Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο – Καπρίτσιο του Τσίπρα η απλή αναλογική

Μητσοτάκης: Αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο – Καπρίτσιο του Τσίπρα η απλή αναλογική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης... «δίνει Νόμπελ «οικονομικού λαϊκισμού» στον ΣΥΡΙΖΑ, και «οικονομικής ασυδοσίας» στο ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για όλα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ,  ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Ιουνίου.

Καθαρή αυτοδυναμία στη ΝΔ για τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας είναι το διακύβευμα της κάλπης, έτσι όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, θα πάμε «αναγκαστικά» σε νέες εκλογές τον Αύγουστο, αφού η στάση κυρίως του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, δεν αφήνει άλλα περιθώρια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας για την οικονομία, εξήγησε αναλυτικά για ποιο λόγο δεν συμφωνεί – και ούτε θα αλλάξει γνώμη – με τη μείωση του ΦΠΑ, που προτείνει η αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως θα κάναμε μια «τρύπα στο νερό», που θα στοίχιζε και πολύ ακριβά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επαναλαμβάνοντας πως αν επανεκλεγεί πρωθυπουργός θα επιδιώξει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως για λυθούν οριστικά οι διαφορές μας με την Τουρκία, προϋπόθεση αποτελεί η ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδας.

Δείτε την συνέντευξη Μητσοτάκη

Για το debate

Θεωρώ ότι είναι περιφρόνηση για τα υπόλοιπα κόμματα, από τη στιγμή που υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο είναι καθορισμένο από τη διακομματική, να συζητάμε για τηλεμαχία μεταξύ των δύο πρώτων.

Εξάλλου και το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα βαθμό ακύρωσε και τη χρησιμότητα, κατά την άποψή μου ενός τέτοιου debate.

Επομένως θα ξανακάνουμε ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πιστεύω χρήσιμο και σε αυτή τη συγκυρία.

Μακάρι να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε και λίγο περισσότερο στον προγραμματικό μας λόγο. Χρήσιμο θα είναι αυτό. Νομίζω ότι το πείραμα του προηγούμενου debate ήταν κατά βάση επιτυχημένο.

Για τα ελληνοτουρκικά

Αν ο ελληνικός λαός εναποθέσει στη ΝΔ και σε εμένα προσωπικά την εμπιστοσύνη του ξανά στις εκλογές, η πρόθεσή μου είναι να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία για να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Τουρκία έχει μία σταθερή κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Υπήρχε πράγματι μία βελτίωση τον τελευταίο καιρό, όμως θέλω να τονίσω ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα περνάει μέσα από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση συνολικά.

ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο είναι οι μόνες μας διαφορές με την Τουρκία.

Η Ελλάδα δεν συζητά προφανώς θέματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία της, ούτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας.

Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της και προφανώς δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε με βάση την συγκυρία της στιγμής.

Το πρόγραμμα που εκπονήσαμε δεν θα το χαρακτήριζα «κούρσα εξοπλισμών».

Βρήκαμε σημαντικές ευκαιρίες και τις αξιοποιήσαμε. Στον αέρα τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Θυμίζω ότι τότε η Τουρκία ετοιμαζόταν να παραλάβει τα πρώτα από τα 100 F35. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία αποκλείεται να αποκτήσει τα F35.

Ενδεχομένως κάποια στιγμή να μπορέσει να πετύχει μια αναβάθμιση των F-16, την οποία εμείς έχουμε ήδη δρομολογήσει.

Εμείς έχουμε προσθέσει όμως στο οπλοστάσιό μας ήδη τα αεροσκάφη Rafale και έχουμε πάρει την πολύ σημαντική έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για την απόκτηση των F-35, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Πολεμική μας Αεροπορία το νωρίτερο το 2028.

Η ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδας είναι προϋπόθεση για να λύσουμε οριστικά τις διαφορές μας με την Τουρκία.

Για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη

Είναι θέμα του κ. Τσίπρα, γνωρίζοντας τι έχει συμβεί, αν θέλει να κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του δύο βουλευτές που εκλέχθηκαν με την στήριξη του τουρκικού προξενείου.

Έχει όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή του.

Εξάλλου, μιλάμε για ένα κοινό μυστικό.

Για προσφυγικό

Δεν έχω στοιχεία, ούτε πιστεύω ότι πίσω από αυτή την κινητικότητα στον Έβρο με τους πρόσφυγες, υπάρχει οργανωμένη κίνηση της Τουρκίας.

Δεν θα κάνω ούτε βήμα πίσω στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Δεν μπορώ να μετατρέψω τη χώρα μου σε ξέφραγο αμπέλι, περιμένοντας την Ευρώπη να δράσει.

Για την οικονομία

Εμείς το 2019 είχαμε πει ότι θα θέλαμε – οριζόντια και μόνιμα – να μειώσουμε τον ΦΠΑ, κάτι που δεν μπορέσαμε να κάνουμε, ωστόσο, μειώσαμε όλους τους υπόλοιπους φόρους.

Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, σε πολλές υπηρεσίες, στις μεταφορές και οι τιμές δεν έπεσαν, αντίθετα ωψελήθηκαν οι επιχειρηματίες.

