Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Lexus LBX: Πολυτελές downsizing

Lexus LBX: Πολυτελές downsizing

H ιαπωνική φίρμα αποκαλύπτει το νέο μικρότερο μοντέλο της γκάμας της με την μορφή ενός crossover που διαθέτει όλες τις αρετές της Lexus και compact αποτύπωμα

Παρά την γενική τάση που θέλει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αυξάνουν ολοένα τις διαστάσεις των αυτοκινήτων τους, εγκαταλείποντας τις μικρότερες κατηγορίες που, λόγω και της ηλεκτροκίνησης, δεν είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές σε επίπεδο κερδοφορίας, ο όμιλος Toyota έχει αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί να αγνοήσει την συγκεκριμένη τάση, όπως έχει αποδείξει το Aygo X και όπως αποδεικνύει πλέον και η Lexus η οποία επέλεξε να παρουσιάσει ένα νέο, ακόμα μικρότερο μοντέλο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των compact SUV.

To LBX, όπως ονομάζεται το νέο μοντέλο, έχει μήκος 4,19 μ. πλάτος 1,825 μ. και ύψος 1,545 μ. και όπως εύκολα υποθέτει κανείς έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας κυρίως υπόψη το ευρωπαϊκό κοινό, αξιοποιώντας την πλατφόρμα GA-B η οποία έχει ήδη «δώσει» το Toyota Yaris Cross.

Φυσικά στην περίπτωση του μοντέλου της Lexus όλα τα χαρακτηριστικά του, ξεκινώντας από την σχεδίαση και τις επιλογές εξατομίκευσης έως την ποιότητα και την οδική συμπεριφορά, έχουν συλληφθεί και υλοποιηθεί βάσει των γνωστών αρετών της Lexus, διαφοροποιώντας το μοντέλο από το ομογάλακτο Toyota.

Ενδεικτικό ως προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι και ότι το LBX εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα εξατομίκευσης της πολυτελούς φίρμας, ονόματι, Lexus Bespoke και το οποίο θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες μια ευρύτατη γκάμα επιλογών παραμετροποίησης των χαρακτηριστικών του μοντέλου με βάση τις προτιμήσεις τους.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το LBX διαθέτει κατά 2,0 εκ. μεγαλύτερο μεταξόνιο σε σχέση με το Yaris Cross αλλά και μεγαλύτερα μετατρόχια.

Ξεκινώντας από το προφανές, δηλαδή τη σχεδίαση, το LBX διαθέτει στην όψη του μια νέα προσέγγιση του μοτίβου της κλεψύδρας με ένα κυψελοειδές design στην γρίλια ενώ ψηλότερα, προστίθεται ένα σχεδιαστικό σιρίτι που λειτουργεί ως συνδετικό στοιχείο ανάμεσα στα δύο αιχμηρά φωτιστικά σώματα.

Στο πίσω τμήμα κυριαρχεί η νέα αγαπημένη τάση των σχεδιαστών με την μορφή της οριζόντιας λωρίδας LED καθώς και η γνώριμη γραφή της Lexus με τις ακμές και τα γεωμετρικά σχήματα να δημιουργούν ένα ενδιαφέρον παιχνίδισμα με το φως προσδίδοντας στο μοντέλο μια ιδιαίτερη δυναμική.

Εξίσου σημαντικά είναι όσα επιφυλάσσει και η αθέατη πλευρά του LBX το οποίο αρχικά θα διατεθεί με τον γνωστό τρικύλινδρο κινητήρα 1,5 λίτρου ο οποίος συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων.

Συμπληρώνονται από ηλεκρτικό μοτέρ και μία νέας τεχνολογίας μπαταρία υδριδίου νικελίου μετάλλου δύο πόλων η οποία είναι πιο compact σε μέγεθος και ευνοεί την ταχύτερη φόρτιση. Επιπλέον, οι βελτιώσεις στο ηλεκτρικό μοτέρ, σύμφωνα με τις συστάσεις, ελαχιστοποιούν την αίσθηση υστέρησης του κιβωτίου CVT, προσφέροντας μια γραμμική απόδοση του συνόλου. Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις, η ισχύς του συνόλου προσδιορίζεται σε 136 ίππους και 185 Nm ροπής εξασφαλίζοντας επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 9,2 δευτερόλεπτα στην περίπτωση της εμπροσθοκίνητης έκδοσης. Σε δεύτερο χρόνο θα προστεθεί στην γκάμα και μία τετρακίνητη E-Four έκδοση η οποία θα επωφελείται από ένα επιπλέον ηλεκτρικό μοτέρ.

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα MacPherson στον μπροστινό άξονα και ημιάκαμπτο στον πίσω στη δικίνητη έκδοση ενώ η τετρακίνητη θα επωφελείται από διπλά ψαλίδια και στους τέσσερις τροχούς.

Προς όφελος της δυναμικής ευστάθειας η Lexus έχει προσθέσει στον εξοπλισμό του LBX, το σύστημα Braking Posture Control το οποίο αναλόγως την πρόσφυση και την ταχύτητα, φρενάρει ξεχωριστά κάθε τροχό ευνοώντας τον έλεγχο των κλίσεων του αμαξώματος υπό πίεση.

Στο εσωτερικό κυριαρχεί ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 9,0 ιντσών ο οποίος συνδυάζεται με infotainment 12,3 ιντσών και προαιρετικά με head-up display. Παρά το μέγεθος του μοντέλου, η υπογραφή της Lexus είναι ορατή σε κάθε παράμετρο της καμπίνας με τα ιδιαίτερα μαλακά πλαστικά και τις δερμάτινες επενδύσεις να έχουν τον πρώτο λόγο.

Να σημειωθεί πάντως ότι το LBX θα διατεθεί σε τέσσερα επίπεδα εξοπλισμού ενώ το χάρη στο πρόγραμμα Bespoke Build οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες του θα μπορούν να τονίσουν είτε την αθλητική είτε την πολυτελή πλευρά του ανάλογα με τις προτιμήσεις τους χάρη σε μια ευρεία γκάμα επιλογών σε κάθε παράμετρο τόσο εξοπλιστική όσο και αισθητική.

Από χωροταξικής άποψης εκτός από το μεγαλύτερο μεταξόνιο, το LBX διαθέτει χώρο αποσκευών 332 λίτρων στις δικίνητες διαμορφώσεις τους και 255 λίτρα στις τετρακίνητες.

Από το εξοπλιστικό παλμαρέ του νέου μικρού Lexus δεν θα μπορούσε να λείπει η σουίτα συστημάτων ασφάλειας της ιαπωνικής φίρμας Lexus Safety System+ η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ενεργό cruise control, συστήματα διατήρησης της πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας, προειδοποίησης αλλά και αποτροπής συγκρούσεων με αυτόνομη πέδηση, επιτήρησης τυφλών σημείων και αποφυγής ατυχημάτων σε διασταύρωση καθώς ασφαλούς εξόδου σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ανίχνευσης πεζών, δικυκλιστών και φυσικά άλλων αυτοκινήτων σε μια πληθώρα σεναρίων.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024