πανδημίες και δυστυχώς σιγά σιγά η νυχτερινή Αθήνα εξαφανίζεται…

Κλείσατε πριν ένα μήνα 26 χρόνια γάμου με τον Διονύση Σχοινά. Πώς καταφέρνετε και είστε ακόμα το πιο αχτύπητο δίδυμο της ελληνικής μουσικής;

Όπως όλοι μας έχουμε κι εμείς ρόλους που καλούμαστε να τους φέρουμε καθημερινά εις πέρας. Είμαστε γονείς, σύντροφοι, εργαζόμενοι, κόρη και γιος, αδέρφια, φίλοι, συνάνθρωποι κι όλα αυτά θα πρέπει να τα χωράμε και να τα ισορροπούμε μέσα στην καθημερινότητα μας και στην πορεία της ζωής μας. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Χτίζουμε μια σχέση εδώ και 26 χρόνια κι έχουμε βάλει γερά θεμέλια και πανάκριβα  πολύτιμα υλικά.

Αγάπη, κατανόηση, χιούμορ, αμοιβαίο θαυμασμό, σεβασμό στην προσωπική ελευθερία ο ένας του άλλου και παιδικότητα για να κρατάμε τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό μέσα στη σχέση.

Τα τελευταία χρόνια είστε πολύ δραστήρια στο Twitter, κι όχι τόσο σε Facebook, Instagram και TikTok, όπως πολλοί συνάδελφοί σας. Γιατί το χρησιμοποιείτε περισσότερα από τα άλλα social media, μιας και δεν αποτελεί το Μέσο που φημίζεται για τις διαφημιστικές του «ικανότητες».

Μου αρέσει το Twitter γιατί είναι έξυπνο, αυθάδικο και τολμηρό. Σιγά σιγά όμως άρχισα να μπαίνω και στο TikTok!( γέλια)

Κοιτάξτε, εγώ δεν γράφω για να διαφημιστώ, δεν μου αρέσει η υπερβολική έκθεση στα σόσιαλ και τα αποφεύγω όσο γίνεται. Στο Twitter γράφω όποτε νιώσω την ανάγκη να πω κάτι χωρίς φόβο, με πάθος και ποτέ με εμπάθεια.

Δεν διστάζετε να σχολιάζετε με αρκετά αιχμηρό τρόπο θέματα της επικαιρότητας. Φοβηθήκατε ότι μπορεί να βλάψει την καριέρα σας; Υπήρξε ποτέ κάποιο σχόλιο που γράψατε αλλά διστάσετε να ανεβάσετε;

Όχι δεν φοβήθηκα γιατί πάνω από όλες τις καριέρες είναι η δικαιοσύνη, η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η αλήθεια, η ενσυναίσθηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα όλων των πλασμάτων της γης. Αυτό είναι δουλειά όλων μας και επιβάλλεται, ειδικά εμείς τα δημόσια πρόσωπα να παίρνουμε θέση στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα γιατί μπορεί έτσι να βοηθήσουμε να καλυτερέψουν τα πράγματα.

Έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα των γυναικοκτονιών. Που πιστεύετε ότι οφείλεται η κατακόρυφη αύξησή τους τα τελευταία χρόνια;

Είμαστε μια κοινωνία βαθιά πατριαρχική με τη γυναίκα να υποτιμάται όλα τα χρόνια κι αυτό δεν έχει αλλάξει. Θεωρώ πως οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην πανδημία η έξαρση της έμφυλης βίας και του μισογυνισμού. Ο εγκλεισμός έδωσε πρόσφορο έδαφος στον κακοποιητή σύντροφο και επειδή τίποτα δεν γίνεται ξαφνικά, πιστεύω πως η βία ήταν μια διαρκής συμπεριφορά του θύτη και η κατάληξη της ήταν το θανατηφόρο έγκλημα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν και το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας οι απόφοιτοι Λυκείου στην έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Πιστεύετε ότι οι μαθητές από την γνώση που παίρνουν μέσα καθ’όλη τη διάρκεια της σχολικής τους σταδιοδρομίας είναι προετοιμασμένοι για να αναπτύξουν ένα τέτοιο θέμα; (Κι αν όχι, τι θα έπρεπε -κατά τη γνώμη σας- να αλλάξει στον τομέα της Παιδείας προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά -είτε αγόρια, είτε κορίτσια- να προστατευτούν από το να γίνουν κάποια μέρα θύματα ή θύτες;)

Δεν είναι μόνο η γνώση που παίρνουν κατά τη διάρκεια της σχολικής τους σταδιοδρομίας. Η γυναικοκτονία είναι ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα και τα παιδιά παίρνουν την πληροφορία από παντού και σχηματίζουν άποψη. Το βλέπω από το γιο μου και τους φίλους του από τις συζητήσεις που κάνουν. Όσο για τον τομέα της Παιδείας, επιβάλλεται να σπάσουν τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες κατώτερες και τους άνδρες δυνατότερους και επιθετικούς.

Τι είναι αυτό που κάνουν ή δεν κάνουν οι γονείς και συντηρείται η πατριαρχία στην ελληνική κοινωνία;

Φταίει το ότι δεν μιλάμε στα παιδιά μας. Πρέπει να τους μάθουμε να αναγνωρίζουν κάθε μορφή βίας και να μην την ανέχονται ούτε να τη δικαιολογούν. Δεν είναι δεδομένη η βίαιη συμπεριφορά, ούτε το μπούλινγκ, ούτε η υποτίμηση.

Ακόμα είναι βασικό να τα ενθαρρύνουμε να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και να  μην τα καταπιέζουν. Να τα αναγνωρίζουν, να τα διαχειρίζονται, να μην τα κρατάνε μέσα τους αλλιώς μαζεύονται και θα είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να ξεσπάσουν βίαια και επιθετικά.

Και κάτι ακόμα σημαντικό: Χρειάζεται να τους τονώνουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση τους έτσι ώστε σε κάθε άδικη, βίαιη η απρεπή συμπεριφορά να διεκδικούν τα δικαιώματα τους και να κερδίζουν τον αυτοσεβασμό τους.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024