Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πανελλαδικές εξετάσεις: Πώς συμπεριφερόμαστε στο παιδί και πώς το βοηθούμε

Πανελλαδικές εξετάσεις: Πώς συμπεριφερόμαστε στο παιδί και πώς το βοηθούμε

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οκογένεια όταν το παιδί δίνει εισαγωγικές εξετάσεις για την Ανώτερη Εκπαίδευση.

Η ηθοποιός Δωροθέα Μερκούρη και η Ψυχοπαιδαγωγός, Ευτυχία Βαρσαμή, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την διαχείριση των παιδιών που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελεί ένα θέμα που «καίει» κάθε χρόνο γονείς και μαθητές. Διάβασμα και άγχος πάνε μαζί, ιδιαίτερα εκείνη την περίοδο διεξαγωγής των εξετάσεων, ωστόσο οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία στους μαθητές και ιδιαίτερα στους… γονείς.

Η διαχείριση των πανελλαδικών εξετάσεων

«Έφευγα εκείνη περίοδο, προσπαθούσα να είμαι ήσυχη, να μην μιλάω στο τηλέφωνο να μην βάζω μουσική,. Να μην είμαι εγώ η «πρωταγωνίστρια» του σπιτιού. Μου το έλεγαν κιόλας ότι «δεν θέλουμε να σε ακούμε!». Αυτή η περίοδος είναι κυρίως όλος ο χρόνος στην ουσία. Μου έλεγαν «δεν καταλαβαίνεις πως έχουμε εξετάσεις;». τους λυπόμουν, τους ερώταγα τι θέλουν να φάνε, γιατί εγώ πέρασα πολύ άσχημα, και όταν έδινα εξετάσεις πέρασα φριχτά, είχε και πολλή ζέστη θυμάμαι, είχα βγάλει άφτρες στο στόμα, ήταν τραγικά. Πραγματικά τα λυπόμουν τα παιδιά», δήλωσε η ηθοποιός.

Για την διαχείριση της «έκτακτης κατάστασης» των πανελλαδικών μίλησε η κ. Βαρσαμή.

«Το θέμα των εξετάσεων το μεγαλώνουμε εμείς πολύ στο κεφάλι μας. Δίνουμε βάση, στους βαθμούς, στην πρωτιά, στην αριστεία. Ό,τι είναι για εμάς μεγάλο είναι και για τα παιδιά. αυτό έχει δημιουργηθεί και σε μας, ότι από μία μέρα θα κριθεί όλη μας η ζωή και για το τι θα κάνουμε μετά. Είναι σαν αδιέξοδο. Είναι λάθος να εξαντλούμε με τον εαυτό μας. το κάθε παιδί να ακούει την καρδιά και το μυαλό του σε μία σύνδεση και να αποδέχεται αυτό που νιώθει», ανέφερε αρχικά.

«Δεν μπορώ να πιέζομαι να έχω μόνο χαρούμενα συναισθήματα ή να μην έχω άγχος, καταντάει το τοξικό το «άγχος του να  μην έχω άγχος». Ο καθένας ξεκουράζεται με τον δικό του τρόπο. Πρέπει να ακούμε τα παιδιά μας να είμαστε ένας ενεργητικός ακροατής», συμπλήρωσε η κ. Βαρσαμή.

«Είναι σημαντικό να γνωριζόταν τα παιδιά πως τα έχουν πάει και να έχουν τη γνώση ότι εκεί που θέλω να πάω δεν πάω μόνο από έναν δρόμο, υπάρχουν πολλοί. Αν κάτι δεν πάει καλά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να πάω. Δεν είναι η αξία μας το να είναι κάποιος άριστος μαθητής. Πρέπει να τα βρούμε οι ίδιοι γονείς, είναι σημαντικό για τα παιδιά. Να αποδεχτούν οι μαθητές και οι γονείς τα συναισθήματά τους, και να συνδεθούν μεταξύ τους. να ψάξουν να βρουν μια λύση, να βρουν τι τους κάνει να νιώθουν καλά. Ένα πρόγραμμα βοηθάει αλλά το εάν θα βγουν ή θα μείνουν μέσα θα το ορίσουν τα παιδιά», κατέληξε.

Sports in

Παπανικολάου: «Ας είναι φέτος η χρονιά που θα κάνουμε το διπλό στην έδρα της Εφές»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024