Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμπέλι: Προληπτικά μέτρα κατά των προσβολών

Αμπέλι: Προληπτικά μέτρα κατά των προσβολών

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας

Στις πεδινές περιοχές, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι διατηρούνται ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για διαδοχικούς κύκλους πρωτογενών και δευτερογενών μολύνσεων από περονόσπορο στο αμπέλι.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα πράσινα τμήματα της αμπέλου είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε προσβολές Περονόσπορου, συνιστώνται προληπτικές τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, πριν την εκδήλωση βροχοπτώσεων.

Συνιστάται συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών κηλίδων, ώστε τα αμπέλια να προστατευτούν σε περίπτωση βροχοπτώσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι η καταπολέμηση του Περονόσπορου είναι κυρίως προληπτική και αποσκοπεί στην καλή προστασία των αμπελιών κατά την περίοδο των πρωτογενών προσβολών. Σε βροχερές περιόδους και την εποχή της έντονης αύξησης της βλάστησης να χρησιμοποιούνται τα διασυστηματικά μυκητοκτόνα. Οι επεμβάσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης των μυκητοκτόνων και τις πιθανές βροχοπτώσεις.

Στις περιπτώσεις που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.

Ωίδιο

Από την εμφάνιση των ανθοταξιών (στ Ε, βλαστός 8-15 εκ.), στο στάδιο του μούρου (στάδιο Η) έως και το κλείσιμο των ραγών το αμπέλι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε μολύνσεις.

Επίσης, ο ρυθμός επιμήκυνσης της νέας βλάστησης είναι μεγάλος. Τα στάδια αυτά πρέπει να είναι προστατευμένα, ανεξάρτητα από την παρατήρηση προσβολών. Γενικά, συνιστάται προσοχή σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί και κυρίως όταν επικρατούν κατάλληλες για την ασθένεια καιρικές συνθήκες. Ο μύκητας αναπτύσσεται καλύτερα στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού.

Συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα δύο φορές την εβδομάδα, να συλλέγουν και να καταστρέφουν τους προσβεβλημένους βλαστούς και να προβαίνουν σε επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Η καταπολέμηση του ωιδίου μπορεί να συνδυαστεί με αυτή του περονόσπορου αλλά και της φόμοψης. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας των ασθενειών του περονόσπορου και του ωιδίου.

Βοτρύτης (Τέφρα Σήψη)

Προσβάλει κυρίως μέσω πληγών (χαλάζι, άνεμος, έντομα, πουλιά, επίδραση ωιδίου και ευδεμίδας, ακανόνιστα ή υπερβολικά ποτίσματα). Με κατάλληλες καιρικές συνθήκες προσβάλλονται οι ταξιανθίες και οι ράγες. Τα μολύσματα (κονίδια) του μύκητα μεταφέρονται εύκολα με τον άνεμο και τη βροχή. Ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή των μολυσμάτων και την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι θερμοκρασίες 15-25 0C και βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης ή δροσιάς.

Όταν οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, οι μολύνσεις λαμβάνουν χώρα εφόσον τα ανθίδια βρίσκονται στο στάδιο πτώσης του πηλιδίου (καπέλο).

Για την αποφυγή προσβολής των ανθοταξιών σε ευαίσθητες ποικιλίες και σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την πραγματοποίηση μολύνσεων, συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Επίσης, επέμβαση συνιστάται μετά από χαλαζόπτωση ή επικράτηση ισχυρών ανέμων. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, αλλά και του περονόσπορου.

Ευδεμίδα (πεδινές περιοχές)

Η όψιμη έναρξη της 2η πτήσης του εντόμου έλαβε χώρα στις 1-2 Ιουνίου.

Σε περίπτωση που σχεδιάζεται μια μόνο εφαρμογή:

  • Εάν πρόκειται να γίνει επέμβαση με εντομοκτόνα που έχουν και ωοκτόνο δράση, η εφαρμογή να γίνει στο χρονικό διάστημα 13-14 Ιουνίου.
  • Εναλλακτικά, σε περίπτωση που επιλεγούν αποκλειστικά προνυμφοκτόνα σκευάσματα, η εφαρμογή να γίνει στο χρονικό διάστημα 19-20 Ιουνίου.

Σε περίπτωση που προγραμματίζονται δύο εφαρμογές:

  • Εάν πρόκειται να γίνει επέμβαση με εντομοκτόνα που έχουν και ωοκτόνο δράση, η 1η εφαρμογή να γίνει άμεσα δηλ. στο χρονικό διάστημα 8-10 Ιουνίου.
  • Εναλλακτικά, σε περίπτωση που επιλεγούν αποκλειστικά προνυμφοκτόνα σκευάσματα, η 1η εφαρμογή να γίνει στο χρονικό διάστημα 13-15 Ιουνίου.

Συνιστάται η τακτική και ανά διήμερο διενέργεια ελέγχου της προσβολής. Η απόφαση για τον χρόνο επανάληψης της επέμβασης, εξαρτάται από το ύψος της προσβολής, την παραγωγική κατεύθυνση, την ευαισθησία της ποικιλίας, το ιστορικό του αμπελώνα και το φυτοπροστατευτικό.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024