newspaper
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Φράγμα Καχόβκα:Το φράγμα ανατινάχθηκε σε κομβικά σημεία λέει ο Λέκκας

Φράγμα Καχόβκα:Το φράγμα ανατινάχθηκε σε κομβικά σημεία λέει ο Λέκκας

«Έχουμε να κάνουμε με μία μόλυνση των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων» λέει ο Λέκκας

Ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε σχετικά με την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εστίασε στις μακροχρόνιες συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι.

«Έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη οικολογική καταστροφή στο περιβάλλον από την ανατίναξη του φράγματος» δήλωσε ο κ. Λέκκας επισημαίνοντας ότι το Νόβα Καχόβκ στη νότια Ουκρανία ανατινάχθηκε σε κομβικά σημεία έτσι ώστε να μπορέσει το νερό να φύγει κατευθείαν προς τα κατάντη (καθοδικά σημεία)» και να πλημμυρίσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τις περιοχες εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Τι ανέφερε ο Λέκκας

Εκτός από την αλλαγή της μορφολογίας στην περιοχή που θα δυσκολέψει την ουκρανική αντεπίθεση ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι πλέον «έχουμε να κάνουμε με μία μόλυνση των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων από τα φερτά υλικά αλλά και μία επικάλυψη μιας πολύ μεγάλης επιφάνειας, μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων με στρώματα λάσπης πάχους έως ενός μέτρου, τα οποία θα είναι μόνιμα πάνω σε μία καλλιεργήσιμη περιοχή.

Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγάλες» εκτίμησε ο Έλληνας επιστήμονας, μη παραλείποντας να κάνει αναφορά και στην απόθεση βαρέων μετάλλων στην ευρύτερη περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων και τη διατροφική αλυσίδα.

«Τα πάντα μπορούν να έχουν ενσωματωθεί στη ροή του νερού»

«Έχουμε ουσιαστικά να κάνουμε με μία τροφοδότηση της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας με όλα αυτά τα φερτά υλικά που δεν είναι μόνο στερεά υλικά από γεωλογικούς σχηματισμούς και νερό, αλλά όλα αυτά τα οποία παρασύρει στην πορεία του το νερό» είπε προσθέτοντας ότι τελικός αποδέκτης της ρύπανσης που προκλήθηκε θα είναι το θαλάσσιο περιβάλλον.

«Τοξικές ουσίες, πετρέλαιο… Τα πάντα μπορούν να έχουν ενσωματωθεί στη ροή του νερού. Έχουμε να κάνουμε με ένα μείγμα εκρηκτικό από άποψη μόλυνσης» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ που μελετά τις οικολογικές συνέπειες που προκάλεσε η ανατίναξη του φράγματος και το άδειασμα της υδατοδεξαμενής του στον ποταμό Δνείπερο.

«Η διασπορά των βαρέων μετάλλων θα παραμένει μόνιμα στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια. Έχουμε να κάνουμε με μόνιμες μεταβολές στην επιφάνεια της γης, στον αέρα αλλά και στο υπέδαφος» είπε.

Ποιες είναι οι συνέπειες για την αγροτική παραγωγή

Μελετώντας το συμβάν από την σκοπιά της κλιματικής αλλαγής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλλει στη μεταβολή και τη ευαλωτότητά της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αλλαγή της μορφολογίας και της επιφάνειας που αναπτύσσεται το υδάτινο στοιχείο επιφέρει αλλαγές στο μικροκλίμα, οι οποίες μπορούν να τροφοδοτήσουν κλιματική κρίση. Μπορούν να τροφοδοτήσουν φαινόμενα τα οποία να ενισχύσουν όλα αυτά που βλέπουμε, μία επιταχυνόμενη δηλαδή διαδικασία ακραίων φαινομένων τα οποία μπορεί να πλήξουν την περιοχή».

Όσον αφορα τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή επισήμανε ότι αυτή η τεράστια περιοχή που είναι και ο σιτοβολώνας της περιοχής περιοχής, θα την μετατραπεί σε άγονη γη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια αγορά σιτηρών και ελαίων.

Δείτε το βίντεο

Only in

Η Ρομά καλλιτέχνις που ράβει μια νέα ιστορία για το λαό της – «Πρέπει να δουλέψεις διπλάσια»

Η Małgorzata Mirga-Tas αψήφησε τις προκαταλήψεις αιώνων κατά των Ρομά και μετέτρεψε τα παλιά φορέματα της μητέρας της σε τέχνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023