Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: Οι δημοσκοπήσεις, οι αναποφάσιστοι και ο πήχης των κομμάτων για τις 25 Ιουνίου

Εκλογές: Οι δημοσκοπήσεις, οι αναποφάσιστοι και ο πήχης των κομμάτων για τις 25 Ιουνίου

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα κόμματα, με το βλέμμα στις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Στο «φουλ» δουλεύουν οι προεκλογικές μηχανές των κομμάτων 19 μέρες  πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θεωρώντας δεδομένο ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Αν και θεωρείται απίθανο να ανατραπεί το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών  – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη σειρά των κομμάτων- η αποχή ή οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι μπορεί να «κατεβάσουν» τον πήχη που έχει ορίσει για κάθε κόμμα η ηγεσία του.

Η πρώτη θέση της ΝΔ, θεωρείται δεδομένη και όλοι συμφωνούν ότι οι μάχες που θα δοθούν είναι κυρίως για την αυτοδυναμία, για το πόσο μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τα ποσοστά του, αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πλησιάσει το δεύτερο κόμμα και φυσικά πόσα και ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Στο φουλ οι μηχανές

Ετσι ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει τον κύκλο των περιοδειών του σε Αττική και Περιφέρεια δίνοντας ιδιαίτερο βάρος προς τον Βορρά με το βλέμμα σε τάσεις και διεργασίες στα δεξιά της… Δεξιάς και ειδικότερα στις προοπτικές αφενός της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου αφετέρου της Νίκης του Δημήτρη Νατσιού. Ταυτόχρονα αναδεικνύει το «προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο» της πολιτικής της ΝΔ και διευρύνει τη «βεντάλια» του κοινού στο οποίο απευθύνεται με στόχο τη θωράκιση του εκλογικού βατήρα της 21ης Μαΐου για να ξεκλειδώσει και την ισχυρή αυτοδυναμία.

Στον δρόμο προς την κάλπη, η ΝΔ, βάλλει πλέον ταυτόχρονα κατά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να ταυτίσει την ατζέντα της Χαριλάου Τρικούπη με αυτή της Κουμουνδούρου.

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης, επισκέπτεται τη Νέα Ιωνία,  προσπαθώντας να πείσει ακόμα περισσότερους πολίτες να τον ψηφίσουν σε περιοχές που δεν αποτελούσαν παραδοσιακά «προπύργια» της Νέας Δημοκρατίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στην ανασύνταξη των δυνάμεων και στην ισχυροποίηση του προγράμματος τους, με έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και στα εργασιακά. Ο Αλέξης Τσίπρας, βγαίνει μπροστά δίνοντας το παράδειγμα στον κομματικό μηχανισμό και ηγείται της προσπάθειας επαναπατρισμού των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, με επιχείρημα τη δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού αντίβαρου στη δράση μιας «παντοδύναμης και ανεξέλεγκτης Δεξιάς». Το μήνυμα αυτό έστειλε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από την Εύβοια λέγοντας χαρακτηριστικά: «όσοι δεν θέλουν ανεξέλεγκτη ηγεμονία Μητσοτάκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ίδιος θα συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία στη Βόρεια Ελλάδα και σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στους νομούς Θεσσαλονίκης και Πιερίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης μετά τις περιοδείες του σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ρόδο, θα βρίσκεται στην Αττική.

Συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 στις 19:30 θα επισκεφτεί το Μαρούσι (πλατεία Κασταλίας). Η συγκεκριμένη επιλογή τοποθεσίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς παρότι το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019 κατά 700 ψήφους με 2.675, εντούτοις ήταν τέταρτο κόμμα πίσω από το ΚΚΕ και αρκετά πίσω από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσκοπήσεις

Στο μικροσκόπιο των κομμάτων έχουν μπει και οι δημοσκοπήσεις, τα ευρήματα των οποίων βοηθούν τα επιτελεία να αφουγκραστούν τους ψηφοφόρους.  Τρεις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου,  έχουν κοινό στοιχείο ότι από την κάλπη της 25ης Ιουνίου, είναι πολύ πιθανό να προκύψει επτακομματική Βουλή καθώς φαίνεται να υπάρχουν αρκετές προοπτικές να περάσουν το κατώφλι του 3% τα κόμματα Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους δε, φαίνεται να παγιώνεται η μεγάλη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και να κυμαίνεται κοντά στις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ωστόσο και το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις σκέφτεται στις επόμενες εκλογές να ψηφίσει διαφορετικό κόμμα σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στοιχείο που καταγράφηκε στη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά.

Στο ερώτημα αν σκέφτεστε να αλλάξετε την ψήφο σας, να ψηφίσετε δηλαδή διαφορετικό κόμμα στις δεύτερες εκλογές από αυτό που ψηφίσατε την πρώτη φορά, το 23,2% απαντά ναι ή μάλλον ναι.

Συγκεκριμένα, το 11,7% των ερωτηθέντων απάντησε ναι, ενώ το 11,5% μάλλον ναι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τι απαντούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το πώς θα κινηθούν στις δεύτερες κάλπες.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 78,3% λέει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει άλλο κόμμα, το ποσοστό για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που θα παραμείνει σταθερό στην επιλογή του φτάνει το 65,4% ενώ το αντίστοιχο για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 47,5%.

Ναι ή μάλλον ναι στην προοπτική αλλαγής κόμματος, λέει το 11,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 23,6% και σε αυτό του ΠΑΣΟΚ το 25%.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024