Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Τα ετερώνυμα έλκονται στην πολιτική; Προσεχώς οι απαντήσεις

NASA: Πράσινο φως για αποστολή στον αστεροειδή των αμύθητων θησαυρών

NASA: Πράσινο φως για αποστολή στον αστεροειδή των αμύθητων θησαυρών

Ο αστεροειδής «Ψυχή» αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μέταλλα και θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της ανθρωπότητας σε σίδηρο για εκατομμύρια χρόνια.

Μετά την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων που οδήγησαν σε αναβολή ενός έτους, η NASA ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το φθινόπωρο την αποστολή Psyche («Ψυχή») που θα εξερευνήσει έναν άκρως ασυνήθιστο αστεροειδή με το ίδιο όνομα, o οποίος εκτιμάται ότι περιέχει μέταλλα αξίας δέκα εκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αποστολή Psyche, κόστους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι η πρώτη που θα εξετάσει έναν μεταλλικό αντικείμενο στη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.

Προγραμματιζόταν αρχικά να αναχωρήσει πέρυσι το καλοκαίρι, η εκτόξευση όμως αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων στο λογισμικό πτήσης, το οποίο θα διατηρεί το σκάφος στο σωστό προσανατολισμό και θα κρατά τη κεραία του στραμμένη προς τη Γη.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που εξέτασε το σχέδιο εκτίμησε ότι η αποστολή θα είναι έτοιμη για εκτόξευση τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η NASA.

Ο αστεροειδής Ψυχή σε καλλιτεχνική απεικόνιση. Η αποστολή της NASA θα αποκαλύψει πώς μοιάζει από κοντά (MaxarASU/P. Rubin/NASA/JPL-Caltech(

Ο αστεροειδής 16 Psyche, με διάμετρο γύρω στα 226 χιλιόμετρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντικείμενα της Ζώνης των Αστεροειδών.

Παρατηρήσεις με επίγεια τηλεσκόπια και διαπλανητικά ραντάρ έχουν αποκαλύψει ότι, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους αστεροειδείς που αποτελούνται από πετρώματα και πάγους, ο αστεροειδής Ψυχή αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μέταλλα –σίδηρο, νικέλιο και πιθανώς μικρότερες ποσότητες χρυσού και κοβαλτίου.

Το σκάφος Psyche υποβάλλεται σε ελέγχους στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα (NASA/Ben Smegelsky)

Ο σίδηρος που περιέχει εκτιμάται ότι θα αρκούσε για να καλύψει κάθε ανάγκη στη Γη για αρκετά εκατομμύρια χρόνια.

Η πιθανότερη εξήγηση για την ασυνήθιστη σύσταση του αστεροειδή είναι πως πρόκειται για τον πυρήνα ενός πλανήτη μεσαίου μεγέθους ο οποίος καταστράφηκε σε βίαιες προσκρούσεις στα αρχικά στάδια εξέλιξης του Ηλιακού Συστήματος.

Στα σώματα μεγάλου μεγέθους όπως οι πλανήτες, τα βαριά μέταλλα βυθίζονται σταδιακά στο κέντρο, αφήνοντας τα ελαφρύτερα πετρώματα στην επιφάνεια. Στο κέντρο της Γης, για παράδειγμα, κρύβεται ένας πυρήνας από σίδηρο και νικέλιο που έχει περίπου το μέγεθος του Άρη.

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του, ο αστεροειδής Ψυχή περιλαμβάνεται στη λίστα των υποψήφιων κόσμων τα μελλοντικά διαστημικά ορυχεία.

Η NASA βέβαια δεν σχεδίασε την αποστολή για το οικονομικό όφελος: η μελέτη του σιδερένιου αστεροειδή αναμένεται να προσφέρει στοιχεία για την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος και τον σχηματισμό των βραχωδών πλανητών όπως η Γη.

Only in

Ο Κασσελάκης διώχνει τις κάμερες «γιατί δεν είναι σόου» και μπαίνει με τη δική του σε σπίτι πλημμυροπαθούς

«Θα μπω χωρίς κάμερες εντάξει;» ακούγεται να λέει ο Στέφανος Κασσελάκης πριν μπει στο σπίτι πλημμυροπαθούς, προκαλώντας -θετική- έκπληξη. Στο επόμενο πλάνο μπαίνει με το δικό του συνεργείο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023