Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: «Μετωπική» για τη φορολογία - Τι λένε οι τρεις «μονομάχοι» της κάλπης

Εκλογές: «Μετωπική» για τη φορολογία – Τι λένε οι τρεις «μονομάχοι» της κάλπης

Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν και πάλι τα «ξίφη» τους, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, με την οικονομία και δη τη φορολογία στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας.

Μάλλον… χρειαζόταν και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, για να μπει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης η οικονομία και, κυρίως, η εξειδίκευση των προγραμμάτων των κομμάτων.

Αυτή τη φορά, στην πορεία για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, παρότι τα κίνητρα των πολιτικών αρχηγών παραμένουν τα ίδια – να αποδομήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις των αντιπάλων τους – η αντιπαράθεση με αφορμή, πολλές φορές, άστοχες τοποθετήσεις στελεχών των κομμάτων, έχει στο κέντρο της θέματα οικονομίας και δη φορολογίας.

Εξάλλου, συνήθως, τα κομματικά προγράμματα περιλαμβάνουν παροχές, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες… εισπράξεις μέσω φόρων!

Η μόνη διαφορά σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι ότι, τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει στο στόχαστρο, όχι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο προειδοποιούσε ότι θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέο μνημόνιο, αλλά εκείνο του ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, με τον αέρα του μεγάλου νικητή στις προηγούμενες κάλπες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας νιώθει – παρά τα απανωτά μηνύματα περί σεμνότητας –  ότι δεν υπάρχει λόγος να… «πέσει στην ανάγκη» του Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τα επιχειρήματα, ωστόσο, παραμένουν σχεδόν τα ίδια: «Οι αντίπαλοί μας είναι αυτοί που έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια και, τη μία μέρα, μας λένε ότι θα αυξήσουν ξανά τη φορολόγηση στις εισφορές, τώρα έρχεται και το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι περίπου θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα. Κάθε μέρα, μας λένε κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας την Τετάρτη στο Ρέθυμνο.

Λίγο αργότερα, μάλιστα, δεν παρέλειψε να κάνει χιούμορ από τα Χανιά, όταν περιέγραψε το όραμά του για μια «πράσινη» Κρήτη, διευκρινίζοντας ότι εννοεί περιβαλλοντικά πράσινη, αφού η Κρήτη είναι όλη «γαλάζια» – παρότι σε δύο από τους τέσσερις νομούς το ΠΑΣΟΚ ήρθε δεύτερο, σε ένα νησί που υπήρξε επί δεκαετίες καταπράσινο, όχι… περιβαλλοντικά.

«Ο Τσίπρας έφερε μνημόνιο, εγώ 31 δισ. στη χώρα»

Ωστόσο, επειδή ο βασικός πολιτικός «εχθρός» της ΝΔ παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας – όσο και να επιθυμεί διακαώς να βρεθεί σε αυτή τη θέση το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας πως το ξέρει κι ο… Μητσοτάκης και φοβάται – ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθυμίζει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκρίνοντας τα δικά του αποτελέσματα με αυτά του προκατόχου του.

«Ξέρετε, οι αντίπαλοί μας ήταν πολύ υπερήφανοι για μία διαπραγμάτευση που έκαναν. Πήγαν, λέει, στις Βρυξέλλες το 2015, διαπραγματεύτηκαν 17 ώρες, γύρισαν πίσω και μας φόρτωσαν ένα μνημόνιο που μας στοίχισε 100 δισεκατομμύρια.

»Και εγώ πήγα στις Βρυξέλλες. Διαπραγματεύτηκα το καλοκαίρι του 2020 εν μέσω της πανδημίας, πέντε μέρες, όχι 17 ώρες. Και αυτό το οποίο έφερα πίσω στη χώρα είναι 31 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Τώρα, βέβαια, το πού και πώς τα μοιράζει αυτά τα 31 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι ένα άλλο ζήτημα…

«Στο λεξιλόγιο του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάπτυξη είναι συνώνυμη με τα δικαιώματα»

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαραθέτει το δικό του πρόγραμμα, για να αποδείξει ότι «οι δικές μας πράξεις είναι διαμετρικά αντίθετες από της ΝΔ», όπως είπε την Τετάρτη στη Νίκαια.

Και για «του λόγου το αληθές», υπενθυμίζει τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά το μνημόνιο, μιλώντας για «αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, επιβολή προστίμων στις τράπεζες που παραβίαζαν το ωράριο, αναγέννηση του ΣΕΠΕ, προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για τους αόρατους και επισφαλείς εργαζόμενους – όπως στην περίπτωση των κούριερ».

Ενέργειες που, λίγο ως πολύ, υπόσχεται να επανάβει, εάν βρεθεί ξανά στην εξουσία, αφού ο αρχηγός της ΝΔ οδήγησε στην «κατάρρευση» τόσο τα νοικοκυριά, λόγω της «ακρίβειας Μητσοτάκη», όπως την αποκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τα εργασιακά δικαιώματα, όπως υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η δική μας αντίληψη για την ανάπτυξη δεν προϋποθέτει ανθρωποθυσίες», υπογραμμίζει, λέγοντας πως στο λεξιλόγιο του ΣΥΡΙΖΑ «η λέξη ανάπτυξη είναι συνώνυμη με τους κανόνες, με τα δικαιώματα, με τη δικαιοσύνη, με τη βασική αρχή ότι ο πλούτος πρέπει να μοιράζεται και να τον απολαμβάνουν όλοι οι παραγωγοί του».

Και παράλληλα, υπόσχεται μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, «ακόμα και μηδενισμό του σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και οι παιδικές τροφές», μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και αυστηρούς ελέγχους στην αγορά.

«Δεν θα κάμψουν το ΠΑΣΟΚ τα fake news και οι τραμπισμοί της ΝΔ»

«Επιδιώκουμε φορολογική δικαιοσύνη και αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων», επιμένει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος περιόδευσε την Τετάρτη στο κέντρο της Πολίχνης στην Θεσσαλονίκη, μετά τον «πόλεμο» που ξεκίνησε η ΝΔ με αφορμή δηλώσεις στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη για αυξήσεις φόρων στα μερίσματα των επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι, για μία ακόμη φορά – μετά τον ΣΥΡΙΖΑ – στελέχη κόμματος της αντιπολίτευσης δίνουν την αφορμή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του, να κινδυνολογήσουν περί «φοροκαταιγίδας» εάν οι πολίτες δεν ψηφίσουν ΝΔ…

«Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, δεν θα μας κάμψουν τα fake news και οι τραμπισμοί της Νέας Δημοκρατίας», διαμηνύει πάντως ο Ανδρουλάκης, ο οποίος υπενθυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ – «ακριβώς το αντίθετο», όπως είπε, ενώ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ποια μερίσματα προτείνει να φορολογήσει, παρά την «προπαγάνδα» της Πειραιώς.

Επισημαίνει, σε κάθε περίπτωση, πως με τη ΝΔ «έχουμε άλλη αντίληψη και καλώς άνοιξε αυτή η συζήτηση».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024