Αυτοί που τώρα εισηγούνται μείωση του ΦΠΑ, να μας πουν αν θα τον αυξήσουν ξανά, γιατί μιλάνε για προσωρινή μείωση.

Δεν θα αλλάξω άποψη για τον ΦΠΑ, γιατί εξετάσαμε αυτή τη δυνατότητα και καταλήξαμε ότι θα ήταν μια «τρύπα στο νερό», που θα μας στοίχιζε πάρα πολύ.

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πάνε σε λίγους και ισχυροί.

Μόνο με εξωστρεφή οικονομία, ανεβαίνουν οι μισθοί στη χώρα μας.

Δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ουσιαστικά, δεν υπάρχει  – ελάχιστες αλλαγές μπορούν να γίνουν.

Μα, δεν τα ακούσαμε ξανά αυτά το 2015;

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε Νόμπελ, θα έπαιρνε το Νόμπελ του οικονομικού λαϊκισμού.

Εάν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε Νόμπελ, θα έπαιρνε Νόμπελ της οικονομικής ασυδοσίας.

Μου κάνει εντύπωση η φοβερή ρηχότητα στο λόγο του ΠΑΣΟΚ.

Για τις συνεργασίες

Εμείς ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία.

Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχει άλλο σενάριο με τα δεδομένα που έχουν θέσει οι άλλοι, άρα αν εμείς δεν έχουμε αυτοδυναμία, δεν βλέπω άλλη επιλογή από τρίτες εκλογές.

Πιστεύω όμως ότι θα πάρουμε ισχυρή εντολή στις 25 Ιουνίου.

Πάμε σε νέες εκλογές για το καπρίτσιο του κ. Τσίπρα, που την ψήφισε όχι γιατί την πίστευσε, αλλά για να κάνει δύσκολη τη ζωή στη ΝΔ.

Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν, γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων

Το δικό μας πρόγραμμα είναι απόλυτα κοστολογημένο.

Εμείς έχουμε δώσει στη δημοσιότητα την αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματός μας, γραμμή-γραμμή. Διότι το κόστος έτσι προκύπτει.

Κάθε μέτρο έχει ένα κόστος. Αθροίζεται σε ένα συνολικό κόστος. Τα άλλα κόμματα δεν έχουν κάνει τίποτα τέτοιο.

Η δική μου πρόταση εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι. Με μια διαφορά: ότι τα δικά μας μέτρα έχουν ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο, είναι ήδη κοστολογημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι, όπως ξέρετε, στο μεσοπρόθεσμο δεν μπορούμε να κάνουμε κολπάκια.

Εμείς επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, εδώ είμαστε, το δικό μας πρόγραμμα είναι κοστολογημένο, να το ξαναστείλουμε. Αλλά δεν νομίζω ότι θα δείτε ουσιαστική ανταπόκριση ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ.

Αν θα εξαντλήσει την τετραετία

Θεωρώ απόλυτα αυτονόητο ότι η ευθύνη μου είναι απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

Πρόθεσή μου είναι προφανώς να εξαντλήσω και την επόμενη τετραετία, όπως έκανα με την προηγούμενη.

Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά. Έχουμε πολλή όρεξη να την κάνουμε αυτή τη δουλειά. Είμαστε πιο έμπειροι. Έχουμε μάθει από τα λάθη μας, τα οποία αναγνωρίσαμε με θάρρος. Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο και σίγουρα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα πολύ γρήγορα.

Για την συνταγματική αναθεώρηση

Αν ανατρέξετε στην πρόταση την οποία είχαμε κάνει για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα διαπιστώσετε πως ναι, υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν και πρέπει, κατά την άποψή μας, να γίνουν σε πολλά σημεία του Συντάγματος.

Όμως, αυτή η συζήτηση συνταγματικά δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το 2025. Είναι μια συζήτηση που, όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές, απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις.

Επειδή ακούστηκε και αυτό, ότι πάμε να πάρουμε 180 βουλευτές να αλλάξουμε μόνοι μας το Σύνταγμα, ούτε θεωρώ ότι είναι εφικτό, ούτε και θα ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να κάνω κάτι τέτοιο.

Από την ίδια τη φύση της, η διαδικασία της αναθεώρησης προϋποθέτει τέτοιες ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις.

Θα έχουμε, λοιπόν, αρκετό χρόνο να κάνουμε μία εξαντλητική συζήτηση για το τι Σύνταγμα χρειαζόμαστε και να μην «κάψουμε» τη συνταγματική αναθεώρηση με παρεμβάσεις σε ελάχιστα άρθρα, για να χρειαστούμε μετά πέντε χρόνια να περιμένουμε για να κάνουμε μία νέα αναθεώρηση.

Έχουμε ήδη έτοιμα νομοσχέδια

Έχουμε, ήδη, έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια. Το πρώτο θα είναι ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του επιτελικού κράτους, γιατί ακριβώς αυτό είναι το «λογισμικό» πάνω στο οποίο τρέχει όλη η διακυβέρνηση της χώρας.

Και το δεύτερο νομοσχέδιό μας, το οποίο φιλοδοξούμε να έχουμε ψηφίσει πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο θα αποτυπώσουμε τις κεντρικές οικονομικές μας προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024