Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση δικαιωμάτων των ηγετών του HDP

Τουρκία: Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση δικαιωμάτων των ηγετών του HDP

Οι ηγέτες του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, HDP, προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ για παραβίαση των δικαιωμάτων τους κατά τη διάρκεια της κράτησής τους που συνεχίζεται

Δύο πρώην συμπροεδρεύοντες του φιλοκουρδικού HDP και πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Ερντογάν προκάλεσαν την καταδίκη της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση των δικαιωμάτων τους κατά την διάρκεια της προσωρινής τους κράτησης.

Οι φυλακισμένοι Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ Σενόγλου προσέφυγαν στο Δικαστήριο κατά της παρακολούθησής τους κατά την διάρκεια της προσωρινής τους κράτησης τον Νοέμβριο 2016.

Τούρκος δικαστής είχε διατάξει την οπτική και ηχητική καταγραφή των συνομιλιών τους με τους δικηγόρους τους και την κατάσχεση κάθε εγγράφου που αντήλλασσαν, εμποδίζοντάς τους έτσι να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Το σκεπτικό

Το Δικαστήριο έκρινε ότι, παρεμποδίζοντας τις επαφές με τους δικηγόρους τους, οι τουρκικές αρχές παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι δικαστές υπενθύμισαν την παγιωμένη νομολογία σύμφωνα με την οποία, «η εμπιστευτικότητα στις συζητήσεις μεταξύ κρατουμένου και των συνηγόρων του συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για το άτομο και αφορά άμεσα τα δικαιώματα υπεράσπισης».

Η Τουρκία καταδικάσθηκε να καταβάλει 5.500 ευρώ στους δύο ενάγοντες για «ηθική βλάβη».

Φυλακισμένος για 7 χρόνια ο Ντεμιρτάς

Ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι φυλακισμένος από το τέλος του 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και απειλείται με επιβολή ποινής 142 ετών στην φυλακή.

Κατηγορείται για δεκάδες εγκλήματα και αδικήματα, ανάμεσά τους «εξύβριση» του προέδρου και σχέσεις με το PKK. Στο τέλος του Μαΐου, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την «ενεργό πολιτική».

Αρνείται όλες τις κατηγορίες και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά συστηματικά την απελευθέρωσή του, με βάση προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το HDP ζητά επίσης την απελευθέρωση της Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ Σενόγλου, της πρώην συμπροέδρου του κόμματος, του Γκιουλτέν Κισανάκ και του Σελτζούκ Μιζρακλί, πρώην δημάρχων του Ντιγιάρμπακιρ.

Σε άλλη υπόθεση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε σήμερα την Αγκυρα για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην γενική γραμματέα του Συνδικάτου των Δικαστών της Τουρκίας για συνέντευξη που έδωσε σε τουρκική εφημερίδα.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι οι δηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της συνέντευξης εντάσσονται «σε συζήτηση για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος και απαιτούσαν υψηλό επίπεδο προστασίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024