Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Μειωμένα τα κρούσματα στην ΕΕ το 2022

Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Μειωμένα τα κρούσματα στην ΕΕ το 2022

Τι έδειξαν τα στοιχεία της EFSA

Ο αριθμός των κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) σε χοίρους και των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν σε αγριόχοιρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μειώθηκε σημαντικά το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η ασθένεια εμφανίστηκε σε οκτώ χώρες της ΕΕ στους χοίρους και έντεκα χώρες της ΕΕ στους αγριόχοιρους.

«Την τελευταία δεκαετία, η αφρικανική πανώλη των χοίρων είχε δραματικό αντίκτυπο στον τομέα της χοιροτροφίας στην ΕΕ και συνεχίζει να αναστατώνει τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες. Ενώ η τελευταία έκθεσή μας δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι προσπάθειες για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού μπορεί να τεθούν σε ισχύ, η εικόνα σε ολόκληρη την ΕΕ δεν είναι σε καμία περίπτωση καθολικά θετική και πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Οι αγρότες, οι κυνηγοί και οι κτηνίατροι έχουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην αναφορά ύποπτων περιπτώσεων», δήλωσε ο Bernhard Url, εκτελεστικός διευθυντής της EFSA.

Τα κρούσματα

Το 2022, τα κρούσματα ΑΠΧ μεταξύ οικόσιτων χοίρων στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 79% σε σύγκριση με το 2021. Η μείωση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Η Λιθουανία, αντίθετα, κατέγραψε μια ελαφρά αύξηση που προκλήθηκε από μια συστάδα εστιών που κοινοποιήθηκε το καλοκαίρι στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Οκτώ χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) και τέσσερις γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ (Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Ουκρανία) ανέφεραν κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους. Η Ρουμανία ήταν η χώρα της ΕΕ που επλήγη περισσότερο με 327 κρούσματα, που αντιπροσωπεύουν το 87% του συνόλου των κρουσμάτων στην ΕΕ. Η Σερβία ήταν η χώρα εκτός ΕΕ που επλήγει περισσότερο, στην οποία εντοπίστηκαν 107 κρούσματα. Η ASF εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Μακεδονία.

Όσον αφορά τον αγριόχοιρο, 40% λιγότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στην ΕΕ το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Αυτή είναι η πρώτη μείωση κρουσμάτων ΑΠΧ σε αγριόχοιρους στην περιοχή από την εισαγωγή του το 2014. Έντεκα κράτη μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Εσθονία και Ουγγαρία στην εκτός από τα κράτη μέλη με κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους) και τέσσερις χώρες εκτός ΕΕ (Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Ουκρανία) κοινοποίησαν κρούσματα ΑΠΧ σε αγριόχοιρους.

Επεκτείνεται η εκστρατεία  της EFSA

Για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού, η EFSA επεκτείνει την εκστρατεία StopASF και το 2023. Η εκστρατεία, στον τέταρτο χρόνο της, ευαισθητοποιεί τους αγρότες, τους κυνηγούς και τους κτηνιάτρους στην ΕΕ και τις γύρω χώρες σχετικά με τον τρόπο ανίχνευσης, πρόληψης και αναφοράς ASF.

Η εκστρατεία, βασίζεται στη βοήθεια ομάδων αγροτών και λειτουργεί σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές σε δεκαοκτώ χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κοσσυφοπέδιο , Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία , Σλοβακία, Σλοβενία.

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024