Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o

Παύλος Πολάκης: Αντί να λένε τοξικό τον κλέφτη, λένε εμένα που τον αποκάλυψα

Ο Παύλος Πολάκης επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει συσχετισμούς. Υποτιμήσαμε την επίδραση μέτρων, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και τα pass, λέει. Κατακεραυνώνει υπουργούς του Μητσοτάκη και τονίζει ότι ΔΕΗ και Εθνική Τράπεζα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

Εκρηκτικός στις αντιδράσεις, καυστικός στην πολεμική και με το θυμικό να παίρνει τα ηνία κάποιες φορές, ο Παύλος Πολάκης έχει «χρεωθεί» το στερεότυπο του «αψή Σφακιανού». Όμως, την ίδια στιγμή δεν παύει να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ίδια την εκλογική του περιφέρεια των Χανίων, να έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να είναι από τους πολιτικούς που επιμένει να μιλάει συγκεκριμένα.

Aναλύει τις αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας και τη λανθασμένη στρατηγική της απλής αναλογικής και την απουσία προβολής του προγράμματος (καταλογίζοντας όμως και ευθύνες στην άνιση μεταχείριση από τα ΜΜΕ), αλλά και παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διαχειριστεί ένα φάσμα «ενισχύσεων» οικονομικών για να μπορέσει να οικοδομήσει την εκλογική της συμμαχία.

«Είμαστε η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» τονίζει. «Το 2009-10 με τη χρεοκοπία έγινε διάσπαση του κοινωνικού συμβολαίου. Τα κοινωνικά στρώματα ακούμπησαν την ελπίδα τους στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Πολάκης υπεραμύνεται του έργου του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, χρεώνει στην ΝΔ και τους υπουργούς Υγείας της τον πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων της πανδημίας και επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει συσχετισμούς μέχρι τις εκλογές, αρκεί να επικεντρώσει στο πρόγραμμά του, να δείξει ότι εκπροσωπεί τον κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης και να αποτελέσει το «αντίπαλον δέος» στη Νέα Δημοκρατία.

«Αυτός ο τόπος είναι η ιστορία της πάλης δύο παρατάξεων, από το 1821 έως σήμερα» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Πλεύρης θα μείνει στην Ιστορία ως «βαρκάρης του Αχέροντα»

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά κ. Παύλος Πολάκης με τον δημοσιογράφο του in κ. Παναγιώτη Σωτήρη

Για τις εκλογές της 21ης Μαΐου: Το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο χαστούκι

Ο Παύλος Πολάκης παραδέχεται ότι έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του για το αποτέλεσμα των εκλογών, όμως, σημειώνει ότι και τα άλλα κόμματα έπεσαν έξω. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο γεγονός ότι ένα εντυπωσιακά μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος, το 20%, αποφάσισε την ημέρα των εκλογών τι θα ψηφίσει και επέλεξε να ψηφίσει ΝΔ.

Για τον Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέπεμψε το κατάλληλο μήνυμα με αποτέλεσμα αντί να ψηφίσουν για να τιμωρήσουν τη ΝΔ και για να φύγει η κυβέρνηση της ακρίβειας, των υποκλοπών, των Τεμπών, των 37.000 νεκρών της πανδημίας, να ψηφίσουν για να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Παραδέχεται, όμως, ότι έπαιξαν ρόλο οι καταστροφικές, όπως υποστηρίζει, δηλώσεις στελεχών, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, παραμονές των εκλογών.

Για την απλή αναλογική: Ήταν λανθασμένη στρατηγική – η απόρριψη της συνεργασίας δημιούργησε εικόνα ακυβερνησίας

Ο Πολάκης θεωρεί λανθασμένη τη στρατηγική της απλής αναλογικής. Παρότι είναι ένα δίκαιο σύστημα και πάγια θέση της Αριστεράς και παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε πρόταση συνεργασίας στα άλλα κόμματα του «προοδευτικού τόξου» συνάντησε μια «οργισμένη απόρριψη» από ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και δημιούργησε στα μάτια του εκλογικού σώματος μια εικόνα «ακυβερνησίας» την ώρα που ο Μητσοτάκης εξέπεμπε την εικόνα της «σταθερότητας».

Για τη στροφή προς τη ΝΔ τμήματος των λαϊκών στρωμάτων: Υποτιμήσαμε την απήχηση μέτρων όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή

Για τον Παύλο Πολάκη ένας από τους λόγους της στάσης τμήματος των λαϊκών στρωμάτων είχε να κάνει με την απήχηση που είχαν κυβερνητικά μέτρα, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή ή ο τρόπος που διανεμήθηκαν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ των απευθείας αναθέσεων για να επηρεαστούν και όσοι εργάζονται σε τέτοια προγράμματα, βρήκαν δουλειά, πήραν κάποια επιδότηση, αλλά και τα διάφορα pass.

