Δεκάδες τρανς άτομα στη Φλόριντα των ΗΠΑ στράφηκαν στο crowdfunding για να καταφέρουν να εγκαταλείψουν την «εχθρική», πλέον, Πολιτεία, μετά τη ψήφιση νομοθεσίας που στοχεύει τους ΛΟΑΤΚΙ, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που περιορίζει την πρόσβαση σε φροντίδες φυλομετάβασης σε ενήλικες και την απαγορεύει στους ανήλικους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Williams στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Νομική Σχολή του Λος Άντζελες, o αριθμός των ατόμων που αναζητούν βοήθεια στο διαδίκτυο είναι μόλις ένα κλάσμα των 94.900 τρανσέξουαλ ενηλίκων που εκτιμάται ότι ζουν στη Φλόριντα.

Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, θα μείνουν, καθώς δεν αναζητούν όλα τα τρανς άτομα ιατρικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, για πολλούς, η απώλεια πρόσβασης στην ορμονοθεραπεία ή η διακοπή άλλης φροντίδας μπορεί να είναι καταστροφική για την ψυχική τους υγεία. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να χάσουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του φύλου που δημιουργούνται από τις ορμόνες.

Η περίπτωση της 30χρονης Chelf

Μιλώντας στο Business Insider  η τρανσέξουαλ μεσίτρια Sage Chelf, εξήγησε πως σκέφτηκε να εγκαταλείψει την Πολιτεία, όταν ανακάλυψε ότι η κλινική που της συνταγογράφιζε την ορμονοθεραπεία τερμάτιζε κάθε θεραπεία για τρανς ασθενείς. Εκείνη μάλιστα την περίοδο της είχε τελειώσει και το φάρμακο που έπαιρνε.

«Δεν θέλω να επιστρέψω στο άτομο που αναγκάστηκα να είμαι εκείνη την εποχή», είπε η Chelf, για τα χρόνια πριν από τη φυλομετάβασή της το 2021. «Ήταν μια πολύ σκοτεινή περίοδος στη ζωή μου. Θα προτιμούσα απλώς να μη ζω, υποθέτω, από το να επιστρέψω  στη ζωή που δεν ήμουν τρανς».

Ωστόσο, ανέφερε πως η απόφαση της να φύγει από το Ορλάντο στο οποίο ζει, ήταν μια δύσκολη επιλογή, καθώς δεν διέθετε τα χρήματα για να καλύψει τα έξοδα μιας μετακόμισης. Υπολόγισε ότι θα χρειαζόταν 2.500 δολάρια για να καλύψει το κόστος μετακόμισης και εύρεσης νέας εργασίας.

Η 30χρονη ήταν μεταξύ των δεκάδων που έκαναν έκκληση για δωρεές στο διαδίκτυο, στην πλατφόρμα GoFundMe, την οποία ξεκίνησαν τρανς άτομα που επιδιώκουν να φύγουν από τη Φλόριντα.

Οι άνθρωποι αυτοί λένε ότι χρειάζονται οικονομική βοήθεια για να φύγουν από τη Φλόριντα εν αναμονή ή ως αντίδραση σε έναν νόμο που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαΐου. Εκτός από την απαγόρευση της φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο για τρανς ανηλίκους, ο νόμος θέτει νέους περιορισμούς για τους ενήλικες που αναζητούν θεραπεία.

Κόντρα στα άσχημα προγνωστικά, η Chelf έμεινε έκπληκτη όταν συγκέντρωσε περισσότερα από 3.000 δολάρια στο διαδίκτυο σε λιγότερο από δύο εβδομάδες! «Είχα την εντύπωση ότι κανείς δεν πρόκειται να κάνει πραγματικά δωρεά, οι άνθρωποι θα πιστεύουν ότι απλώς προσπαθώ να μου αρέσει, να πάρω δωρεάν χρήματα», είπε.

Η ίδια πλέον ελπίζει να μετακομίσει στο Ιλινόις με τη σύντροφό της. Οι δωρεές στο GoFundMe, της έχουν αποκαταστήσει την πίστη της στην ανθρωπότητα. «Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στην πραγματικότητα», είπε.

Σημαντική αύξηση στους εράνους

Από τον Ιανουάριο, η πλατφόρμα GoFundMe έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από 200.000 δολάρια. Ο Jalen Drummond, διευθυντής δημοσίων υποθέσεων του GoFundMe, είπε ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα συγκέντρωσης κεφαλαίων σημείωσε αύξηση 39% από τον Απρίλιο έως τον Μάιο στον αριθμό των εράνων που δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τα τρανς άτομα να φύγουν από τη Πολιτεία.

Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι ασήμαντο ποσό, όσον αφορά τη συνολική φιλανθρωπική προσφορά, αλλά έχει μεγάλο αντίκτυπο για ανθρώπους όπως η Chelf. Αυτή η αλληλοβοήθεια συμβάλλει στην αντιστάθμιση της συνολικής υποχρηματοδότησης των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που εξυπηρετούν την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αυτοί οι οργανισμοί έλαβαν μόλις το 0,13% των 426 δισ. δολ. της συνολικής συνολικής φιλανθρωπικής προσφοράς το 2019.

Ένας λόγος για αυτό το χαμηλό ποσοστό είναι ότι πολλές ΜΚΟ που εξυπηρετούν κυρίως την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ είναι μικρές που δεν έχουν μεγάλη ικανότητα συγκέντρωσης κεφαλαίων, δήλωσε η Una Osili, αναπληρώτρια διευθύντρια για την έρευνα και τα διεθνή προγράμματα στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, Lilly Family School. της Φιλανθρωπίας.

Η ίδια ελπίζει ότι η έρευνα της μπορεί να αποτελέσει πηγή τόσο για χορηγούς όσο και για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που αναζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση.

«Είναι μια πολύ, πολύ τρομακτική στιγμή»

Η Elise Colomer-Cheadle, διευθύντρια ανάπτυξης της Outright International, που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ είπε ότι είναι πιθανό οι πιο ευάλωτοι στην κοινότητα -ηλικιωμένοι, κάτοικοι της υπαίθρου, μετανάστες και τρανς άτομα- να μην ικανοποιούν τις ανάγκες τους.

«Ενώ το κίνημά τους είναι το μεγαλύτερο που υπήρξε ποτέ ιστορικά τα τελευταία 55 χρόνια, δεν είναι ακόμα αρκετά μεγάλο για να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες αυτού του πληθυσμού στο πλαίσιο μιας πολύ καλά χρηματοδοτούμενης και πολύ μισητής «αντιπολίτευσης» (εν. πολέμιοι στις προσπάθειες των ΛΟΑΤΚΙ)», δήλωσε η Colomer-Cheadle.

«Υπάρχει μια αίσθηση: Η αντιπολίτευση είναι έξω για αίμα και οι ζωές μας διακυβεύονται», είπε. «Και αν δεν κάνουμε ένα βήμα για τον εαυτό μας, είναι πιθανό να μην το κάνει κανένας άλλος. Είναι μια πολύ, πολύ τρομακτική στιγμή».

Πάντως, η Campaign for Southern Equality, η οποία υποστηρίζει τη κοινότητα των ΛΟΑΚΙ παρέχει άμεσες επιχορηγήσεις 500 δολ. σε οικογένειες τρανς ανηλίκων σε όλο τον Νότο και σε διεμφυλικούς ενήλικες στη Φλόριντα. Βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου να συγκεντρώσει 250.000 δολ. για φέτος, δήλωσε η Jasmine Beach-Ferrara, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού.