Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από... μισό πρωτάθλημα για Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό

Πάνω από… μισό πρωτάθλημα για Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό

Την Κυριακή γίνεται ένας από τους πιο κρίσιμους τελικούς των τελευταίων χρόνων

Παρατηρώντας κάποιος  τα δεδομένα, που μέχρι στιγμής έχουμε παρακολουθήσει στους δύο πρώτους τελικούς του πρωταθλήματος μπάσκετ , θα διαπιστώσει ότι  από τη μία πλευρά βρίσκεται μια ομάδα που – κατά το «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται» – δεν έχει να χάσει το παραμικρό σε μια τραγική σεζόν αντίθετα μπορεί να κερδίσει πάρα πολλά εάν καταφέρει να την κλείσει με το τίτλο του πρωταθλητή.

Και από την αντίπερα όχθη είναι μια άλλη που ενώ έφτασε να αγγίξει την τελειότητα (σε ένα σουτ ή σε μια άμυνα αν προτιμάτε δεν τα κατάφερε) κατακτώντας την Ευρωλίγκα και περνώντας στην ιστορία ως η κορυφαία ελληνική ομάδα που εμφανίστηκε ποτέ στην Ευρώπη και από τις καλύτερες όλων των εποχών γενικότερα,  κινδυνεύει να τελειώσει με μια από τις μεγαλύτερες παταγώδεις αποτυχίες της ιστορίας της αν δεν καταφέρει να κατακτήσει αυτό το πρωτάθλημα.

Ο μεγάλος Γιάννης Ιωαννίδης που δεν ευτύχησε να κατακτήσει το κύπελλο πρωταθλητριών αν και έφτασε με τις ομάδες του έξι φορές σε φάιναλ φορ και τρεις σε τελικό (μια φορά πλησίασε ουσιαστικά πάρα πολύ, το 1994 στο Τελ Αβίβ) έλεγε το κλασσικό ακόμα και πριν τα φάιναλ φορ.

«Το πρωτάθλημα είναι το παν, είναι αυτό που μένει στο τέλος και αυτό που μετράει διπλά ως τελευταία εντύπωση» έλεγε και σε αυτόν τον τομέα – σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά – ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος τόσο ως τεχνικός του Άρη όσο και του Ολυμπιακού.

Οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν μπορέσει στους δύο τελικούς μέχρι τώρα να επιβάλλουν  το ρυθμό τους, να τρέξουν και να βρουν εύκολα καλάθια (με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο στον πρώτο τελικό στο ΣΕΦ) αν και ο χθεσινός τελικός δεν μπαίνει στην ίδια εξίσωση γιατί ήταν ειδικών συνθηκών καθώς οι πρωταθλητές έχαναν σιγά σιγά βασικούς παίκτες ξεκινώντας χωρίς δύο (Σλούκας και Μπλάκ) και χάνοντας άλλους δύο στην πορεία (Γουόκαπ και Βεζένκοβ) για διαφορετικούς λόγους.

Μάλιστα εάν κατάφερνε ο Ολυμπιακός να «αποδράσει» από το ΟΑΚΑ χωρίς τρεις πενταδάτους και μεγάλους πρωταγωνιστές της ομάδας, μια τέτοια νίκη θα ήταν ενδεχομένως πιο σημαντική και μεγάλη από τις 14 προηγούμενες (και συνεχόμενες) επί του μεγάλου αντιπάλου του.

Οι διοικήσεις των δυο ομάδων επιδόθηκαν μετά το ντέρμπι σε μπαράζ ανακοινώσεων – απαντήσεων, θυμίζοντας κακομαθημένα μικρά παιδιά που τσακώνονται για το ποιος έχει περισσότερο δίκιο στην αλάνα. Την ίδια στιγμή είναι απαράδεκτες και οι δυο που δεν έχουν μπορέσει εν έτει 2023 να μην σπάνε οι οπαδοί τους τζαμαρίες ή να πετάνε στις αντίπαλες ομάδες φωτοβολίδες, γιαούρτια, νερά  και να ρίχνουν λέιζερ στα μάτια των παικτών κλπ. Την ίδια ώρα μάλιστα που οι ίδιοι οπαδοί μπροστά στην Ευρωλίγκα στέκονται…προσοχή σε όλα τα ματς και φυσικά στα ντέρμπι «αιωνίων»).

Ο κόουτς Μπαρτζωκας και ο κόουτς Σερέλης είναι επιφορτισμένοι ώστε οι παίκτες τους να μην ασχοληθούν με αυτά καθώς όποιος μείνει στο…ξεκατίνιασμα θα έχει χάσει το βασικό, τους ίδιους τους αγώνες.

Σε μια σειρά παιχνιδιών (θα γίνουν σίγουρα άλλοι δύο τελικοί) τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να δουν να βγαίνουν μπροστά περισσότεροι παίκτες. Ιδιαίτερα στους πρωταθλητές τουλάχιστον 3-4 δεν έχουν μπει μέχρι στιγμής στο πνεύμα των τελικών και αυτό είναι θέμα.

Ο Παναθηναϊκός «κατεβάζει» στο δικό του αγωνιστικό επίπεδο τον αντίπαλό του μέχρι τώρα χαλώντας του τη δημιουργία και μπλοκάροντας τον κάποιες στιγμές επιθετικά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ερυθρόλευκοι ενώ δεν είναι κακοί στην άμυνα (που είναι και το μεγάλο τους όπλο) δεν μπορούν να εξαργυρώσουν τα οφέλη της επιθετικά.

Ο αγώνας της Κυριακής είναι κάτι παραπάνω από…μισό πρωτάθλημα καθώς ο νικητής θα φτάσει 40 λεπτά από τον τίτλο. Οι Πράσινοι έχουν δύο…εξτρα κανονάκια που δεν είχαν όταν άρχισαν οι τελικοί. Το ένα είναι ότι ενδεχομένως θα παίξουν έναν κρίσιμο τελικό χωρίς τον κορυφαίο παίκτη του αντιπάλου (ο Βεζένκοβ ακόμα και να παίξει – είναι εξαιρετικά αμφίβολος – δεν μπορεί από τέτοιο τραυματισμό να βρεθεί καν στο 40%-50%  και το πιθανότερο είναι να μην τον χρησιμοποιήσει ο κόουτς Μπαρτζώκας) και δεύτερον ότι ακόμα και να χάσουν αν πάνε σε 5ο τελικό θα είναι χωρίς θεατές στο ΣΕΦ εκτός αν πέσει η τιμωρία του Ολυμπιακού στο ΑΣΕΑΔ.

Από την άλλη πλευρά οι γηπεδούχοι θα πρέπει να επανέλθουν σε…εργοστασιακές ρυθμίσεις και να θυμηθούν την εικόνα τους πριν το φάιναλ φορ ώστε να παίξουν για πρώτη φορά σε άλλα στάνταρ και να διεκδικήσουν μια πιο εύκολη νίκη.

Όπως και να έχει οι τελικοί έχουν πολύ ψωμί ακόμα και σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024