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ακούστηκε όσο έπρεπε στα ΜΜΕ

Ο Πολάκης επιμένει ότι η συζήτηση για τις συνεργασίες δεν ενέπνεε τα λαϊκά στρώματα. Από την άλλη, θεωρεί ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούστηκε όσο έπρεπε και σε αυτό έχουν ευθύνη και τα ΜΜΕ. Δηλαδή, δεν ακούστηκε το 880 ευρώ κατώτατος μισθός, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η ανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ή ότι η ΔΕΗ θα ξαναγίνει δημόσια και να μπει όριο στο κέρδος, ή ότι η Εθνική Τράπεζα θα γίνει ξανά δημόσια ή η πρόταση για 7% του ΑΕΠ για την υγεία.

Ειδικά για τα ΜΜΕ, θεωρεί ότι το πρόβλημα ήταν ότι όποτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήγαιναν να μιλήσουν για το πρόγραμμα δέχονταν ερωτήσεις για τις κυβερνητικές συνεργασίες ή για το 2015.

Για τις καταγγελίες σε βάρος στελεχών της ΝΔ: Πόσα ΜΜΕ με κάλεσαν να αναλύσω αυτές τις υποθέσεις;

Στο ερώτημα εάν στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέμεινε περισσότερο στην καταγγελία της ΝΔ αντί να προβάλλει το δικό του πρόγραμμα, ο Πολάκης επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Αντιθέτως, θεωρεί ότι δεν δόθηκε από τα ίδια τα ΜΜΕ η έμφαση που αναλογούσε στη σοβαρότητα των καταγγελιών σε βάρος στελεχών της ΝΔ, σε αντίθεση π.χ. με το πώς προβλήθηκε η υπόθεση με το σπίτι του Γιάννη Ραγκούση στην Πάρο.

Για τη διαπλοκή: Εάν δεν σπάσει το κύκλωμα της διαπλοκής δεν θα έχουμε παραγωγική ανασυγκρότηση

Για τον Πολάκη δεν είναι εφικτό να υπάρξει πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση, αναδιανομής υπέρ των αδυνάμων, λειτουργία των θεσμών και αξιοπρεπής αμοιβή της εργασίας εάν δεν σπάσει το κύκλωμα της διαπλοκής και της διαφθοράς που κυβερνά αυτή τη χώρα από τον πόλεμο και μετά, όπως τονίζει.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι υπηρέτης αυτών των συμφερόντων. Εμείς δεν είμαστε», λέει χαρακτηριστικά.

Για την εικόνα του στα ΜΜΕ: Προσπαθούν να μας αποδομήσουν ως προσωπικότητες γιατί είμαστε απέναντί τους

Ο Πολάκης θεωρεί ότι έχει φτιαχτεί για αυτόν μια εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αξιοποιώντας ίσως ότι μιλάει κάποιες φορές με το θυμικό, αλλά η αιτία είναι ότι στέκεται απέναντι σε ένα σύστημα διαφθοράς.

Όπως εξηγεί αισθάνεται ότι την ώρα που έχει «πιάσει τον κλέφτη και έχει βρει τα χρήματα» και αυτά τα έχει εξοικονομήσει, όπως έκαναν όταν ήταν στην κυβέρνηση, η κατηγορία που του αποδίδεται είναι ότι είναι «τοξικός» την ώρα που «δεν θεωρείται τοξικός ο κλέφτης».

Για τις εκλογές: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και προλαβαίνει να κάνει τα πάντα – να ανατραπούν οι συσχετισμοί

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ο Παύλος Πολάκης, δεν διεκδικεί να είναι το συμπλήρωμα μιας συστημικής πρότασης κυβέρνησης, αλλά η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται σε μια μακρά ιστορία διαιρέσεων στην ελληνική πολιτική ζωή ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου και της δημοκρατίας από τη μια και από τις άλλη τις δυνάμεις της συντήρησης.  Υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια χώρα έξω από τα μνημόνια, με «μαξιλάρι» 37 δισεκατομμύρια, με ρυθμισμένο χρέος, με υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων.

Κατά τη γνώμη του παρά τα λάθη του ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο κορμός των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων αυτής της χώρας και μόνο αυτός αποτελεί το αντίπαλο δέος στη Νέα Δημοκρατία, ενώ η ψήφος σε μικρότερα κόμματα «θα ρίξει νερό στον μύλο του Μητσοτάκη».

