Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπράβο ρε Καραγκιόζη!

Μπράβο ρε Καραγκιόζη!

Η πρόσφατη ταινία «Καραγκιόζης, The Movie» απέσπασε το βραβείο Cosmocinema καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας (Best Fiction Feature Film-Cosmocinema Awards) και το βραβείο Acting Code καλύτερου animation (Best-Animation-Acting Code Awards)

Μια πολύ ευχάριστη είδηση που αφορά το ελληνικό κινούμενο σχέδιο αλλά συγχρόνως την ελληνική παράδοση, είναι ότι η πρόσφατη ταινία «Καραγκιόζης, The Movie» απέσπασε το βραβείο Cosmocinema καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας (Best Fiction Feature Film-Cosmocinema Awards) και το βραβείο Acting Code καλύτερου animation (Best-Animation-Acting Code Awards) στo Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, λίγα μόλις 24ωρα πριν την προβολή της στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες στις 4 Ιουνίου (η τελετή απονομής των βραβείων του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου θα γίνει στις 17 Ιουνίου 2023).

Πρόκειται για την πρώτη εξ ολοκλήρου animated και μάλιστα τρισδιάστατη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους με ήρωα τον πολυαγαπημένο Καραγκιόζη και παίχθηκε με αρκετή επιτυχία στην Ελλάδα, όπου συνεχίζει επιλεκτικά τις προβολές της. Σε σκηνοθεσία των Άκη Καρρά, Χρήστου Λειβαδίτη και Αικατερίνης Παπαγεωργίου και σενάριο του Άθου Δανέλλη, η ταινία δίνοντας ισοβαρή προσοχή στον λόγο και στις (κάπως ωραιοποιημένες, «στρογγυλότερες») φιγούρες, αναπλάθει την ιστορία του «Καραγκιόζη γραμματικού», ή πως ένας αμόρφωτος αλλά πανέξυπνος Έλληνας κατορθώνει να πάρει την θέση που προορίζεται μόνο στους μορφωμένους.

Ο «Καραγκιόζης, The Movie» άνοιξε στις ελληνικές αίθουσες τον περασμένο χειμώνα και πήγε πολύ καλά στο box-office. Συνεχίζει το ταξίδι του στο εξωτερικό με σκοπό να διασκεδάσει όσες περισσότερες οικογένειες μπορεί με τα ευτράπελα του πλέον καλοκάγαθου παραδοσιακού ήρωα του θεάτρου σκιών. Μιλώντας με την Αναστασία Μάνου που έκανε την εκτέλεση της παραγωγής της ταινίας, την είχαμε ρωτήσει αν σε αυτήν την animation μορφή ο Καραγκιόζης μπορεί να διασχίσει τα σύνορα της Ελλάδας και να προβληθεί στο εξωτερικό.

H απάντησή της ήταν άκρως ενθαρρυντική: «Σε μια προβολή της ταινίας στο Βερολίνο, οι μισοί που την είδαν είχαν μια επαφή με το θέμα. Οι υπόλοιποι όμως, που δεν είχαν, είδαμε ότι αποκόμισαν διαφορετικά πράγματα. Κάποιος για παράδειγμα, εξέλαβε την καμπούρα ως αναπηρία και βρήκε πολύ όμορφο που ένας ανάπηρος είναι πρωταγωνιστής κινουμένων σχεδίων. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όπου υπάρχει ελληνική διασπορά ο Καραγκιόζης μπορεί να βρει έναν χώρο για να επικοινωνήσει.» Δείτε εδώ το σχετικό θέμα

Να λοιπόν που τώρα βρίσκει θερμή ανταπόκριση και από την ελληνική ομογένεια σε ΗΠΑ και Ευρώπη συγκεντρώνοντας και διακρίσεις. Είναι μια δίκαιη επιβράβευση του ρηξικέλευθου και πέραν των ελληνικών δεδομένων ελληνικής παραγωγής animation οράματος των ανθρώπων της εταιρείας παραγωγής White-Fox S.A. που πίστεψαν, μόχθησαν χρόνια και τελικά κατόρθωσαν να «κατεβάσουν» τον Καραγκιόζη από το πανί του θεάτρου σκιών και να τον «ανεβάσουν» στην κινηματογραφική οθόνη και μάλιστα σε 3D.

Αυτές οι πολιτιστικές κινήσεις είναι που χρειάζονται έτσι ώστε η χώρα μας να ακούγεται όπως πρέπει στο εξωτερικό. Στην δική μας Ιστορία βρίσκονται οι ιστορίες που μπορούμε να πούμε και αυτές οφείλουν να προβάλλονται και όχι να μένουν κλειδωμένες στα χρονοντούλαπα της ευρύτερης Ιστορίας. Γιατί παπούτσι από τον τόπο σου όπως λένε, κι ας είναι μπαλωμένο.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024