Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βιετνάμ: Προσεχώς το πρώτο εμβόλιο κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Βιετνάμ: Προσεχώς το πρώτο εμβόλιο κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Στη χειρότερη επιδημία το 2018-19, χάθηκε περίπου ο μισός πληθυσμός των εγχώριων χοίρων στην Κίνα

Κοντά στην έγκριση βρίσκονται τα εμβόλια κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που δοκιμάζονται στο Βιετνάμ, τα οποία θα αποτελέσουν μια σημαντική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση της θανατηφόρας ασθένειας των ζώων, που καταστρέφει χοιροστάσια σε όλο τον κόσμο.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων διαταράσσει εδώ και χρόνια την παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη χειρότερη επιδημία το 2018-19, χάθηκε περίπου ο μισός πληθυσμός των εγχώριων χοίρων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, προκαλώντας απώλειες, οι οποίες εκτιμώνται σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά από δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών λόγω της πολυπλοκότητας του ιού, δύο εμβόλια που συν-αναπτύχθηκαν από Αμερικανούς επιστήμονες και δοκιμάζονται σε μεγάλα πιλοτικά προγράμματα από βιετναμέζικες εταιρείες παρουσιάζουν «πολύ ελπιδοφόρα» αποτελέσματα, δήλωσε στο Reuters σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Γκρεγκόριο Τόρες, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (WOAH).

«Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά στο να αποκτήσουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να λειτουργήσει», δήλωσε ο Torres, σημειώνοντας ότι τα δύο εμβόλια έχουν «ίσως τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν» και να επιτραπεί η πώλησή τους παγκοσμίως. Και τα δύο εμβόλια έχουν λάβει έγκριση στο Βιετνάμ για πιλοτική εμπορική χρήση, η οποία έχει ολοκληρωθεί.

Το επόμενο βήμα

Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση σε εθνικό επίπεδο, η πρώτη για εμβόλιο κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, και οι πιθανές πωλήσεις στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Τόμας Βίλσακ δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπάρξει ενδιαφέρον για προληπτικές αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής από τον ιό.

Τα εμβόλια δοκιμάστηκαν στο Βιετνάμ, όπου η πανώλη των χοίρων αποτελεί διαρκή απειλή, ενώ δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν στις ΗΠΑ, καθώς ο ιός δεν υπάρχει εκεί.

Από το 2021, η πανώλη των χοίρων, η οποία δεν είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο, έχει αναφερθεί σε σχεδόν 50 χώρες και έχει προκαλέσει περίπου 1,3 εκατομμύρια θανάτους χοίρων, ανέφερε η WOAH σε τακτική της έκθεση.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024