Για το κόστος ζωής: Πληρώνουμε την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη

Ιδιαίτερα στέκεται ο Παύλος Πολάκης στο κόστος ζωής και επικεντρώνει στο ότι έχουμε πιο ακριβή βενζίνη ακόμη και από την Κύπρο όπου προμηθεύεται βενζίνη από το ίδια διυλιστήρια με την Ελλάδα, αλλά και στο κόστος που πληρώνουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Για τα… μαθηματικά του Άκη Σκέρτσου: θα έπρεπε να του αφαιρέσουν το πτυχίο

Με αφορμή την ανάρτηση του εκπροσώπου της ΝΔ Άκη Σκέρτσου για το ποιος θα ωφελείτο από μια τυχόν μείωση της φορολογίας, ο Παύλος Πολάκης είναι μάλλον καυστικός.

«Κάποιος που παίρνει 500 ευρώ, το να γλυτώσει 30 ευρώ μετράει πάρα πολύ για αυτόν. Για κάποιον που παίρνει 5.000 ευρώ το να γλιτώσει 300 ευρώ δεν μετράει το ίδιο». Επιμένει ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν περισσότερο τους μικρομεσαίους και επισημαίνει ότι αφού δόθηκαν χρήματα σε αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τώρα τα παίρνουν πίσω με τους έμμεσους φόρους και την αύξηση στο κόστος ενέργειας, ρίχνοντας «στάχτη στα μάτια» με τα market pass και fuel pass.

Για την πολιτική στην ενέργεια: Ο Χατζηδάκης θα έπρεπε να ψάχνει τρύπα να κρυφτεί – πληρώνουμε 500 ευρώ ρεύμα για φοιτητικά δυαράκια

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι για τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Χατζηδάκη και την πολιτική σε σχέση με τη ΔΕΗ καταλογίζοντας του την ευθύνη για τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας που όπως λέει χαρακτηριστικά σήμαιναν ότι για ένα φοιτητικό δυαράκι έρχονταν εξοφλητικοί λογαριασμοί 500 ευρώ. «Το να πωλείται 235 ευρώ η μεγαβατώρα στη χονδρική είναι ληστεία» επισημαίνει.

Για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση: Βαρκάρης του Αχέροντα ο Πλεύρης

Ο Πολάκης πιστεύει ότι δεν έχουμε συζητήσει όσο πρέπει ότι έχουμε 37.000 νεκρούς από την πανδημία, πράγμα που σημαίνει τους περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού μεταξύ των χωρών της δυτικής Ευρώπης και ότι 23.000 πέθαναν εκτός ΜΕΘ. «Τα έλεγα πριν τα πουν ο Τσιόδρας και ο Λύτρας».

Την ώρα που οι άλλες χώρες μείωναν τους θανάτους στην Ελλάδα πληρώσαμε το μεγαλύτερο τίμημα. Γι’ αυτό και αποκάλεσε τον Πλεύρη «Βαρκάρη του Αχέροντα» και «έτσι θα μείνει στην ιστορία». Εκτιμά ότι με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε 20.000 νεκρούς λιγότερους, επειδή θα είχε στηριχτεί περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς

Για τον Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συγκροτήσει τον δημοκρατικό πόλο που διεκδικεί την εξουσία. Τα κρίσιμα ερωτήματα της επόμενης περιόδου αφορούν ακριβώς την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει την αναγκαία κοινωνική γείωση, όμως είναι αισιόδοξος ότι έχουν τον κορμό των δυνάμεων και μπορούν να οργανώσουν την ανασυγκρότηση και την κοινωνική δικτύωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα «κόκκινα δάνεια»: Κινδυνεύουν 700.000 σπίτια

Κατά τον Πολάκη αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν 700.000 σπίτια από «κόκκινα δάνεια» που έχουν μεταβιβαστεί σε servicers ή σε funds. Θεωρεί ότι από τη μια παίρνουν τα σπίτια των απλών ανθρώπων και απαλλάσσουν άλλους από το βάρος των δάνειων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει την υποχρεωτικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με σημαντικό κούρεμα της οφειλής εάν γίνει γρήγορα, να υπάρχουν επιδοτήσεις για την αποπληρωμή και να επανέλθει η δυνατότητα δικαστικής λύσης. Και αντίστοιχα πρέπει να γίνει και για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. «Αυτή η πρόταση έχει κρυφτεί από τα ΜΜΕ».

Για τη σχέση του με την ιατρική: Τρόπος ζωής το «πρώτοι στα μαθήματα – πρώτοι στους αγώνες»

Για τη σχέση του με τη ιατρική και το εάν ταλαντεύεται ανάμεσα στην πολιτική και την ιατρική επιμένει ότι από νωρίς ήταν οπαδός του παλιού συνθήματος της ΚΝΕ «πρώτοι στα μαθήματα – πρώτοι στους αγώνες», δηλαδή ότι κάποιος πρέπει να είναι όσο πιο καλός γίνεται στο επιστημονικό του αντικείμενο και ταυτόχρονα μπροστάρης στους αγώνες. Γι’ αυτό και συνεχίζει να ασκεί την ιατρική.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024