Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θάνατος 19χρονης στη Νέα Μάκρη: Ξεσπούν οι συγγενείς της - Καταγγελίες «φωτιά» των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

Θάνατος 19χρονης στη Νέα Μάκρη: Ξεσπούν οι συγγενείς της – Καταγγελίες «φωτιά» των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

«Αν είναι δυνατόν στην πρωτεύουσα της Ελλάδας να μην υπάρχουν ασθενοφόρα» λέει ο θείος της 19χρονης εγκύου που πέθανε καθώς περίμενε το ΕΚΑΒ - Το 2014 η τελευταία προκήρυξη για μόνιμους διορισμούς αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων

Σε απόγνωση βρίσκονται οι συγγενείς της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, καθώς η πολύωρη καθυστέρηση ασθενοφόρου κόστισε τη ζωή της κοπέλας. Ο θείος της κοπέλας επισημαίνει ότι έγιναν απανωτές προσπάθειες να επικοινωνήσουν με το ΕΚΑΒ ενώ καταγγέλλει ότι εάν η 19χρονη που έφυγε από το σπίτι της ζωντανή είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο και όχι Κέντρο Υγείας πιθανόν να τα κατάφερνε.

Ο ίδιος ξεσπά στην κάμερα διερωτώμενος εάν στην πρωτεύουσα της Ελλάδας το 2023 θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και εύχεται να μην συμβεί σε κανέναν κάτι παρόμοιο.

«Δηλαδή θα πρέπει να έχει ο καθένας μας ένα γαϊδούρι για να πηγαίνει στο νοσοκομείο», λέει χαρακτηριστικά στον ANT1 και αναμένει απαντήσεις για τον θάνατο της ανιψιάς του. Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έφτασε εν τέλει στο σπίτι της κοπέλας «είχε ξεμείνει από οξυγόνο».

Είπε ακόμη ότι κλήθηκε ταξί για τη μεταφορά της 19χρονης σε δομή υγείας αλλά ο οδηγός αρνήθηκε να την μεταφέρει όταν είδε σε ποια κατάσταση βρισκόταν το άτυχο κορίτσι.

Λείπουν 500 διασώστες στην Αττική

O πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, αφού είπε ότι για το περιστατικό έχει διαταχθεί ΕΔΕ και εάν έχει υπάρξει κάποια ολιγωρία στο πως χειρίστηκε την υπόθεση το επιχειρησιακό κέντρο αυτό θα φανεί, αφού οι κλήσεις καταγράφονται, επέμεινε ωστόσο ότι η ουσία του ζητήματος είναι οι τρομακτικές, χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό που οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι συχνό φαινόμενο λόγω του φόρτου εργασίας, τις ώρες αιχμής κάποιος να αναγκάζεται να αναμένει στο ακουστικό του για 40 λεπτά μέχρι να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο που λόγω των ελλείψεων και ακολουθώντας σχετικό πρωτόκολλο, προχωρά σε διαλογή των περιστατικών ανάλογα με την κρισιμότητά τους.

Ωστόσο το γεγονός ότι για έναν νομό σαν την Αττική με σχεδόν 4 εκατομμύρια κατοίκους υπάρχουν μόνο 40 ασθενοφόρα αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές ζωές κινδυνεύουν. «Στην Αττική λείπουν 500 διασώστες και άλλοι 700 για την υπόλοιπη Ελλάδα» αναφέρει και σημειώνει ότι μόνιμες προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2016 μετά από την τελευταία προκήρυξη του 2014.

Το διάστημα αυτό έχουν συνταξιοδοτηθεί 450 εργαζόμενοι και μόνο στην Αττική έχουν γίνει κάποιες έξτρα προσλήψεις (15-20) επικουρικές και όχι μόνιμες.

Ακόμα και τα ασθενοφόρα δεν τα έχει αγοράσει το ελληνικό κράτος αλλά είναι δωρεές, και πολλά από αυτά είναι παροπλισμένα.

Στο ερώτημα για το εάν η κοπέλα θα μπορούσε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αντί για το Κέντρο Υγείας, ο κ. Μαθιόπουλος είπε δεν υπάρχει νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική και θα χρειαζόταν τουλάχιστον μισή ώρα για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας με χρήση συναγερμού.

