Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκικές εκλογές: Γιατί οι γυναίκες ψήφισαν δαγκωτό Ερντογάν

Τουρκικές εκλογές: Γιατί οι γυναίκες ψήφισαν δαγκωτό Ερντογάν

«Ο Ερντογάν μας προστάτεψε, τώρα ήρθε η ώρα μας να τον προστατέψουμε κι εμείς».

Πριν από 10 χρόνια η Εμινέ Κιλίτς, που είχε αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών της στην Κωνσταντινούπολη, αποφάσισε να στήσει τη δική της επιχείρηση με ρούχα για να στηρίξει την οικογένεια της.

Σήμερα η επιχείρηση της, που ξεκίνησε με δάνειο χωρίς επιτόκιο που προσέφερε εκείνη την περίοδο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις γυναίκες επιχειρηματίες της Τουρκίας, έχει 60 υπαλλήλους και εξάγει τα προϊόντα της σε 15 χώρες. Είναι μετά να διερωτάται κανείς, γιατί η 38χρονη Τουρκάλα τον ψήφισε και πάλι στις πρόσφατες εκλογές;

«Χάρη στο πρόεδρο μου, έγινα αφεντικό στη δική μου επιχείρηση», δηλώνει η ίδια στους New York Times, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ερντογάν, που αποφάσισε και αυτή τη φορά να στηρίξει την επανεκλογή του στο υποτιμημένο εκλογικό σώμα των συντηρητικών γυναικών της χώρας του είναι… διαβόλου κάλτσα.

Σε ολόκληρη την Τουρκία, βαθιά θρησκευόμενες γυναίκες, στον επαγγελματικό στίβο ή μέσα στο σπίτι, όχι μόνο ψήφισαν τον Τούρκο πρόεδρο μαζικά, αλλά και παρότρυναν φίλους και συγγενείς να πράξουν τα ανάλογα, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Μεταξύ μαντίλας και τσαγιού

Οι γυναίκες σε όλη την Τουρκία δραστηριοποιούνται επίσης στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), είτε ως ακτιβίστριες που προσφέρουν πολιτική κατήχηση έναντι ενός φλιτζανιού τσαγιού, είτε ως εκπρόσωποι του στο Κοινοβούλιο.

Αυτό που ενώνει τις γυναίκες αυτές και τον Ερντογάν είναι η συντηρητική μουσουλμανική άποψη για τον ρόλο τους στην τουρκική κοινωνία, πρώτα ως μητέρες και σύζυγοι και μετά ως μέλη του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Σε ένα έντονα κοσμικό κράτος, στο οποίο οι γυναίκες που κάλυπταν τα μαλλιά τους αποκλείστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα πανεπιστήμια και τις κυβερνητικές θέσεις, οι βαθιά θρησκευόμενες μεταξύ τους βλέπουν τον Ερντογάν ως τον προστάτη τους, επειδή πίεσε να χαλαρώσουν αυτοί οι κανόνες.

«Οι εκλογές στην Τουρκία, ειδικά για την κοινότητά μας, δεν αφορούν μόνο την επιλογή ενός υποψηφίου. Είναι μια απόφαση για την ίδια μας τη ζωή», αναφέρει η Οζλέμ Ζενγκίν, βουλευτής και ανώτερο μέλος του κυβερνώντος κόμματος.

Ζήτημα ευγνωμοσύνης

Για πολλές συντηρητικές γυναίκες, η πικρία του περιορισμού των φιλοδοξιών τους από τη δημόσια έκφραση της πίστης τους παραμένει βαθιά, και επηρεάζει ακόμα και τα παιδιά όσων το βίωσαν, προσθέτει η ίδια. Αυτή η δυσαρέσκεια εξάλλου είναι που τροφοδοτεί την τεράστια ευγνωμοσύνη προς τον Ερντογάν, καταλήγει.

Ο ηλεκτρισμός μεταξύ του Ερντογάν και των υποστηρικτριών του ήταν διάχυτος σε μια αίθουσα συνεδριάσεων της Κωνσταντινούπολης, όπου πραγματοποιήθηκε προεκλογική συγκέντρωση δυο μέρες πριν το άνοιγμα των καλπών στις 28 Μαΐου.

Χιλιάδες γυναίκες, κάποιες με μωρά ή μικρά παιδιά στα καρότσια, κατέκλυσαν την αίθουσα για να χειροκροτήσουν, να σηκώσουν τα χέρια τους ψηλά και να τραγουδήσουν τα προεκλογικά τραγούδια του Ερντογάν πριν εκείνος εμφανιστεί στην πρόχειρη σκηνή.

«Οι γυναίκες είναι οι σημαντικότεροι ήρωες στον αγώνα μας για να υπηρετήσουμε τη χώρα μας», είπε ο Ερντογάν με το πλήθος από κάτω να παραληρεί. Θυμίζοντας στο γυναικείο κοινό ότι ήταν αυτός που ήρε την απαγόρευση της μαντίλας, αυτός που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, τους υποσχέθηκε ότι η επόμενη μέρα της εκλογής του και πάλι θα βρει κι εκείνες ανάμεσα τους που μένουν στο σπίτι να έχουν σύνταξη για μια ζωή.

Στόχος η προστασία

«Θα αλώσουμε τις κάλπες», δεσμεύτηκε ο Ερντογάν, προτρέποντας όλες όσες ήταν εκείνη την ημέρα εκεί, να μην πάνε μόνες τους στις εκλογές, αλλά να «σιγουρέψουν ότι θα τις ακολουθήσουν οι οικογένειες τους, οι γείτονες και οι μακρινοί συγγενείς»…

Να σημειωθεί ότι το τουρκικό σύνταγμα παρέχει ίσα δικαιώματα στους άνδρες και τις γυναίκες και το εργατικό δίκαιο απαγορεύει τις διακρίσεις βάσει φύλου.

Ωστόσο και πάλι οι γυναίκες κερδίζουν 15.6% λιγότερα από τους άνδρες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο Ερντογάν μας προστάτεψε, τώρα ήρθε η ώρα μας να τον προστατέψουμε κι εμείς», λέει η Νουρ Σινέμ Κούρου, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Kultur της Κωνσταντινούπολης συνοψίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον βασικότερο ίσως πυλώνα της επανεκλογής του.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024