Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Τα ετερώνυμα έλκονται στην πολιτική; Προσεχώς οι απαντήσεις

ΕΚΤ: Ποια είναι η νέα απειλή για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης [γραφήματα]

ΕΚΤ: Ποια είναι η νέα απειλή για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης [γραφήματα]

Ποια είναι τα συμπεράσματα έκθεσης της ΕΚΤ για τον τραπεζικό κλάδο

Οι κορυφαίες τράπεζες της ευρωζώνης ενδέχεται να δεχθούν πλήγμα εάν πελάτες τους, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, οι ασφαλιστικές και οι εταιρείες εκκαθάρισης, αποσύρουν τις καταθέσεις τους ή αντιμετωπίσουν προβλήματα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η μελέτη εξετάζει τον κίνδυνο της διάχυσης από τις λεγόμενες σκιώδεις τράπεζες -όπως τα αμοιβαία κεφάλαια και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες που παρέχουν χρηματοδότηση με διάφορες μορφές- στις παραδοσιακές τράπεζες και αντίστροφα.

Όπως διαπιστώνει η έκθεση τόσο τα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα δάνεια, όσο και οι υποχρεώσεις, όπως οι καταθέσεις, συγκεντρώνονται στις 13 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ σημαντικών πολυεθνικών τραπεζών.

Ως μεγαλύτερο κίνδυνο, η έκθεση υποδεικνύει το ενδεχόμενο οι σκιώδεις τράπεζες να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις συστημικές τράπεζες, όπως οι καταθέσεις και οι συμφωνίες επαναγοράς. Βάσει των στοιχείων της ΕΚΤ, τα κεφάλαια αυτά αντιπροσωπεύουν το 13% όλων των υποχρεώσεων των παραδοσιακών τραπεζών, ενώ για τις μεγαλύτερες τράπεζες το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι σκιώδεις τράπεζες -ή οι μη τραπεζικοί χρηματοοικονομικοί ενδιάμεσοι (NBFI) στην ορολογία των ρυθμιστικών αρχών- πλήττονταν από εκροές ή διακυβευόταν η εμπιστοσύνη τους προς μια τράπεζα.

«Αυτή η χρηματοδότηση μπορεί καταστεί καθοριστική στην πιστωτική ποιότητα των τραπεζών και μπορεί να εντείνει τις πιέσεις που ασκούνται στη χρηματοδότησή τους, εάν τεθεί υπό αμφισβήτηση η ευρωστία των θεμελιωδών μεγεθών τους», σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Πιθανοί άλλοι κίνδυνοι, χαρακτηρίζονται οι αναγκαστικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από τις σκιώδεις τράπεζες, πωλήσεις οι οποίες θα προκαλούσαν ζημίες στις παραδοσιακές τράπεζες επειδή τα χαρτοφυλάκιά τους συχνά επικαλύπτονται ή συσχετίζονται μεταξύ τους.

Όπως τονίζει η ΕΚΤ, η πίεση σε σημαντικές συστημικές τράπεζες θα μεταδιδόταν και στις σκιώδεις.

«Εάν μία ή κάποιες από αυτές τις τράπεζες πιέζονταν, πιθανότατα θα υπήρχαν σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την ικανότητα σημαντικών τμημάτων στον κλάδο NBFI να διαχειριστούν τη ρευστότητα και τους κινδύνους της αγοράς», καταλήγει στα συμπεράσματά της η ΕΚΤ.

Στην έκθεση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν εμπιστευτικά στοιχεία, δεν κατονομάζεται καμία από τις τράπεζες. Οι πολυεθνικές συστημικά σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης είναι οι BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale  και UniCredit.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023