Σε ερώτηση εάν έχουν καταγγείλει τις ελλείψεις ο κ. Μαθιόπουλος επεσήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν επισημάνει πολλές φορές το πρόβλημα και ότι οι κινητοποιήσεις τους έχουν τη στελέχωση και τις προσλήψεις ως βασικό αίτημα.

«17 εκατομμύρια τον χρόνο είναι ο προϋπολογισμός και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των κενών», πρόσθεσε.

Τραγική η κατάσταση στα νησιά

Για τις ελλείψεις σε ασθενοφόρα μίλησε στο MEGA ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην τραγική κατάσταση των νησιών που ο πληθυσμός τους το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται με την άφιξη των τουριστών.

«Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε δώσει πριν από έναν μήνα, ζητήσαμε από το υπουργείο Υγείας, τις υγειονομικές περιφέρειες, το ΕΚΑΒ να καλύψουν τα νησιά με γιατρούς, νοσηλευτές, και οδηγούς ασθενοφόρων και δεν έκαναν τίποτα.

Ζητήσαμε και δεν ανταποκρίθηκε το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ. Εξοπλισμό έχουμε αλλά δεν έχουμε προσωπικό. Για την Αττική, στην πρωινή και στην απογευματινή βάρδια λειτουργούν 40 ασθενοφόρα. Και στην βραδινή 25.

Θα έπρεπε να λειτουργούν τα διπλά. Η συνήθης ανταπόκριση του ΕΚΑΒ είναι 4-5 ώρες. Δεν έχουν δουλειά να κάνουν διαλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο μισθός είναι 1.850 ευρώ για τον γιατρό και 800 για τον νοσηλευτή και τον διασώστη, ποιος θα πάει από άλλο μέρος να πάει σε ένα νησί με αυτά τα λεφτά;», πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκος.

Πού εντοπίζονται οι ελλείψεις

Κως

Αναμένονται 2 εκ. τουρίστες

– Χωρίς Παθολόγο

– 1 Παιδίατρος

– 1 Ακτινολόγος

Ρόδος

Αναμένονται 3 εκ. τουρίστες

– 7 Χειρουργικές Αίθουσες – Λειτουργούν μόνο οι 2

– 480 οργανικές θέσεις νοσηλευτών – Καλύπτονται οι μισές

Σαντορίνη

Αναμένονται 2,5 εκ. τουρίστες

– Χωρίς Παθολόγο, Αναισθησιολόγο, Πνευμονολόγο, Μικροβιολόγο

– Μόνο 1 Παιδίατρος

Νάξος

Αναμένονται κοντά στους 1,5 εκ. τουρίστες

– 1 Χειρουργός

– 1 Αναισθησιολόγος

– 1 Ακτινολόγος (αξονικές, υπερήχους μαστογραφίες)

– Χωρίς Γυναικολόγο

Τήνος

Αναμένονται πάνω από 200.000 τουρίστες

– 1 Γενικός γιατρός

– 1 Καρδιολόγος

– 1 Παιδίατρος

– 1 Μικροβιολόγος

– Χωρίς Παθολόγο

Λήμνος

Αναμένονται πάνω από 70.000 τουρίστες

– 1 Παθολόγος

– 1 Νεφρολόγος

– 1 Χειρουργός

– 1 Ογκολόγος

– 1 ΩΡΛ

Σύρος

Αναμένονται πάνω από 100.000 τουρίστες

– Χωρίς ΜΕΘ

– 2 Καρδιολόγους

– Χωρίς Νευρολόγο και Ψυχίατρο

– 1 γιατρός για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (25 ασθενείς)

1 ασθενοφόρο με 24ωρη βάρδια

Μύκονος

Πάρος

Σάμος

Σύρος

Σαντορίνη

Τήνος

Νάξος

Κάλυμνος

Κως

Λέρος

«Ενάμιση» ασθενοφόρο

Χίος

Ικάρια

* 1 ασθενοφόρο με 24ωρη βάρδια και ακόμη 1 με 8ωρη ημερήσια βάρδια

1 ασθενοφόρο με 8ωρη βάρδια

Ίος

Κάρπαθος

Κύθηρα

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024